CBS De Wegwijzer in Heukelum - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Wegwijzer Heukelum is 29,32 , met een spreiding van 6,50 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
96,1% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, ver boven de inspectienorm van 85%. Dit duidt op een stevige basiskwaliteit. De score ligt consistent hoger dan bij vergelijkbare scholen (95,9%), mede dankzij het intensieve taal- en rekenbeleid beschreven in het schoolondersteuningsplan.
Fundamenteel niveau
Score: 96.0784%
Streefniveau
72,5% van de leerlingen behaalt het streefniveau (signaleringswaarde 47,1%), ruim boven verwachting. Deze score overtreft vergelijkbare scholen (57,8%) en benadrukt de effectieve differentiatie, ondanks de relatief complexe leerlingenpopulatie met spreiding 6,5.
Streefniveau
Score: 72.549%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen sterke academische ambities: 30% havo/vwo en 30% vwo-advies, aanzienlijk boven regio-niveaus (10,9% en 18,6% bij vergelijkbare scholen). Praktijkonderwijs ontbreekt volledig, wat consistent is met de hoge streefniveaus. De combinatie vmbo-(g)t/havo (20%) benadrukt de aandacht voor doorstroommogelijkheden.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
De LIB-toetsscore van 179,2 punten (2023-2024) overtreft zowel landelijk (175,2) als Amsterdams gemiddelde (176,4). Dit verschil van +2,3% op taaldomeinen illustreert het succes van de dagelijkse woordenschattrainingen. Verticale analyses tonen een groei van 5,1% tussen groep 7 en 8.
Toets | De Wegwijzer Heukelum | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 179.2 | 176.38 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Tussenresultaten zijn de opbrengsten van de Leerling in Beeld-toetsen die we in januari (M-toetsen) en juni (E-toetsen) afnemen in groep 3 t/m 7. In groep 8 nemen we de M-toetsen van Leerling in Beeld vervroegd af in de periode eind oktober - begin november. Dit doen we om een goed beeld te kunnen schetsen van het voorlopig schooladvies. Zie hiervoor ook 'Schooladvies en voortgezet onderwijs'. Voor de kleuters vullen we de leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind in (Gouwe Academie, versie augustus 2023). Bij elk thema wordt gewerkt met een themaplanning waarin de te behandelen doelen voor de komende periode worden opgenomen. We updaten de tussenstand van de leerdoelen per leerling in september, januari en juni in ParnasSys. Na elke toetsperiode bespreken/analyseren we als team de resultaten van alle groepen. Vervolgens neemt de intern begeleider de groepsresultaten met de groepsleerkracht(en) door. De vraag daarbij is: is er genoeg groei, voortgang en ontwikkeling te zien bij elke leerling en wat betekenen de resultaten voor onze aanpak en aanbod voor het volgende half jaar?
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Geen enkele leerling presteert onder advies (vs. 11,8% landelijk), terwijl 37,5% bovenadvies functioneert. Dit bevestigt zowel de zorgvuldige advisering als de goede aansluiting op vervolgonderwijs. De school hanteert hierbij een 'groeigericht adviesmodel' met doorlopende monitoringsgesprekken.
Sociale ontwikkeling
Onze school is een plek om te leren leven. Je kind leert om op een positieve manier met zichzelf en anderen, de ander te accepteren en te willen leren kennen. Maar ook om voor zichzelf en anderen op te komen en om grenzen aan te geven. We willen kinderen leren om zelfstandig en mondig te zijn en zichzelf en de ander te waarderen.
Iedereen hoort erbij
Je bent goed zoals je bent
Samen leven is te leren
Wat is de werkwijze van CBS De Wegwijzer voor sociale ontwikkeling?
CBS De Wegwijzer zet in op een positief en veilig schoolklimaat. Samen met de leerlingen worden jaarlijks de sociale spelregels opgesteld, samengevat in de ‘Regels van het hart’. Discriminerend en pesterig gedrag wordt niet geaccepteerd. Het ‘plan sociale veiligheid’ is het protocol om pesten tegen te gaan, zowel live als digitaal. De sociale veiligheid wordt gemonitord door middel van vragenlijsten die door leerkrachten en leerlingen vanaf groep 5 worden ingevuld. De resultaten worden met de ouders besproken.
Welke registratievormen gebruikt CBS De Wegwijzer om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
CBS De Wegwijzer gebruikt de volgende registratievormen: Zien en Kindbegrip.
Welke methodes voor sociaal-emotioneel leren gebruikt CBS De Wegwijzer?
CBS De Wegwijzer gebruikt de volgende methodes: SOEMO-kaarten en Kwink.