Basisschool Leeve in Roermond - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van Leeve is 28,58 , met een spreiding van 5,92 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
96,1% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, ruim boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. Deze score benadrukt de effectiviteit van het basisonderwijs, ondanks een daling van 0,27% t.o.v. vergelijkbare scholen. De school houdt hiermee consistent de kwaliteitsnormen vast, zoals beschreven in hun onderwijsvisie 'thematisch onderwijs in het dorp Leeve'.
Fundamenteel niveau
Score: 96.1038%
Streefniveau
57,6% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 48,6%. Dit toont aan dat de school ondanks de complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 28,58) hogere ambities waarmaakt. Ter vergelijking: vergelijkbare scholen scoren gemiddeld 60,5%, wat wijst op ruimte voor verbetering in de ondersteuning van excellente leerlingen.
Streefniveau
Score: 57.5757%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een tweeledig beeld: 20,83% vwo-advies (boven regionaal gemiddelde van 18,6%) versus 16,67% vmbo-k. Opvallend is het beperkte aandeel praktijkonderwijs (0%), wat lager is dan landelijk (1,01%). De combinatie vmbo-(g)t/havo (20,83%) en havo/vwo (4,17%) laat zien dat de school differentieert naar individuele mogelijkheden, zoals beschreven in hun doorstroomprotocol.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Verticale vergelijking toont dat 96,1% van groep 8 het fundamenteel niveau haalt, tegen 89,3% in groep 7. Deze vooruitgang van 6,8% weerspiegelt de effectiviteit van het maatwerk in de bovenbouw. De scores liggen consistent boven die van vergelijkbare scholen in stedelijke gebieden.
Toets | Gemeente Roermond | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
We toetsen om de ontwikkeling van de leerlingen te volgen en daarmee het onderwijs zo optimaal mogelijk te kunnen afstemmen. Voor het meten van de tussenopbrengsten gebruiken we Cito leerling in beeld. We gebruiken deze toetsen met de volgende doelstellingen op school-/ groeps-/ en kindniveau: Analyse van de opbrengsten; Kunnen signaleren van zorgsignalen; Herleiden van hiaten/ achterhalen van oorzaken; Gericht kunnen formuleren van onderwijsbehoeften en bepalen van aanpak; Onze school vergelijken met het landelijk niveau en vergelijkbare scholen. Tijdens de oudergesprekken bespreken we met ouders de resultaten van deze tussenopbrengsten.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
19,05% van de leerlingen presteert onder advies, significant hoger dan het landelijk gemiddelde (11,81%). Dit kan samenhangen met de complexere leerlingenpopulatie. Toch scoort 23,81% boven advies, wat aansluit bij de gerichte begeleidingsplannen die in het schoolondersteuningsprofiel worden genoemd. De 'doorstroomtoets ROUTE 8' in februari lijkt hierin een cruciale rol te spelen.
Sociale ontwikkeling
School kunt u zien als een mini-samenleving, waarbinnen kinderen vaardigheden leren en ontwikkelen die nodig zijn om op een goede manier met anderen om te gaan. Het gaat om vaardigheden zoals samenwerken, ruzies oplossen en jezelf weten te redden, maar jezelf ook leren kennen. Door deze vaardigheden werken we samen aan een veilig en prettig klimaat op school en verbeteren de leerprestaties. Kinderen leren op een positieve manier deel te nemen aan de maatschappij en bij te dragen aan een fijne samenleving. Veiligheid dient als voorwaarde om tot zelfontplooiing te komen. Op bs. Leeve wordt gewerkt met Kanjertraining. Een preventieve methode die werkt aan de sfeer in de klas, het omgaan met elkaar en aan weerbaarheid van individuele kinderen. Kanjertraining doet ook een appèl op het gedrag en handelen van ouders en professionals, hierbij kunt u denken aan het samenwerken op basis van vertrouwen, het durven los te laten en respect hebben voor elkaars kind en opvoeding. Op bs. Leeve hebben we vertrouwen in elkaar. Dit is de basis om samen vertrouwen te hebben in de ontwikkeling van het kind. We leren kinderen uit te gaan van de positieve intenties van de ander. Kinderen durven zich te uiten en laten eigenaarschap zien, kunnen feedback ontvangen en geven. Ze laten een open houding zien vanuit vertrouwen in zichzelf. We leren kinderen respect te hebben voor elkaar. Uitgangspunt is de Kanjerafspraak: Alles mag, zolang anderen zich goed voelen bij jouw gedrag. LEES MINDER
vertrouwen
verbinding
groei
Wat is de werkwijze van Basisschool Leeve voor sociale ontwikkeling?
De kernwaarde vertrouwen van Basisschool Leeve komt tot uiting in de Kanjertrainingen. De Kanjertraining is een wezenlijk onderdeel van het onderwijs en sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen. De training komt terug in lessen en in de manier waarop de school met kinderen omgaat. Bij Kanjertraining staat de positieve intentie centraal. De school gaat ervan uit dat kinderen goede bedoelingen hebben en helpt ze om goede keuzes te maken. De school wil kinderen sociale, veerkrachtige mensen maken met zelfvertrouwen. De Kanjertraining maakt een onderscheid tussen onmacht/onvermogen en onwil. Ouders worden actief betrokken bij de Kanjertraining en de culturele achtergrond van het kind. De school streeft naar een veilige omgeving en werkt oplossingsgericht en met respect voor iedereen. Leerkrachten zijn opgeleid tot gecertificeerde Kanjertrainers. Meer informatie is te vinden op https://kanjertraining.nl/
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool Leeve om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool Leeve gebruikt Kanvas en Mijnkleutergroep om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool Leeve?
Basisschool Leeve gebruikt Kanjertrainingen als methode voor sociaal-emotioneel leren.