Openbare Basisschool Michiel de Ruyter in Amstelveen - Resultaten

Openbare Basisschool Michiel de Ruyter
Laan Rozenburg 6
1181 ER Amstelveen

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
23.62
Spreiding
5.71

De schoolweging van Michiel de Ruyter Amstelveen is 23,62 , met een spreiding van 5,71 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 99.61% score voor het fundamenteel niveau presteert de school 1.95% boven het regionale gemiddelde. Slechts 0.39% van de leerlingen blijft onder dit basisniveau, wat een consistente kwaliteitsfocus toont in taal- en rekenonderwijs.

Fundamenteel niveau

Score: 99.6124%

Streefniveau

De school overtreft zijn streefniveau ruimschoots: 80.81% van de leerlingen haalt dit hoge niveau tegen een inspectiedoel van 58.9%. Dit is 13.15% hoger dan bij vergelijkbare scholen, wat aansluit bij het sterk theoretische karakter van de schooladviezen.

Streefniveau

Score: 80.8139%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De schooladviezen zijn sterk gericht op theoretische leerwegen: 55.36% vwo-advies (t.o.v. 18.61% landelijk) en 21.43% havo/vwo-combinatie. Opvallend is de minimale instroom naar praktijkonderwijs (1.79% vmbo-k vs. 9.17% vergelijkbare scholen), wat past bij het hoge streefniveau. De brede spreiding van vmbo-k tot vwo (55.36%) onderstreept de diversiteit binnen de relatief complexe leerlingenpopulatie.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Analyse van de doorstroomtoetsen toont een +3.7% groei in rekenvaardigheid tussen groep 7 en 8. De school scoort hiermee 2.1% hoger dan Amstelveense benchmarks. Deze vooruitgang hangt samen met de implementatie van ‘gepersonaliseerd rekenonderwijs’ zoals beschreven in het jaarverslag.

ToetsMichiel de Ruyter AmstelveenGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
344

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Wij willen leerlingen betrekken bij hun eigen ontwikkeling en de route die zij volgen. Dit doen we door regelmatig het gesprek aan te gaan met kinderen en samen doelen te stellen. Dit zijn doelen gericht op zowel de cognitieve ontwikkeling als de sociaal-emotionele ontwikkeling en de executieve vaardigheden. Dit alles willen wij weergeven in een rapport of portfolio waar de leerling samen met de leerkracht zijn / haar ontwikkeling zichtbaar kan maken. We toetsen de leerlingen formatief. Dit betekent dat de prestaties van een leerling niet vergeleken worden met die van andere leerlingen, maar met zijn eerdere resultaten. We maken in groep 3 t/m 8 gebruik van DIA-toetsen en CITO-toetsen om de tussentijdse resultaten te meten. Dat betekent dat de leerlingen twee keer per jaar een toetsperiode hebben waarbij de kennis op het gebied van rekenen, lezen en spelling wordt getoetst. De resultaten van deze toetsen gebruiken wij om ons onderwijs te evalueren en om eventueel het onderwijs aan te passen voor de klas of voor een specifieke leerling. We maken van de afgenomen toetsen een analyse en schrijven een evaluatie. We maken gebruik van het programma Leeruniek.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Met slechts 9.8% van de leerlingen onder advies (vs. 11.81% landelijk) benadrukt de school kwalitatief sterke advisering. De 76.47% op advies (+13.54% boven gemiddelde) reflecteert nauwkeurige plaatsing. De combinatie van intensieve monitoring en het ELK-dossierbeheer draagt hieraan bij, zoals beschreven in het zorgprotocol.

Sociale ontwikkeling

Op de Michiel de Ruyterschool werken we samen want dan komen we verder en bereiken we meer. Dit doen wij door te kijken, te luisteren en te leren van elkaar, maar ook door hulp te vragen en voor elkaar te zorgen. Want leren kun je niet alleen. Samen leer je effectiever. Je spiegelt je aan elkaar, je helpt elkaar en je waardeert elkaar. Wij spelen met de verschillen tussen leerlingen en bewaken een geborgen, waarderende en stimulerende sfeer in elke klas. Ook werken we samen met ouders, omliggende scholen, bso’s en maatschappelijke organisaties, zodat we volop in de samenleving staan. We gebruiken voor sociaal-emotionele vorming van kinderen de methode Kanjertraining. Wij proberen met de hele school de Kanjertaal te spreken. Het leerlingvolgsysteem van de Kanjertraining wordt door ons gebruikt. LEES MINDER

Vertrouwen en Geborgenheid

Zorgen voor elkaar

Alle kinderen zijn Kanjers

Wat is de werkwijze van Openbare Basisschool Michiel de Ruyter voor sociale ontwikkeling?

Openbare Basisschool Michiel de Ruyter werkt aan de sociale opbrengsten met behulp van de Kanjertraining. De kernwaarden van de school zijn bepaald met input van het team, de ouders en de kinderen. De visie wordt uitgedragen door de leerkrachten, de ouders en de kinderen in het 'doen'. Er is herhaling, oefening, vallen en opstaan.

Welke registratievorm(en) gebruikt Openbare Basisschool Michiel de Ruyter om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Openbare Basisschool Michiel de Ruyter gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Openbare Basisschool Michiel de Ruyter?

Openbare Basisschool Michiel de Ruyter gebruikt de Kanjertraining, Taakspel en Gouden weken bij de start van ieder schooljaar voor sociaal-emotioneel leren.