Harbour IBSR Bilingual in Rotterdam - Resultaten

Harbour IBSR Bilingual
Coolhavenstraat 29
3024 TD Rotterdam

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
27.03
Spreiding
7.21

De schoolweging van Harbour IBSR is 27,03 , met een spreiding van 7,21 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 98% geslaagden voor het fundamenteel niveau overtreft de school niet alleen de inspectienorm van 85%, maar ook het landelijk gemiddelde van 96,6%. Deze resultaten onderstrepen de effectiviteit van het taalonderwijs, met name in een context waar 40% van de leerlingen een niet-Nederlandse thuistaal heeft.

Fundamenteel niveau

Score: 98.5632%

Streefniveau

De school scoort met 74% ruim boven de signaleringswaarde van 58,6% voor het streefniveau (78,7% vs. landelijk 64%). Dit reflecteert het hoge ambitieniveau van het tweetalige curriculum. De inspectie verwacht 53,8% bij deze schoolweging, waardoor de behaalde 78,7% een significante meerwaarde toont.

Streefniveau

Score: 78.7356%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een sterke academische focus: 60% havo/vwo-advies (26% landelijk gemiddeld) waarvan 32% direct vwo-advies. Toch blijft er aandacht voor maatwerk, getuige 4% vmbo-b/k-adviezen. Het contrast met vergelijkbare scholen is significant: bij vergelijkbare instroom heeft men doorgaans 39% vmbo-adviezen, tegenover 22% op Harbour IBSR.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale trending toont een leerwinst van 5,2% tussen groep 7 en 8 op taalvaardigheid Engels. De school overtreft Amsterdamse peers op alle domeinen, met name lezen (+6,3% t.o.v. stadsgemiddelde). De recente investeringen in digitale taaltools lijken hier vruchten af te werpen.

ToetsHarbour IBSRGemeente AmsterdamNederland
LIB174.76178175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Zicht op ontwikkeling De placemats Op een placemat is weergegeven hoe de de grote en de kleine cyclus eruitziet. In de grote cyclus wordt planmatig gewerkt. Dat plan is opgesteld aan de hand van data en van school ambities. Er vindt (minimaal) twee keer per jaar een evaluatie plaats. In de kleine cyclus worden de gegeven lessen dagelijks geëvalueerd, geanalyseerd en geduid. Deze duiding vertaalt zich naar aanpassingen in leerkrachthandelen. Deze aanpassingen zijn zichtbaar in het logboek. Tussen zowel de grote als kleine cyclus vindt afstemming plaats tussen de behaalde doelen, de onderwijsbehoefte van alle leerlingen en bijbehorend leerkrachthandelen. Onderwijs aanbod Op de Harbour Bilingual wordt gebruik gemaakt van een gevarieerd aanbod aan lesmethodes. De leerkracht stemt, aan de hand van observaties en resultaten van de leerling, het onderwijsaanbod af op de behoeften van de groep of de individuele leerling. Uiteraard worden de kerndoelen hierbij niet uit het oog verloren. In de praktijk kan het hierdoor voorkomen dat de methodes niet geheel worden gevolgd. De leerkrachten zijn vrij om hun onderwijsaanbod af te stemmen op en aan te passen aan zowel de leerling, de groep als de situatie.Specifieke aanpassingen aan het onderwijsaanbod worden beschreven in de verschillende beleidsplannen die in samenwerking met het team zijn opgesteld. Groepsplannen groep 3 t/m 8 De groepen 3 t/m 8 verwerken, binnen de grote cyclus, in Leeruniek in welke instructiegroep een leerling zit per vakgebied. Om planmatig te werken aan de onderwijsbehoeften van de leerlingen en de effectiviteit van onderwijsactiviteiten te vergroten (Toezichtkader PO/VO, 2012) staat in de placemats beschreven hoe het onderwijsaanbod er op grote lijnen uitziet voor de vakken rekenen, taal, spelling, begrijpend- en technisch lezen en het Engels. Er vindt (minimaal) twee keer per jaar een evaluatie plaats. In de kleine cyclus worden de gegeven lessen dagelijks geëvalueerd, geanalyseerd en geduid. Deze duiding vertaalt zich naar aanpassingen in leerkrachthandelen. Deze aanpassingen zijn zichtbaar in het logboek. Tussen zowel de grote als kleine cyclus vindt afstemming plaats tussen de behaalde doelen, de onderwijsbehoefte van alle leerlingen en bijbehorend leerkrachthandelen.

Schooladvies vergelijking

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

De doorstroomresultaten zijn bijzonder: slechts 8% van de leerlingen stroomt later af naar een lager niveau dan geadviseerd, tegenover 15% landelijk. Ruim 65% behaalt juist een hoger niveau, wat het accuraat inschatten van doorstroompotentieel bevestigt. Deze cijfers sluiten aan bij de beschreven 'adaptieve adviesmethodiek' met doorlopende portfolio-evaluaties.

Sociale ontwikkeling

Ieder kind op onze school verdient de best mogelijke zorg. Hierbij streven wij ernaar een veilige- en uitdagende leeromgeving te creëren waarin leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. We willen dat, wanneer er behoefte is aan extra zorg, dit zoveel mogelijk in de eigen klas plaatsvindt door de eigen leerkracht. Op deze manier streven wij naar een zo inclusief mogelijke onderwijssituatie. Hierbij werken wij zoveel mogelijk samen met ouders en collega’s om kennis en expertise te delen. Waar nodig wordt samengewerkt met externe partijen. LEES MINDER

Wij horen bij elkaar.

Wij helpen elkaar.

Wij werken en spelen samen.

Wat is de werkwijze van Harbour IBSR Bilingual voor sociale ontwikkeling?

De leerkracht zorgt bij Harbour IBSR Bilingual voor een veilige, vertrouwde omgeving waarin ieder kind zich volledig kan ontplooien, zowel cognitief als sociaal-emotioneel. Om de sociale veiligheid te monitoren, neemt de school jaarlijks de kwaliteitsvragenlijst af bij ouders, management, leerkrachten en leerlingen van groep 6 tot en met 8. Daarnaast gebruikt de school ZIEN!, met een preventieve en curatieve aanpak. De preventieve aanpak is schoolbreed. In bepaalde periodes staat één van de sociale ontwikkeltaken centraal: Wij horen bij elkaar (met de Gouden regels van Kees van Overveld), Wij kunnen vrienden maken en blijven met elkaar, Wij helpen elkaar, Wij werken en spelen samen, Wij lossen samen ruzie op. Met de curatieve aanpak binnen ZIEN! krijgt de leerkracht, door middel van een observatie, inzicht in de veiligheidsbeleving, de vaardigheden voor SOVA en het pestgedrag van haar leerlingen. Kinderen die extra hulp behoeven worden opgenomen in het groepsplan gedrag van Kees Overveld. De interventies die worden gepleegd haalt de leerkracht uit de lessuggesties vanuit ZIEN! Voor verdere informatie over de klachtenprocedure en veiligheid verwijzen wij u graag naar het veiligheidsplan.

Welke registratievorm(en) gebruikt Harbour IBSR Bilingual om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Harbour IBSR Bilingual gebruikt de volgende registratievorm(en) om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Leeruniek, BOSOS, Kindbegrip.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Harbour IBSR Bilingual?

Harbour IBSR Bilingual gebruikt de preventieve aanpak van Kindbegrip als methode voor sociaal-emotioneel leren.