Jong Geleerd in Halfweg - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van Jong Geleerd is 28,98 , met een spreiding van 6,12 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
99.3% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, significant hoger dan de landelijke signaleringswaarde van 85% en het regionale gemiddelde van 96.4%. Dit onderstreept de effectieve basisondersteuning.
Fundamenteel niveau
Score: 99.2592%
Streefniveau
68.5% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 48.6%. Dit overtreft zowel het regionale (60.5%) als landelijke gemiddelde. De score reflecteert de nadruk op excellentie in het onderwijsconcept.
Streefniveau
Score: 68.5185%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
32% vwo-advies overtreft ruimschoots het regionale gemiddelde (18.6%). De combinatie havo/vwo (20%) en vwo (32%) beslaat 52% van de adviezen, tegenover 31.3% regionaal. Tegelijkertijd blijft het praktijkonderwijs (4% vso) in lijn met vergelijkbare scholen (1.1%).
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Analyse toont een versnelling in leerwinst: groep 8 scoort 7.2% hoger op de IEP-toets dan groep 7. Het 'ontwikkelgericht leren'-concept uit het schoolplan 2020-2024 lijkt hier succesvol te worden geïmplementeerd, vooral voor rekenen (+9.1% t.o.v. groep 7).
Toets | Jong Geleerd | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Om bij te houden of de kinderen voldoende vooruitgaan, hanteren wij op school een leerlingvolgsysteem. Voor de kleuters maken wij daarbij gebruik van Mijn Kleutergroep, een programma waarbij de leerkracht door observaties de ontwikkeling van het kind in kaart brengt. Daarnaast maken we gebruik van IEP-toetsen. Dit systeem houdt in dat wij tweemaal per jaar alle kinderen toetsen op het gebied van rekenen, taal en lezen. Verder geven observaties en toetsen die bij de methodes horen veel informatie. Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, het welbevinden en de betrokkenheid vullen de leerkrachten vanaf groep 3 tweemaal per jaar de vragenlijst van Kanvas in. Leerlingen vanaf groep 5 vullen zelf ook een vragenlijst van Kanvas in. We leggen de resultaten vast in het leerling administratie-programma van Kanvas, waarin voor elk kind een digitaal dossier wordt aangelegd. Op deze manier kunnen we de kinderen de gehele basisschool loopbaan goed volgen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Slechts 8.8% presteert onder advies (vs. 11.8% landelijk), terwijl 76.5% op advies functioneert. De nadruk op zorgvuldige advisering (dubbele checkmomenten in groep 7 en 8) werpt vruchten af, zoals beschreven in het schoolondersteuningsplan.
Sociale ontwikkeling
Om te bevorderen dat de kinderen graag naar school gaan, is het in onze visie noodzakelijk dat wij de kinderen tegemoetkomen in de volgende basisprincipes: Relatie: Het gevoel dat mensen je waarderen en met je om willen gaan: lekker in je vel zitten en kunnen samenwerken. Competentie: Geloof en plezier hebben in eigen kunnen: zelfvertrouwen. Het ontdekken en benutten van talenten. Autonomie: Het gevoel iets te kunnen zonder dat anderen daarbij moeten helpen: zelfstandigheid Daarnaast ook verantwoordelijkheid voor je gedrag en je eigen ontwikkeling. Om het streven naar deze voorwaarden zoveel mogelijk te stimuleren en te bevestigen, zal de leerkracht de kinderen: - Uitdagen om op verkenning uit te gaan, dingen uit te zoeken en te ontdekken; - Ondersteunen bij dat wat ze nog niet zonder hulp en op eigen kracht kunnen; - Vertrouwen geven door positieve verwachtingen te hebben en te uiten. De leerkracht doet dit door; - Positief met het kind om te gaan; - Instructie te geven op de wijze die bij het kind past; - Het kind een veilige, gestructureerde en uitdagende leeromgeving te bieden. LEES MINDER
Relatie
Competentie
Autonomie
Wat is de werkwijze van Jong Geleerd voor sociale ontwikkeling?
Jong Geleerd gebruikt een leerlingvolgsysteem om de vooruitgang van de kinderen te volgen. Voor de kleuters wordt gebruik gemaakt van Mijn Kleutergroep, waarbij de leerkracht door observaties de ontwikkeling van het kind in kaart brengt. Vanaf groep 3 vullen de leerkrachten tweemaal per jaar de vragenlijst van Kanvas in voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, het welbevinden en de betrokkenheid. Leerlingen vanaf groep 5 vullen zelf ook een vragenlijst van Kanvas in. De resultaten worden vastgelegd in het leerling administratie-programma van Kanvas, waarin voor elk kind een digitaal dossier wordt aangelegd.
Welke registratievormen gebruikt Jong Geleerd om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Jong Geleerd gebruikt Kanvas en Mijn Kleutergroep om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Jong Geleerd?
Jong Geleerd gebruikt Kanjertrainingen als methode voor sociaal-emotioneel leren.