
Schoolweging
De schoolweging van ’t Maxend is 30,38 , met een spreiding van 6,24 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Het fundamenteel niveau wordt door 97,1% van de leerlingen gehaald, significant hoger dan de landelijke norm van 85%. De school scoort hiermee consistent beter dan zowel vergelijkbare scholen (95,7%) als het nationale gemiddelde.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
54,4% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 45,5%. Dit illustreert de effectiviteit van de focus op maatwerk en ontwikkelingsgericht onderwijs, zoals beschreven in het schoolbeleid.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen tonen een sterke theoretische focus: 21,7% vwo-advies tegenover 18,6% bij vergelijkbare scholen. Tegelijkertijd valt een relatief hoog percentage vmbo-k/-(g)t-adviezen op (13,0% vs. 5,6% landelijk), wat past bij de diverse populatie. De combinatie van praktijkonderwijs (0,12% in regio) en vwo-adviezen onderstreept de breedte van het adviesprofiel.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2014-2015
Toets | Gemeente Bernheze | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Twee keer per jaar worden over de hele school toetsen afgenomen die op een studiedag uitgebreid worden besproken en geanalyseerd onder leiding van de intern begeleider. Hierbij maken we gebruik van landelijk genormeerde Cito toetsen (methode onafhankelijk) vanaf groep 3.Deze toetsen geven inzicht in de ontwikkeling van het kind, maar kunnen ook inzicht geven in het functioneren van de school: Is het van belang andere accenten te leggen in ons onderwijs, komen alle aspecten wel aan bod? Wij kijken naar de ontwikkeling van de leerlingen, maar ook naar de ontwikkeling van de school om de begeleiding van de leerlingen in hun ontwikkeling te optimaliseren. Deze analyse leggen we twee keer per jaar vast in een School zelf evaluatie. Tevens werken we met tussentijdse methode gebonden toetsen en geven we twee keer per jaar ouders inzicht in de ontwikkelingen van hun kind middels rapporten.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Opvallend is het hoge percentage leerlingen dat boven advies presteert (35,7% vs. 25,3% landelijk), wat de kwaliteit van het adviesproces benadrukt. Tegelijk is het percentage onder advies met 28,6% significant hoger dan gemiddeld (11,8%), mogelijk gerelateerd aan de complexe leerlingenpopulatie. De school zet hier volgens het schoolplan extra begeleidingsuren voor in.
Sociale ontwikkeling
Elk kind is anders, daar stemmen we ons aanbod op af. Dit geldt ook voor de sociale vaardigheden. Kinderen moeten sociale vaardigheden geleerd krijgen, wij doen dat middels de tools van Fides. Fides' betekent 'vertrouwen'. Vertrouwen als kind, als jongere of als volwassene in jezelf. De Fides-methodiek wil via praktische en zichtbare manieren inzicht geven in jezelf en je omgeving. Het gaat erom dat je via sociale vaardigheden leert jezelf (bij) te sturen. Om dit zichtbaar te maken is de methodiek o.a. gebaseerd op het gebruik maken van alledaagse 'symbolen'. LEES MINDER
Aardig zijn
Respect tonen
We hebben het fijn
Wat is de werkwijze van Basisschool 't Maxend voor sociale ontwikkeling?
Basisschool 't Maxend besteedt veel aandacht aan de sociale ontwikkeling van leerlingen, waarbij de groep als geheel en de individuele rollen binnen de groep centraal staan. Na elke vakantie is er gerichte aandacht voor individuele- en groepsprocessen, met name na de zomervakantie wordt er gewerkt aan het samenbrengen van de kinderen tot een groep tijdens 'de gouden weken'. De school gebruikt 'Leerling in Beeld', een monitor voor Sociale Veiligheid en Welzijn, die vanaf groep 6 ook door de leerlingen zelf wordt ingevuld. De resultaten hiervan kunnen aanleiding geven tot leerlinggesprekken of gesprekken met ouders/verzorgers. Daarnaast worden er lessen gegeven in vaardigheden die kinderen helpen om zich staande te houden in de maatschappij en een positieve houding te ontwikkelen in contact met anderen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool 't Maxend om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool 't Maxend gebruikt 'Kijk!' en 'Leerling in Beeld' om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool 't Maxend?
Basisschool 't Maxend gebruikt de methoden 'Kinderen en… hun sociale talenten', 'Taakspel' en 'Fides' voor sociaal-emotioneel leren.