KBS De Rietkraag in Nieuwkoop - Resultaten

KBS De Rietkraag
Ladderhaak 9
2421 NK Nieuwkoop

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
29.38
Spreiding
5.58

De schoolweging van De Rietkraag Nieuwkoop is 29,38 , met een spreiding van 5,58 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 94,5% behaalt KBS De Rietkraag het fundamentele niveau ruimschoots (+9,5%-punt boven de landelijke norm). Dit consistent hoge resultaat benadrukt de effectieve basisdidactiek, vooral in taalonderwijs. De score ligt wel 1,3%-punt lager dan bij vergelijkbare scholen, mogelijk door een grotere diversiteit aan leerbehoeften.

Fundamenteel niveau

Score: 94.5355%

Streefniveau

De school behaalt een streefniveau van 52,2%, ruim boven de signaleringswaarde van 47,1%. Dit laat zien dat de school ondanks een complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 29,38) hogere doelen weet te realiseren. Het verschil met vergelijkbare scholen (-5,6%-punt) geeft echter aan dat er nog ruimte is voor verbetering, vooral in rekenvaardigheden.

Streefniveau

Score: 52.1857%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een tweedeling: 23,8% praktijk/vmbo-b tegenover 40,5% havo/vwo-advies. Het aandeel vwo-adviezen (9,52%) blijft achter bij regionale trends (18,6%), maar het combinatieadvies havo/vwo (11,9%) compenseert deels. Opvallend is het hoge percentage vmbo-(g)t/havo-advies (19,05%), wat wijst op zorgvuldige doorstroomkeuzes bij twijfelgevallen.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2014-2015

Groep 8 scoort 7,1% hoger op de Route 8-toets dan groep 7, wat wijst op effectieve voorbereiding in het laatste schooljaar. De school overtreft hiermee zowel gemeentelijke als provinciale benchmarks. De focus op 'opbrengstgericht werken' uit het schoolplan lijkt hier vruchten af te werpen.

ToetsDe Rietkraag NieuwkoopGemeente AmsterdamNederland
199.71

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
127

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Wij nemen de volgende Cito-toetsen (tussenresultaten) af: groep 1/2: Kleuter in beeld, leerlingvolgsysteem d.m.v. observaties van Cito voor Taal, Rekenen, Cito 5.1 Cito kleuters, 2 afnameperiodes per jaar. groep 3: Leerling in beeld, leerlingvolgsysteem van Cito. Rekenen-wiskunde, taalverzorging, DMT/ AVI bij uitval. groep 4: Leerling in beeld, leerlingvolgsysteem van Cito. Rekenen-wiskunde, taalverzorging, BL. groep 5: Leerling in beeld, leerlingvolgsysteem van Cito. Rekenen-wiskunde, begrijpend lezen, taalverzorging. groep 6: woordenschat, spelling/spelling ww, rekenen, begrijpend lezen. groep 7: woordenschat, spelling, rekenen, begrijpend lezen, spelling werkwoorden. groep 8: woordenschat, spelling, spelling werkwoorden, begrijpend lezen, rekenen. Groep 8 wordt B8 toets (medio okt/nov). Na de afname van de toetsen en invoering in het Cito-leerlingvolgsysteem analyseert de leerkracht de toetsen op groepsniveau en op kindniveau. Op kindniveau wordt gekeken naar de vaardigheidsgroei (groei t.o.v. de vorige toets): heeft hij/zij de verwachte groei behaald of niet? Vanaf groep 6 worden ook de referentieniveaus meegenomen. Naar aanleiding van de analyse van deze toetsen wordt, volgens het 4D-principe van handelingsgericht werken, het groepsplan voor de komende periode gemaakt of (in uitzonderlijke gevallen) besloten om een individueel handelingsplan en/of een ontwikkelingsperspectiefplan te starten. Twee keer per schooljaar gaan groepsplannen voor de verschillende vakken door de groepsleerkracht van start, waarin beschreven wordt aan welke doelen gewerkt wordt en op welke manier dat gebeurt: start schooljaar op basis van de resultaten van de eindtoets van het vorig schooljaar medio februari op basis van de resultaten van de middentoets van het betreffende schooljaar Dan wordt dus ook bekeken of het opgestelde plan n.a.v. de resultaten van de vorige toets effect heeft gehad of bijgesteld moet worden. Hierbij wordt vooral gekeken naar het leerkracht-handelen. De Cito- en methodetoetsresultaten worden met de kinderen besproken en de ouders ontvangen twee keer per schooljaar een rapport en een overzicht van de gemaakte Cito-toetsen. Dit overzicht wordt ook met de ouders besproken tijdens de voortgangsgesprekken. De kinderen zijn bij alle gesprekken aanwezig.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

30,23% van de leerlingen presteert boven advies – significant hoger dan het landelijk gemiddelde (25,27%). Dit succes wordt mogelijk veroorzaakt door de intensieve mentorprogramma’s die de school beschrijft in haar beleidsplannen. Slechts 11,63% zit onder advies, wat lager is dan de regionale trend (11,81%).

Sociale ontwikkeling

We vinden het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige mensen die zich goed kunnen redden in hun maatschappelijke omgeving. We stimuleren kinderen tot het nemen van verantwoordelijkheid voor hun eigen handelen. De zelfredzaamheid wordt gestimuleerd door kinderen uit te dagen en te stimuleren om zelf te zoeken naar oplossingen. Er wordt veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden. Samen werken en samen leren vinden we van belang voor elk kind. Daardoor leren kinderen met zichzelf en met anderen omgaan en maken ze zich sociale vaardigheden eigen. Om dit te bereiken maken wij gebruik van de Kanjertraining en de Kanjerregels. We streven er naar om de sfeer op school zodanig te maken, dat kinderen met plezier naar school komen. Een belangrijk aspect hierbij is dat we van kinderen en teamleden verwachten dat er respectvol met elkaar wordt omgegaan. Daarnaast zijn openheid en betrokkenheid waarden die wij nastreven. Een goede sfeer ontstaat ook door het hebben van ontspanning en plezier met elkaar. LEES MINDER

Saamhorigheid

Betrouwbaarheid en openheid

Wederzijds respect

Wat is de werkwijze van KBS De Rietkraag voor sociale ontwikkeling?

KBS De Rietkraag werkt met de Kanjertraining van groep 1 t/m 8. Elke leerkracht is gecertificeerd Kanjertrainer. De Kanjertraining maakt kinderen bewust van hun gedrag, zelfbeeld en opvattingen over de buitenwereld. De Kanjertraining resulteert in een doorlopende leerlijn voor sociale vaardigheden, inzicht in sociaal-emotionele ontwikkeling, minder pestgedrag, meer veiligheid en welbevinden, versterking van weerbaarheid en positief zelfbeeld, positieve effecten op concentratie en leerprestaties, meer ouderbetrokkenheid en duidelijke richtlijnen voor schoolbeleid t.a.v. sociaal geweld en crimineel gedrag.

Welke registratievorm(en) gebruikt KBS De Rietkraag om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

KBS De Rietkraag gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt KBS De Rietkraag?

KBS De Rietkraag gebruikt de Kanjertraining, Bikkeltraining en Emotietekenen voor sociaal-emotioneel leren.