Montessori Basisschool Roermond
Achilleslaan 4
6042 JV Roermond

Schoolweging

Schoolweging
29.16
Spreiding
6.42

De schoolweging van Montessori Basisschool Roermond is 29,16 , met een spreiding van 6,42 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 96,7% behaalt vrijwel de volledige leerlingenpopulatie het fundamenteel niveau, ruimschoots boven de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept de effectiviteit van het basisonderwijs op deze school, zelfs in een complexe populatie (schoolweging 29,16).

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

Het streefniveau voor taal en rekenen wordt door 55,2% van de leerlingen behaald, ruim boven de door de inspectie bepaalde signaleringswaarde van 47,1%. Dit geeft aan dat de school succesvol inspeelt op de cognitieve diversiteit van haar leerlingenpopulatie, mede dankzij het individuele ontwikkelingsgerichte montessorionderwijs.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een duidelijke focus op theoretische leerwegen: 21,7% vwo-advies (vergeleken met 18,6% landelijk) en 17,4% havo/vwo-advies. Praktijkgerichte adviezen blijven beperkt tot 13,0% voor vmbo-k, wat lager is dan het regionaal gemiddelde. De relatief hoge vmbo-(g)t-percentages (21,7%) passen bij het montessoriprincipe van ontwikkelgericht adviseren.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsMontessori Basisschool RoermondGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Onze tussenresultaten worden gemeten middels de afname van tussentoetsen met een erkend toets programma. Wij maken hiervoor gebruik van het IEP-LVS. Toetsen nemen we af in een ontspannen, doch taakgerichte sfeer. Kinderen worden bemoedigd om te laten zien wat ze geleerd hebben. IEP kan gedurende een langere periode afgenomen worden, waardoor kinderen de toets kunnen maken op het moment dat ze eraan toe zijn. De afname is digitaal en de resultaten zijn voor leerling en leerkracht onmiddellijk leesbaar. Resultaten worden met de leerling besproken en helpen om samen de doelen voor de komende periode te bepalen.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

Opvallend is het hoge percentage leerlingen (17,65%) dat onder advies presteert, wat hoger ligt dan het landelijk gemiddelde (11,81%). Tegelijk blijft 70,59% van de leerlingen op adviesniveau. Dit benadrukt het belang van zorgvuldige monitoring in het VO, zoals beschreven in het doorstroomprotocol van de school. De Montessori-methode met drie opeenvolgende jaren per leraar lijkt hierbij een cruciale rol te spelen.

Sociale ontwikkeling

Er wordt gebruik gemaakt van de Montessorimethode. Maria Montessori heeft een duidelijke visie op de oriëntatie van mens en de samenleving. Zij noemt dit kosmisch onderwijs en opvoeding. Op onze school wordt veel aandacht geschonken aan gedrag. Het toekennen van een grote mate van vrijheid aan leerlingen impliceert óók rekening houden met de ander. Maria Montessori noemt dit “vrijheid in gebondenheid”. Het werken volgens de pedagogische en didactische uitgangspunten van het Montessorionderwijs impliceert het accepteren en respecteren van de mogelijkheden en de grenzen van de ander. Door dagelijks, in vrijheid, om te gaan met verschillende culturen en etniciteit leren kinderen in de praktijk van én over elkaar. Kosmisch onderwijs stuurt aan op evenwicht tussen de cognitieve, emotionele en morele ontwikkeling. Verantwoordelijkheid voor de omgeving ontstaat door verantwoordelijkheid voor het eigen werk en de algemene lessen in de verzorging van die omgeving. De vrijheid van werkkeuze maakt kinderen onafhankelijk en zelfstandig. Dit bevordert het onafhankelijk denken en het maken van eigen afwegingen. Het stellen van kritische vragen wordt door de leerkrachten gestimuleerd. Daarmee leert het kind ook verantwoordelijkheid nemen voor eigen handelen. LEES MINDER

Veilige omgeving

Samen leren

Samen werken

Wat is de werkwijze van Montessori Basisschool Roermond voor sociale ontwikkeling?

De kernwaarden van het Montessorionderwijs, namelijk zelfstandigheid en zorg voor de omgeving, staan centraal bij Montessori Basisschool Roermond. De school hanteert geen aparte methode, maar integreert de visie in de pedagogiek, didactiek en de manier van zijn. Er wordt geleerd door te luisteren, respect te tonen en goed voor elkaar te zorgen, wat de sociale weerbaarheid vergroot. Leerlingen in groep 5 krijgen Rots & Water lessen. Indien nodig wordt er in de bovenbouw een training 'Meidenvenijn' gegeven.

Welke registratievorm(en) gebruikt Montessori Basisschool Roermond om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Montessori Basisschool Roermond gebruikt IEP Hoofd, Hart en Handen om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Montessori Basisschool Roermond?

Montessori Basisschool Roermond gebruikt de volgende methoden voor sociaal-emotioneel leren: Rots en water, Meidenvenijn en de Montessori methodiek.