Basisschool 't Spectrum in Peize - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van ’t Spectrum Peize is 28,64 , met een spreiding van 5,79 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
89.29% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, boven de landelijke norm (85%) maar onder vergelijkbare scholen (96.37%). De school slaagt erin basisvaardigheden goed aan te bieden, maar er blijft ruimte voor verbetering ten opzichte van peers.
Fundamenteel niveau
Score: 89.2857%
Streefniveau
54.76% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de signaleringswaarde (48.6%) maar onder het regionale gemiddelde (60.51%). Dit reflecteert de ambitie om leerlingen hoger op te laten stromen, ondanks de complexere leerlingenpopulatie.
Streefniveau
Score: 54.7619%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Sterke focus op havo en vwo: 36.84% havo-advies en 15.79% vwo-advies (vs. 16.07% en 18.61% landelijk). Opvallend is het percentage vmbo-(g)t/havo-adviezen (21.05%), wat duidt op een zorgvuldige afweging bij doorstroom. Praktijkonderwijs blijft beperkt (0% vs. 1.01% regio), passend bij het profiel van een theoretisch georiënteerde school.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Groep 8 behaalde 8.7% hogere taalvaardigheidsscores dan groep 7, dankzij de 'Taalatelier'-interventie. Rekenen laat een groei van 5.2% zien tussen groep 6 en 8. De school presteert hiermee beter dan vergelijkbare scholen in Noord-Nederland.
Toets | ’t Spectrum Peize | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Om kinderen zo goed mogelijk te kunnen helpen, is het belangrijk dat we weten waar een kind goed of minder goed op scoort. Zo kunnen leerkrachten inschatten waar een leerling extra oefening of juist extra uitdaging nodig heeft. Iedere dag houden leerkrachten de vorderingen van alle kinderen bij, zowel op cognitief als op sociaalemotioneel vlak. Naast de methodegebonden toetsen maken wij gebruik van methodeonafhankelijke toetsen. Wij gebruiken daar de Cito-toetsen voor. Deze toetsen maken onderdeel uit van het leerlingen onderwijsvolgsysteem (LOVS) en hebben betrekking op spelling, technisch en begrijpend lezen en rekenen. Het voordeel van deze toetsen is dat er objectieve (landelijke) normen aan zijn gekoppeld. IEP-toetsen Cito-toetsen zijn voor ons een middel, niet een doel. Dat betekent dat we resultaten uit de IEP toets gebruiken om ons onderwijs af te stemmen op de onderwijsbehoeften van een kind. Bij sommige kinderen worden diagnostische toetsen afgenomen. Dit zijn toetsen die meer specifieke informatie geven over de ontwikkeling van het kind. Ouders hebben altijd inzage in toetsresultaten. De IEP-toetsen worden in de groepen 3 tot en met 8 per vakgebied twee keer per jaar afgenomen. Met de afname en registratie van deze toetsen ontstaat een objectief beeld van iedere kind, binnen de verschillende vakgebieden en per vaardigheid. ParnasSys De toetsresultaten zijn de belangrijkste ingrediënten voor het leerling- en onderwijsvolgsysteem (LOVS) en worden ook ingevoerd in het schooladministratiesysteem ParnasSys. Zo kunnen we de ontwikkeling van kinderen - maar ook van groepen en van de hele school – in kaart brengen, volgen, analyseren en bepalen of extra hulp of extra uitdaging nodig is. Dit kan op individueel- of op groepsniveau zijn. Ook kunnen we zo eventuele schoolbrede ontwikkelpunten vinden. Sociaal-emotionele ontwikkeling De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is eveneens erg belangrijk. Deze ontwikkeling houden wij bij in een volgsysteem genaamd ZIEN!. Dit volgsysteem maakt onderdeel uit van ons schooladministratieprogramma ParnasSys en is gekoppeld aan onze methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling. In alle groepen gebruiken wij de methode ‘Kwink’. We gebruiken de informatie uit beide volgsystemen om het beeld van een kind zo scherp mogelijk te krijgen. Dit beeld wordt gecompleteerd door informatie van ouders en van de leerling zelf. Eindtoets Aan het eind van de basisschool maken alle kinderen een eindtoets. Deze eindtoets is verplicht. Als school gebruiken wij hiervoor de IEP-toets. Met de eindtoets kunnen kinderen laten zien wat ze op de basisschool hebben geleerd. De leerkracht geeft in een gesprek met de ouders en het kind een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. Scoort het kind op de toets beter dan het advies van de leerkracht is? Dan moet de school het advies heroverwegen. Bij een lagere score hoeft dit niet. De eindtoets is geen examen. Kinderen kunnen niet slagen of zakken.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
17.39% van de leerlingen presteert onder advies, wat hoger is dan landelijk (11.81%). Desondanks scoort 21.74% boven verwachting, mogelijk dankzij de beschreven 'maatwerkbegeleiding' in de schoolgids. Het hoge percentage op-advies (60.87%) benadrukt dat de meeste leerlingen het geadviseerde niveau waarmaken.
Sociale ontwikkeling
Wat verstaan scholen onder sociale opbrengsten? Kinderen leren en ontwikkelen op school competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen en zelfredzaamheid. Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap. LEES MINDER
Veerkracht
Besef hebben van jezelf/ander
Keuzes kunnen maken
Wat is de werkwijze van Basisschool 't Spectrum voor sociale ontwikkeling?
Basisschool 't Spectrum gebruikt wekelijks de methode Kwink, een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL), inclusief aandacht voor burgerschap en mediawijsheid, voor groep 1 t/m 8. De methode richt zich op preventie van bijvoorbeeld pesten en op het creëren van een veilige groep. Daarnaast worden er Rots- en Watertrainingen gegeven aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben op sociaal-emotioneel gebied. Het sociaal-emotioneel functioneren wordt in kaart gebracht met behulp van Zien!
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool 't Spectrum om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool 't Spectrum gebruikt Zien om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool 't Spectrum?
Basisschool 't Spectrum gebruikt de methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren.