DKC Jan Ligthart in Zutphen - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van Jan Ligthart Zutphen is 28,62 , met een spreiding van 6,98 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
95.6% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, vlot boven de landelijke norm van 85%. Hoewel dit 0.8% lager is dan bij vergelijkbare scholen (96.4%), toont het een stevige basiskwaliteit in taalvaardigheid.
Fundamenteel niveau
Score: 95.5555%
Streefniveau
62.2% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de door de inspectie gestelde school-specifieke signaleringswaarde van 48.6%. De score ligt 2.8% hoger dan bij vergelijkbare scholen (60.5%), wat duidt op effectieve differentiatie in rekenonderwijs.
Streefniveau
Score: 62.2222%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen reflecteren diversiteit: 11.1% praktijkonderwijs (iets boven regionaal gemiddelde van 1%), 38.9% havo-niveau of hoger (tegen 33.5% regio). Opvallend is het hoge aandeel gecombineerde adviezen (16.7% vmbo-(g)t/havo), wat past bij de relatief brede leerlingenpopulatie. De theoretische focus blijkt uit 16.7% vwo-advies (dichtbij landelijk gemiddelde van 18.6%).
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyse laat een gemiddelde groei van 4.1% zien tussen groep 7 en 8, met name in begrijpend lezen (+5.2%). De school scoort 1.2% lager dan Amsterdamse scholen (177 vs. 173.36 bij LIB), maar presteert stabiel binnen de regio Zutphen.
Toets | Jan Ligthart Zutphen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 173.36 | 177 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Het dagelijkse werk van de kinderen vormt de basis voor het volgen, bijsturen en extra helpen van de leerlingen door de groepsleerkracht. De aangeboden leer- en lesstof wordt geëvalueerd en aan de hand van de resultaten wordt bekeken of de leerlingen het gestelde doel hebben bereikt. Daarnaast wordt bekeken welke leerling of welke leerstof extra aandacht nodig heeft. De ondersteuning voor onze leerlingen, zoals die binnen onze school is georganiseerd, staat beschreven in het Ondersteuningsplan 2024-2028. Er wordt gebruik gemaakt van methode-gebonden toetsen, methode-onafhankelijke toetsen, observatielijsten en signaleringslijsten. Tweemaal per jaar worden de leerlingen getoetst met de Leerling in Beeld (LiB)-toetsen rekenen/wiskunde, begrijpend lezen, technisch lezen en taalverzorging. De gegevens worden verwerkt in het LiB volgsysteem. Ze zijn bedoeld om, naast de groepsgegevens, de ontwikkeling van de leerling regelmatig te analyseren; heeft het geboden onderwijs voldoende effect op de leerlingen. Eventueel worden er nog aanvullende toetsen afgenomen. In het protocol overgang groep 1 t/m 8 is vastgelegd hoe wordt bepaald of kinderen overgaan naar een volgende groep. Dit protocol is op school ter inzage.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
32% van de leerlingen presteert boven advies (tegen 25.3% landelijk), terwijl 16% onder advies presteert (vergelijkbaar met 11.8% landelijk). Dit hoge percentage bovenadviezen onderstreept de groeigerichte aanpak. De school hanteert bewuste, realistische adviezen waarbij ruimte blijft voor doorstroommogelijkheden.
Sociale ontwikkeling
Binnen ons kindcentrum staat samenwerken centraal. Het elkaar nodig hebben om te worden wie je wilt zijn zit verweven in onze daltonvisie. Vanaf groep 1 werken wij aan sociale vaardigheden d.m.v. de methode KWINK en draagt onze daltonwerkwijze bij aan zelfreflectie en ontplooiing.
Ik ben
Ik kan
Ik wil
Wat is de werkwijze van DKC Jan Ligthart voor sociale ontwikkeling?
De sociale vaardigheden van de leerlingen van DKC Jan Ligthart worden gemonitord met behulp van Kindbegrip. Jaarlijks worden er digitale leerkrachtvragenlijsten ingevuld over de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. De uitkomsten worden besproken met de intern begeleider en acties worden vastgelegd in de groepsbespreking. Tijdens studiedagen worden de leerkrachten geïnspireerd met nieuwe ontwikkelingen en belangrijke wijzigingen in het monitoren, onder leiding van de coördinator sociaal-emotionele ontwikkeling en de intern begeleider.
Welke registratievorm(en) gebruikt DKC Jan Ligthart om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
DKC Jan Ligthart gebruikt Kijk! en Kindbegrip van Parnassys om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt DKC Jan Ligthart?
DKC Jan Ligthart gebruikt de KWINK methode voor sociaal-emotioneel leren.