Basisschool De Parel in Berlicum - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Parel Berlicum is 28,58 , met een spreiding van 6,84 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 93% score voor het fundamenteel niveau overtreft de school de inspectienorm (85%) ruimschoots. Deze prestatie benadrukt de effectiviteit van basisvaardighedenonderwijs, ondanks een lichte achterstand t.o.v. vergelijkbare scholen (96,4%).
Fundamenteel niveau
Score: 92.9824%
Streefniveau
Het streefniveau wordt met 54,4% behaald, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 48,6%. Dit reflecteert de focus op maatwerk, hoewel het iets onder het vergelijkingsgemiddelde (60,5%) blijft. De inzet van ontwikkelingsgerichte lesmethodes draagt hieraan bij.
Streefniveau
Score: 54.3859%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een sterke focus op theoretische leerwegen: 22,2% havo/vwo en 14,8% vwo. Praktijkonderwijsadvies (3,7%) ligt hoger dan het regionale gemiddelde (1,01%), wat past bij de schoolweging. Opvallend is het aandeel 'vmbo-(g)t / havo' (11,1%), dat de doorlopende leerlijn naar hogere niveaus onderstreept.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyse toont een gestage groei: groep 8 scoort 5,1% hoger op taal dan groep 7, mede door de in 2022 geïntroduceerde 'taalateliers'. De verschillen met vergelijkbare scholen blijven minimaal (max. 0,8% voorsprong).
Toets | De Parel Berlicum | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De cognitieve ontwikkeling van kinderen volgen we met behulp van het DIATAAL leerlingvolgsysteem en met onze methodegebonden toetsen. Kinderen worden (vanaf groep 3) twee maal per jaar getoetst met methodeonafhankelijke toetsen en een aantal keren per jaar worden methodetoetsen afgenomen. Met de resultaten van deze toetsen krijgt de leerkracht goed overzicht van de sterke en minder sterke kanten van de kinderen in zijn of haar groep. Een leerkracht kan dus bepalen of de doelstellingen over een bepaalde periode behaald zijn en welke kinderen nog extra ondersteuning nodig hebben. Daarnaast geeft het systeem duidelijk aan, aan welke vakgebieden wij als school extra aandacht moeten besteden. Naast de cognitieve ontwikkeling wordt ook gekeken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling. Hiervoor gebruiken we het volgsysteem “KINDBEGRIP”. Een observatie-instrument dat twee keer per jaar wordt ingevuld. Door dit instrument in te vullen krijgen de leerkrachten zicht op hun groep en kan er gericht gewerkt worden aan verbeteren van de sociale competenties van de groep en individuele kinderen. Naar aanleiding van onder andere de cognitieve resultaten bepaalt de leerkracht welke kinderen voor de komende periode meer instructie nodig hebben (instructie-afhankelijke kinderen), welke kinderen voldoende hebben aan de basisinstructie (instructiegevoelige kinderen) en welke kinderen minder instructie nodig hebben om de doelen te halen (instructie onafhankelijke kinderen). De organisatie en doelstellingen voor de groep worden vastgelegd in een groepsplan. Dit groepsplan wordt twee maal per jaar besproken met het zorgteam van school. In het logboek (de map waarin alle belangrijke gegevens van de groep worden bewaard en waar de planning in terug te vinden is) houden de leerkrachten bij welke doelen er die dag centraal staan. Zo kan er heel flexibel (dynamisch) met het groepsplan worden omgesprongen. De leerkracht kan snel overzien welke leerlingen de doelen al behaald hebben en welke nog niet. Dit beeld wordt bevestigd door methodetoetsen die we cyclisch (vaak maandelijks) afnemen. Kinderen in groep 8 maken een eindtoets. Deze heet “DIA eindtoets” en is een adaptieve, digitale toets. Zo krijgen al onze leerlingen het gevoel dat ze worden uitgedaagd, maar niet worden overvraagd. De eindtoets is een wettelijke verplichting. Deze onafhankelijke toets wordt enerzijds gebruikt ter ondersteuning van het advies voortgezet onderwijs en anderzijds voor het maken van een zelfanalyse van onze school. Hierdoor kunnen wij een aantal speerpunten voor ons onderwijs formuleren.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Geen enkele leerling presteert onder advies (0% vs. 11,81% landelijk), terwijl 38,9% boven advies scoort. Deze uitzonderlijke score benadrukt de zorgvuldige advisering en intensieve begeleiding, zoals beschreven in het ondersteuningsprofiel. De focus op 'opbrengstgericht werken' lijkt hier vruchtbaar.
Sociale ontwikkeling
Wij gebruiken in de groepen de methode Leefstijl. Centrale gedachte is het leren omgaan met elkaar en met de omgeving. Wij volgen onze leerlingen met het sociaal emotioneel volgsysteem ZIEN. Naast de leerkrachten vullen de leerlingen vanaf groep 5 ook de vragenlijsten in. Er is op school een gedragsspecialist aanwezig die samen met leerkrachten kijkt wat in elke groep nodig is om een zo optimale sfeer in de groepen te krijgen. LEES MINDER
Respect
Zorgzaamheid
Eigenheid
Wat is de werkwijze van Basisschool De Parel voor sociale ontwikkeling?
De kernwaarden van Basisschool De Parel zijn afgeleid van hun missie. De methode Leefstijl wordt consequent als leidraad gebruikt, waarbij actuele gebeurtenissen binnen de groep altijd prioriteit krijgen. Om de sociaal-emotionele ontwikkeling te volgen, vullen de leerlingen (vanaf groep 5) en leerkrachten twee keer per jaar de vragenlijst van Kindbegrip in. De leerkracht bespreekt vervolgens de resultaten met het zorgteam om de situatie in de groep te evalueren en eventuele aanvullende suggesties van de gedragsspecialist te bespreken. De eerste zes weken van het schooljaar, de zogenaamde Gouden Weken, staan in het teken van groepsvorming, waarbij diverse groepsvormende activiteiten, zowel binnen als buiten de klas, worden georganiseerd.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Parel om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool De Parel gebruikt Kindbegrip als registratievorm om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Parel?
Basisschool De Parel maakt gebruik van de volgende methoden voor sociaal-emotioneel leren: Leefstijl, Wish training in groep 6 en herhaling van Wish training in groep 7.