Basisschool de Komeet in Malden - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Komeet Malden is 27,43 , met een spreiding van 7,04 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
96,8% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, ver boven de inspectienorm van 85%. Dit resultaat is nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van vergelijkbare scholen (96,7%). De school houdt hiermee een stevige basiskwaliteit vast, zoals verwoord in haar onderwijsvisie.
Fundamenteel niveau
Score: 96.8253%
Streefniveau
60,3% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, wat ruim boven de signaleringswaarde van 51,8% ligt. Dit toont aan dat de school ondanks een spreiding van 7,04 goed inspeelt op verschillen tussen leerlingen. Ter vergelijking: vergelijkbare scholen scoren gemiddeld 63,3%, wat suggereert dat er op De Komeet meer potentieel te benutten valt.
Streefniveau
Score: 60.3174%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school heeft een sterke focus op hoogwaardige adviezen: 64,29% van de leerlingen krijgt havo/vwo (38,1%) of vwo (26,19%) als advies. Dit is aanzienlijk hoger dan bij vergelijkbare scholen (havo/vwo 10,93%, vwo 18,61%). Tegelijkertijd blijft praktijkonderwijs beperkt tot 1% van de adviezen, wat aansluit bij de lage schoolweging.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Groep 8 scoort 4,1% hoger op taalvaardigheid dan groep 7, dankzij het ‘lezen als basis’-programma. De school presteert nagenoeg gelijk aan Amsterdamse scholen (LIB 173 vs. 177,68) ondanks lagere schoolweging, wat haar onderwijseffectiviteit onderstreept.
Toets | De Komeet Malden | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 173 | 177.68 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
We gebruiken onafhankelijke, landelijk genormeerde toetsen die horen bij het CITO-leerlingvolg-systeem (Leerling in beeld). Door het gebruik van deze toetsen krijgen we een objectief beeld van individuele leerlingen, de groep als geheel en een goed beeld over hoe de school er voor staat in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Na afname van de toetsen worden de scores afgezet t.o.v. onze schoolstandaard. Onze schoolstandaard is zichtbaar in ons schoolondersteuningsprofiel, beschikbaar op www.scholenopdekaart.nl. Basisschool de Komeet werkt vanuit hoge verwachtingen die passend zijn bij de populatie van de school; daar zijn we trots op. Uit de gegevens blijkt dat het niet altijd lukt om aan deze hoge verwachting te voldoen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Slechts 6,52% van de leerlingen zit onder advies - minder dan de helft van het landelijk gemiddelde (11,81%). Maar liefst 71,74% zit op advies en 21,74% erboven. Deze cijfers onderstrepen de zorgvuldige advisering en goede aansluiting op het voortgezet onderwijs, zoals beoogd in het schoolondersteuningsprofiel.
Sociale ontwikkeling
Alle betrokkenen binnen basisschool de Komeet willen onze leerlingen optimaal begeleiden bij het ontwikkelen tot sociale, zelfstandige jongeren. Leerkrachten bevorderen op onze school het welbevinden en de betrokkenheid van leerlingen. Wij willen dat kinderen zich veilig voelen op school. Dat ze geborgenheid ervaren, ook op school. Wij willen dat onze leerlingen ervaren dat ze hier op een prettige manier nieuwe dingen kunnen leren; cognitief, sociaal-emotioneel en creatief. Dat vinden wij onze pedagogische opdracht. Op die manier creëren we een prettige leeromgeving, een positieve groepssfeer en een goed werkklimaat. Zo willen wij de leerlingen voorbereiden op hun leven na de basisschool. Samen met ouders U kent uw kind het beste. Wij weten hoe we leerlingen een fijne leeromgeving kunnen bieden in groepsverband. Onze ervaring leert dat we dat samen het beste voor elkaar kunnen krijgen. Daarom voeren leerkrachten gesprekken met u en uw zoon of dochter en gaan we graag met u in gesprek over hun ontwikkeling. LEES MINDER
Respect en plezier
Veiligheid
Verantwoordelijkheid
Wat is de werkwijze van Basisschool de Komeet voor sociale ontwikkeling?
Basisschool de Komeet gebruikt Looqin in de groepen 1, 2 en 3 en SCOL in de groepen 4 t/m 8 om de sociale ontwikkeling te volgen. Looqin koppelt welbevinden en betrokkenheid aan competenties en prestaties, en biedt handvatten voor activiteiten op groepsniveau. SCOL is een digitaal hulpmiddel waarmee leerkrachten het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen in kaart brengen en suggesties krijgen voor extra ondersteuning. Leerlingen van groep 6 tot en met 8 vullen ook zelf een vragenlijst in. Daarnaast werkt Basisschool de Komeet met Kwink om extra onderwerpen per groep te behandelen die sociale opbrengsten verhogen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool de Komeet om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool de Komeet gebruikt de Sociale Competentie Observatielijst (SCOL) en Looqin om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool de Komeet?
Basisschool de Komeet gebruikt Kwink als methode voor sociaal-emotioneel leren.