Basisschool De Schrank in Ospel - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Schrank is 29,20 , met een spreiding van 5,83 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Maar liefst 98% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, ver boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. Dit consistent hoge resultaat benadrukt de toegankelijkheid van het basisonderwijs voor alle leerlingniveaus, ook in een complexe leerlingenpopulatie.
Fundamenteel niveau
Score: 98.0198%
Streefniveau
Het streefniveau wordt door 65,3% van de leerlingen gehaald, ruim boven de inspectienorm van 47,1%. Dit overtreft ook het gemiddelde van vergelijkbare scholen (57,8%), wat duidt op effectieve differentiatie in het onderwijsaanbod. De focus op maatwerk voor talentontwikkeling blijkt uit deze cijfers.
Streefniveau
Score: 65.3465%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een bredere spreiding: 21,88% vmbo-k en 21,88% vmbo-(g)t, met opvallende accenten op havo (12,5%) en vwo (9,38%). Het percentage praktijkonderwijs (3,12%) ligt iets boven regionale peers (1,01%), wat aansluit bij de beschreven aandacht voor route B-leerlingen. De combinatie van vmbo-(g)t/havo (6,25%) en havo/vwo (9,38%) onderstreept de groeigerichte advisering.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale leerlingvolgsysteemanalyses laten gemiddeld 4,2% groei zien tussen groep 7 en 8, met name op rekenen. Dit reflecteert de effectiviteit van de 'rekenmuur'-methodiek die sinds 2021 wordt ingezet. De school scoort hierbij structureel boven vergelijkbare scholen in Limburg.
Toets | De Schrank | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De ontwikkeling van de leerlingen wordt systematisch gevolgd aan de hand van methodegebonden toetsen, (gestandaardiseerde) observaties en landelijk genormeerde toetsen. Leraren gaan regelmatig na hoe de ontwikkeling van de leerlingen verloopt ten opzichte van zichzelf en van leeftijdgenoten. De school werkt op basis van de uitgangspunten van handelingsgericht werken (HGW). De leraren plannen het onderwijs in groepsplannen en de dag- en weekplanning; binnen een groep worden leerlingen per leergebied ingedeeld in tenminste drie niveaus. De curatieve zorg voor leerlingen met een leerstofhiaat is eveneens in de groepsplannen opgenomen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Opvallend is het hoge percentage leerlingen dat onder advies presteert (18,52% vs. 11,81% landelijk), mogelijk door de complexe leerlingenpopulatie. Toch scoort 62,96% op adviesniveau, vergelijkbaar met nationale trends. De school zet in op vroegtijdige VO-voorbereiding om deze verhoudingen te optimaliseren.
Sociale ontwikkeling
Het is van groot belang dat kinderen zich binnen onze school veilig en geborgen voelen. Vanuit geborgenheid kunnen kinderen zich het beste ontwikkelen. De sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind is een heel belangrijk aspect binnen de leerlingenzorg. Een kind dat ‘lekker in zijn vel zit’, kan optimaal functioneren. In alle groepen wordt actief gewerkt aan een veilig klimaat. Met name de eerste periode van elk schooljaar wordt gewerkt met "Grip op de Groep". Deze werkwijze besteedt extra aandacht aan de fases van storming, norming en performing. Voor alle leerlingen wordt 2x per jaar door de leerkracht de sociaal-emotioneel-lijst van Cito Leerling in Beeld ingevuld. Dit is een digitale vragenlijst over sociaal- emotionele ontwikkeling. Leerlingen van groep 5 t/m 8 vullen ook zelf een digitale vragenlijst in. De leerkracht gaat hierna met alle leerlingen in gesprek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een schoolformat. Niet alleen deze resultaten maar ook de algehele ontwikkeling van de leerling staat centraal. Leerlingen van groep 5 t/m 8 formuleren voor de komende periode een leerdoel. Bovenstaande resultaten worden bij de besprekingen met de IB’er doorgenomen en als er aanleiding toe is worden er vervolgafspraken gemaakt. Ook bij het eerste oudergesprek wordt hier door de leerkracht aandacht aan besteed. Als daar aanleiding toe is, wordt er per situatie bekeken of er extra maatregelen nodig zijn. Te denken valt aan weerbaarheidstraining, training groepsdynamiek etc. LEES MINDER
Zorg goed voor jezelf
Zorg goed voor de ander
Zorg goed voor je omgeving
Wat is de werkwijze van Basisschool De Schrank voor sociale ontwikkeling?
De kernwaarden van Basisschool De Schrank dienen als algemeen uitgangspunt. Deze waarden worden per groep jaarlijks vertaald in klassenafspraken, die in overleg met de leerlingen worden opgesteld. De sociaal emotionele ontwikkeling wordt geregistreerd in Cito Leerling in Beeld. Kindgesprekken zijn belangrijk om de gegevens juist te kunnen interpreteren.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Schrank om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool De Schrank gebruikt de Sociaal Emotionele Vragenlijst als registratievorm om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Schrank?
Basisschool De Schrank gebruikt de volgende methoden voor sociaal-emotioneel leren: Goed gedaan en Grip op de Groep in alle groepen.