
Schoolweging
De schoolweging van Michiel de Ruyter Nijmegen is 26,37 , met een spreiding van 8,26 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 97,86% behaald fundamenteel niveau overtreft de school ruimschoots de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept een stevige basiskwaliteit, mede dankzij de beschreven intensieve monitoring via kindgesprekken en cito-lovs toetsen.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
54,27% van de leerlingen behaalt het streefniveau, net boven de inspectienorm van 53,8%. Hoewel dit lager is dan het regionale gemiddelde (63,97%), toont het een bewuste focus op maatwerk waarbij de school haar populatie realistisch inschat.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school geeft een sterk theoretische focus: 51,86% havo/vwo- of vwo-advies (tegen 29,54% bij vergelijkbare scholen). Tegelijkertijd blijft praktijkonderwijs met 0% ruim onder het regionale gemiddelde van 1,01%. De brede adviesrange van vmbo-b tot vwo sluit aan bij de relatief hoge spreiding in schoolweging (8,26).
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2014-2015
Toets | Gemeente Nijmegen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Op Michiel de Ruyter werken wij met het Cito LOVS. Dat betekent dat vanaf groep 3 alle leerlingen minimaal 2 keer per jaar getoetst worden a.d.h.v. de landelijk genormeerde toetsen van Cito. De resultaten van deze toetsen worden ingevoerd in het Cito Leerlingvolgsysteem en worden geanalyseerd tijdens de grote schoolbespreking, een essentieel element in de kwaliteitscyclus. De vragen die hierbij centraal staan, zijn als volgt: heeft het onderwijs op de verschillende vakgebieden voldoende opgebracht? Met andere woorden: zijn de schoolambities behaald? Is het onderwijs op de verschillende vakgebieden voldoende passend geweest? Het team wordt in de actiestand gezet; actief meedenken over evaluatie en signalering, analyse en ontwikkeling van de aanpak. Naast de grote schoolbespreking hebben we ook kleine schoolbesprekingen en leerlingbesprekingen samen met de groepsleerkracht en de kwaliteitscoördinator. Deze analyses dienen als uitgangspunt voor extra instructie en aandacht de groep als geheel en voor de individuele leerling. Deze resultaten worden met ouders besproken. In de groepen 1-2 wordt er gewerkt met Focus PO. daar wordt de ontwikkeling van de kinderen in groep 1-2 bijgehouden. Aan het eind van groep 7 wordt een eerste indicatie over het vervolgonderwijs gegeven. Tijdens de adviesgesprekken van groep 8 in januari bespreekt de leerkracht met de ouders het advies voor het voortgezet onderwijs. De gegevens van het leerlingvolgsysteem, ervaringen van voorgaande leerkrachten en de schoolontwikkeling worden gebruikt voor het adviesgesprek. In januari is er een voorlichtingsmarkt voor ouders en kinderen waar alle voortgezet onderwijsscholen vertegenwoordigd zijn. Daarnaast is er in februari nog een open dag op alle scholen in het voortgezet onderwijs. Tot 1 maart kunnen de kinderen worden opgegeven op de school van hun keuze. De school voor voortgezet onderwijs vraagt hierna aan de leerkracht een onderwijskundig rapport op te stellen. Dit zijn standaard rapporten. Zo spoedig mogelijk daarna ontvangen de ouders het bericht van de voortgezet onderwijs school of het kind geplaatst is of niet.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Slechts 5,56% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,81%), terwijl 27,78% boven verwachting scoort. Deze cijfers reflecteren de kwaliteit van het doorstroombeleid, zoals de adviescommissie met kwaliteitscoördinator en uitgebreige dossieranalyse.
Sociale ontwikkeling
Ons team creëert een veilig en gestructureerd klimaat waarin kinderen optimaal tot leren kunnen komen. Via rust, regelmaat, ritme en routine zorgen we voor voorspelbaarheid: een voorspelbare omgeving is een veilige omgeving. Daarnaast minimaliseren we hiermee de extrinsieke belasting van het werkgeheugen en dit is essentieel om tot leren te komen. Ieder kind kan leren, dit uitgangspunt vraagt een positieve en motiverende houding van onze leerkrachten. Door middel van het benoemen van kwaliteiten en geven van feedback op het proces worden de kinderen zich bewust van hun manier van leren. Vanuit de positieve en motiverende houding van de leerkrachten versterken we bewust de kwaliteiten van kinderen, onder andere via talentontwikkeling. Vanuit hoge betrokkenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het hele team hebben we elk kind in beeld. LEES MINDER
Vertrouwen hebben in elkaar
Respectvol in denken en doen
Rust, regelmaat, ritme, routine en relatie
Wat is de werkwijze van Basisschool Michiel de Ruyter voor sociale ontwikkeling?
De school hoort en ziet alle kinderen in kindgesprekken en groepsgesprekken. De jaarlijkse vragenlijst Sociale Veiligheid wordt geanalyseerd door middel van groepsgesprekken, geleid door de SEO- en kwaliteitscoördinator. Op basis hiervan worden doelen en afspraken opgesteld, waarbij het team kritisch kijkt naar hun eigen handelen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool Michiel de Ruyter om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
De school gebruikt de Sociaal Emotionele Vragenlijst, Sociale veiligheids vragenlijst WMK en Focus PO.