Basisschool Lambertus
Servatiusstraat 4
5512 AJ Vessem

Schoolweging

Schoolweging
27.08
Spreiding
5.65

De schoolweging van Lambertus Vessem is 27,08 , met een spreiding van 5,65 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Alle leerlingen (100%) behalen het fundamenteel niveau, wat ruim boven de landelijke signaleringswaarde van 85% en het vergelijkingsgemiddelde van 96,4% ligt. Deze score onderstreept de brede basiskwaliteit van het onderwijs.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

De school overtreft de inspectienormen ruimschoots: 72,1% van de leerlingen behaalt het streefniveau tegen een signaleringswaarde van 50,1%. Dit is significant hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare scholen (61,1%) en illustreert een effectieve aanpak van differentiatie en talentontwikkeling.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Het adviesprofiel toont een focus op middelbare niveaus: 50% vmbo-(g)t en 20% havo/havo-vwo. Opvallend is het beperkte aandeel vwo-adviezen (10% vs. 18,6% bij vergelijkbare scholen). Praktijkonderwijs blijft met 0% achter bij het regionale gemiddelde (1,01%), wat past bij de relatief lage schoolweging.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsLambertus VessemGemeente AmsterdamNederland
LIB175.79181.31175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Alle toetsen (methodetoetsen en cito-toetsen), die gebruikt worden, zijn altijd bedoeld om inzicht te krijgen in het niveau en de voortgang van het kind. U kunt ze zien als referentiekader voor de leerkracht: heeft hij het kind inderdaad goed geobserveerd of juist over- of onderschat? Is de score van het kind ver boven of juist ver onder het gemiddelde, dan kan er op tijd actie worden ondernomen. De prestaties van de leerlingen worden over het hele jaar bekeken. Als een score ineens heel slecht is, kan dat een indicatie zijn voor hoe het verder gaat met een kind. Samen met de leerkracht wordt er gekeken wat er aan de hand kan zijn en wat een kind nodig heeft om zich goed te ontwikkelen op school. De scores die een kind haalt voor de toetsen zijn nooit het enige waarnaar een leerkracht kijkt. Een toets is een momentopname. Daarnaast doet de leerkracht voortdurend observaties en beoordelingen in de groep, die allemaal meespelen bij de beeldvorming van het kind. Hiernaast zijn er ook kindgesprekken, waarin ook aan de kinderen zelf gevraagd wordt, hoe het met ze gaat op school. Leerling in Beeld - CITO De ontwikkeling van de leerlingen wordt op verschillende manieren gevolgd. Er wordt gebruik gemaakt van het nieuwe leerlingvolgsysteem van Cito: Leerling in beeld. De bijbehorende toetsen en rapportages helpen de leerkracht te bepalen waar uw kind staat in zijn of haar ontwikkeling. Zo kan er goed worden ingespeeld op de individuele behoeftes en de behoeftes van de groep. Leerling in Beeld is bedoeld voor de groepen 3 t/m 8 en hierin is meer aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen dan bij de vorige versie van Cito-toetsen. Alle leerlingen maken een korte basistoets en daarnaast zijn er verdiepende toetsen. Er zijn 3 momenten in het jaar, wanneer de toetsen afgenomen worden en dat kan zowel op papier (groep 3 en een aantal toetsen van groep 4) als online (groep 5 t/m 8). De online toetsen zijn afgestemd op het niveau van de leerling. In de weergave van de resultaten ligt de focus op groei én het laat zien hoe de leerling het doet vergeleken met het landelijk niveau. De inhoud van de toetsen wordt jaarlijks vernieuwd. Doorstroomtoets basisonderwijs Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken vanaf schooljaar 2023-2024 al in februari een doorstroomtoets. Hierdoor wordt beter duidelijk dat de leerling zich ook na het afnemen van de toets in groep 8 blijft ontwikkelen. De nieuwe Leerling in beeld-doorstroomtoets van Cito geeft een objectief beeld van waar de leerling staat op het gebied van taal en rekenen. Deze doorstroomtoets is zowel op papier als digitaal af te nemen bij de leerlingen en geeft rapportages op leerling-, groeps- en schoolniveau

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

31,25% van de leerlingen presteert onder hun advies – significant hoger dan het landelijk gemiddelde (11,81%). Mogelijk geeft de school aanvankelijk ambitieuzere adviezen, waarna leerlingen in het VO terugvallen. Slechts 68,75% blijft op adviesniveau, tegenover 62,9% bij vergelijkbare scholen. Dit vraagt om een kritische blik op de adviseringsmethodiek.

Sociale ontwikkeling

Basisschool Lambertus wil kinderen opvoeden tot verantwoordelijke en actieve leden van de gemeenschap. Daartoe beschouwen we de klas en de school als oefenplaats. Kinderen leren dat zij deel uitmaken van de gemeenschap die de klas en school vormt en leren daar een bijdrage aan te leveren. Ze leren oog en oor te hebben voor anderen, zich verantwoordelijk te voelen voor het algemeen belang: initiatiefrijk, zorgzaam en betrokken. In onze pedagogische visie van staan o.a. de volgende uitgangspunten centraal: - het constructief oplossen van conflicten met behulp van mediatie - het creëren van een positieve sociale en morele norm - het bevorderen van sociale verbondenheid en gemeenschapszin LEES MINDER

Respect

Autonomie

Ontwikkeling

Wat is de werkwijze van Basisschool Lambertus voor sociale ontwikkeling?

Basisschool Lambertus gebruikt het programma 'De Vreedzame School' voor sociale ontwikkeling. Dit programma besteedt structureel aandacht aan het constructief oplossen van conflicten met behulp van mediatie, het creëren van een positieve sociale en morele norm en het bevorderen van sociale verbondenheid en gemeenschapszin. Dit komt tot uiting in de inzet van mediatoren uit de groepen 6, 7 en 8, de leerlingenraad, het werken met tutoren en de positieve en respectvolle benadering van de leerkrachten.

Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool Lambertus om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Basisschool Lambertus gebruikt de Veiligheidsthermometer De Vreedzame School en Sociaal Emotionele Vragenlijst om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool Lambertus?

Basisschool Lambertus gebruikt 'Een doos vol gevoelens' en 'Vreedzame school' voor sociaal-emotioneel leren.