obs Koningin Wilhelmina in Lekkerkerk - Resultaten

obs Koningin Wilhelmina
Koninginneweg 7
2941 XH Lekkerkerk

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
29.87
Spreiding
6.7

De schoolweging van Koningin Wilhelmina Lekkerkerk is 29,87 , met een spreiding van 6,70 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 94,9% van de leerlingen dat het fundamentele niveau bereikt, presteert de school significant beter dan de landelijk vereiste 85%. Dit duidt op een stevige basiskwaliteit in de kernvakken.

Fundamenteel niveau

Score: 94.9206%

Streefniveau

De school behaalt een streefniveau van 50,5%, ruim boven de inspectienorm van 47,1%. Dit onderstreept de effectieve aanpak om leerlingen naar een hoger taal- en rekenniveau te tillen, met name door maatwerk in differentiatie.

Streefniveau

Score: 50.4761%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een sterke focus op theoretische routes: 31,3% vmbo-(g)t en 9,4% havo/vwo-advies. Het percentage vwo-advies (9,4%) ligt iets boven het regionale gemiddelde. Praktijkonderwijs (3,1%) is beperkt maar consistent aanwezig, passend bij de complexe leerlingenpopulatie.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

De LIB-score van 175,3 overtreft zowel het Amsterdams (172,59) als landelijk gemiddelde (175,23). Verticale leerwinst in groep 8 wordt ondersteund door een gestructureerd traject met ADIT- en B8-toetsen, wat terugkomt in de doorstroomcijfers.

ToetsKoningin Wilhelmina LekkerkerkGemeente AmsterdamNederland
LIB175.3172.59175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

In de kleutergroepen werken we met ‘Onderbouwd’. Dit digitale plan-, registratie- en volgsysteem helpt bij het stellen van doelen, geeft zicht op leerresultaten en ondersteunt het planmatig en resultaatgericht werken. Hierdoor krijgt de leerkracht een duidelijk inzicht in de voortgang van de ontwikkeling van de kleuter. Bij de groepen 3 tot en met 8 stellen wij de voortgang bij basisvaardigheden als rekenen, taal en lezen vast via observatie, methodische en methode onafhankelijke toetsen. Dit registreren we in het digitale leerlingvolgsysteem ‘Parnassys’. De sociaal-emotionele ontwikkeling van alle kinderen op onze school volgen wij met behulp van de leerlijnen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling (SE). We gebruiken daarnaast het softwareprogramma ‘Leeruniek’ om alle gegevens te analyseren. ‘Leeruniek’ biedt een overzichtelijk, maar bovenal gebruiksvriendelijk dashboard. Op deze manier hebben we goed zicht op de ontwikkeling van de leerling, de groep en de school als geheel. Op basis van observatie en gegevens uit het leerlingvolgsysteem analyseren de leerkrachten de uitslagen, stellen een diagnose, maken een prognose en stellen een groepsplan en wanneer nodig een individueel handelingsplan op. Tenminste drie keer per jaar bespreekt de leerkracht de ontwikkeling van uw kind met de coördinator leerlingenzorg (CLZ). Cito toetsen Naast de methodegebonden toetsen gebruiken we ook de landelijk genormeerde, onafhankelijke Leerling in beeld-toetsen (LIB) om de resultaten te kunnen vergelijken met andere scholen. Deze toetsen worden halverwege en aan het eind van ieder schooljaar afgenomen. We gebruiken de toetsen om de voortgang en de kwaliteit van ons onderwijs te meten. We nemen de volgende toetsen af: Leesvoorwaardentoets (in groep 2 bij twijfel over al dan niet verlengd kleuteronderwijs) Drie Minuten Test en AVI(groep 3-8) Taalverzorging(groep 3-8) Begrijpend lezen (groep 5 - 8) Rekenen-Wiskunde (groep 3-8)

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

28,2% van de leerlingen presteert boven advies (vs. 25,3% landelijk), wat het vertrouwen in het adviesproces onderstreeft. Het percentage leerlingen onder advies (18%) is hoger dan gemiddeld, mogelijk gerelateerd aan de brede diversiteit in de populatie. De school hanteert hierbij een transparant heroverwegingsbeleid.

Sociale ontwikkeling

Onze visie op sociale opbrengsten is dat leerlingen zich zowel in de klas als op school veilig voelen. We leren de leerlingen in relatie tot hun sociale emotionele ontwikkeling een besef van zichzelf en de ander, relaties kunnen hanteren, keuzes kunnen maken en zelfmanagement. Daarnaast is Pedagogische vakmanschap binnen het schoolsysteem geïmplementeerd. Pedagogisch vakmanschap is een speciaal moment van interactie waarbij je als leraar ‘het juiste doet op het goede moment’ en waarbij de leerling dat ook zo ervaart. Hierbij vinden we het belangrijk dat de basishouding van iedere leerkracht is: ieder kind kunnen horen, zien, accepteren en begrijpen. LEES MINDER

Veiligheid

Acceptatie

Saamhorigheid

Wat is de werkwijze van obs Koningin Wilhelmina voor sociale ontwikkeling?

Obs Koningin Wilhelmina werkt met het programma Klasse(n)Kracht: met RESPECT voor de klas, om het groepsvormingsproces actief te begeleiden. Dit zorgt voor een sociaal, veilig en krachtig klimaat in de klas en in de school. Daarnaast wordt Klassenpad ingezet bij terugkerende thema's in de groepen. Bij pestgedrag volgt de school het stappenplan van KiVa. Twee leerkrachten ronden de opleiding tot Klasse(n)Kracht-specialist af.

Welke registratievorm(en) gebruikt obs Koningin Wilhelmina om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Obs Koningin Wilhelmina gebruikt de leerlijnen CED sociaal gedrag om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt obs Koningin Wilhelmina?

Obs Koningin Wilhelmina gebruikt KiVa en Klasse(n)kracht als methoden voor sociaal-emotioneel leren.