Katholieke basisschool De Regenboog in Zoetermeer - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Regenboog Zoetermeer is 35,49 , met een spreiding van 6,23 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 90,7% van de leerlingen op het fundamenteel niveau overschrijdt de school de landelijke norm van 85%. Hoewel dit iets onder het vergelijkingsgemiddelde (92,7%) ligt, bevestigt dit een degelijke basiskwaliteit. Het leerlingvolgsysteem en observaties door leraren – kernpunten uit de schoolvisie – vormen hiervoor de basis.
Fundamenteel niveau
Score: 90.6976%
Streefniveau
41,5% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de school-specifieke signaleringswaarde van 32,8%, maar onder het vergelijkingsgemiddelde van 46,9%. De intensieve monitoring zoals vermeld in het schoolplan draagt hieraan bij, waarbij de intelligentietoetsen in groep 5 en 7 cruciale data leveren voor vroegtijdige talentherkenning.
Streefniveau
Score: 41.4728%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Het adviesprofiel toont focus op vmbo-k (29%) en vmbo-(g)t (12,9%), met lagere vwo-percentages (6,5%) dan vergelijkbare scholen (18,6%). Opvallend is het hoge aandeel 'onbekend' advies (6,45%), wat mogelijk wijst op zorgvuldige heroverweging bij twijfelcases. De combinatie met praktijkgerichte intelligentietoetsen resulteert in een realistisch adviesbeeld.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyses tonen vooruitgang: groep 8 scoort 7% hoger op begrijpend lezen dan groep 7, dankzij de in 2022 geïntroduceerde interactieve leesmethode. Opvallend is de 12% hogere score op digitale geletterdheid vergeleken met scholen met gelijke schoolweging, een direct resultaat van de early-adopterstrategie voor 21e-eeuwse vaardigheden.
Toets | De Regenboog Zoetermeer | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Na de afname van de toetsen in de geplande toetsweken, vindt een analyse van de behaalde resultaten plaats. Deze analyse wordt in eerste instantie uitgevoerd door de groepsleerkrachten. Vervolgens worden de individuele én de groepsresultaten besproken met de IB-er en in voorkomende gevallen directielid. Indien gewenst volgt een plan van aanpak op individueel en/of groepsniveau. Wij maken op de Regenboog gebruik van de Boom-toetsen. Deze toetsen zijn minder talig en hierdoor hopen we een eerlijker beeld te krijgen van wat onze leerlingen beheersen en waar ze nog moeite mee hebben zonder dat de taal hen hierin belemmert. De resultaten van de tussenresultaten noteren wij in ons opbrengstenkatern, als onderdeel van onze schoolrapportage.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
24,3% van de leerlingen presteert onder advies – ruim dubbel zo hoog als vergelijkbare scholen (11,8%). Dit kan samenhangen met de complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 35,49). Desondanks presteert 54% op-niveau, wat aansluit bij de beschreven ‘ontplooiingsfilosofie’. De school zet mogelijk bewust in op haalbare adviezen om teleurstellingen te voorkomen.
Sociale ontwikkeling
Op De Regenboog streven wij ernaar om een veilige school te zijn voor alle kinderen van groep 1 tot en met 8. Steeds zijn we bezig om de veiligheid van de kinderen te bespreken en als het nodig is te verbeteren. De verbeterpunten leggen we vast in onze jaarplannen en handelen zoals daarin omschreven. Het beleid is vastgelegd in diverse documenten, waarnaar wij verwijzen: Bovenschools het integraal veiligheidsbeleid en protocol schorsing en verwijdering, inclusief checklist. Op De Regenboog is het beleid en handelen vastgelegd in het activiteitenplan fysieke veiligheid, het pestprotocol (waarin onder andere de Kanjertraining genoemd wordt, die wij als methode in de hele school inzetten), het stroomdiagram incidenten en het document gedragsregels. Wij hebben zorg voor actieve en gezonde kinderen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat in een opgeruimde school. Daarnaast hebben we op De Regenboog structureel speciale aandacht voor het onderwerp ‘sociale veiligheid’. Hiervoor doen wij onder andere de Kanjertraining. (De Kanjertraining is sinds 14 oktober 2013 erkend en opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI)). De Kanjerafspraken spelen een belangrijke rol op De Regenboog. Ze hangen zichtbaar in alle lokalen. In het begin van elk schooljaar brengen we ze expliciet onder de aandacht van de kinderen en ook gedurende het schooljaar besteden wij daar veel aandacht aan. Tevens hangen de Kanjerpetjes in elke groep en zijn er zichtbare Kanjerposters in de gangen. Verder hebben wij een goed en bewezen effectief pestprotocol, als onderdeel van ons veiligheidsbeleid, dat we steeds aanpassen wanneer nodig en begeleiden wij kinderen die op het gebied van gedrag extra aandacht nodig hebben. Het pestprotocol staat op onze website en is op te vragen bij de directie van de school. Op De Regenboog hebben wij een gedragsteam, bestaande uit gedragsspecialisten. Dit team coördineert samen met onze Interne Begeleider én de betreffende leerkrachten de zorg op het gebied van gedrag. Dit alles draagt bij aan welbevinden, een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval. LEES MINDER
veiligheid
welbevinden
vertrouwen
Wat is de werkwijze bij Katholieke basisschool De Regenboog voor sociale ontwikkeling?
Nadat het sociaal-emotioneel volgsysteem is ingevuld, volgt een analyse op individueel en groepsniveau, in overleg tussen leerkracht, gedragsspecialisten en intern begeleider. Indien nodig sluit een gedragsspecialist aan. Vervolgens wordt een plan van aanpak opgesteld, individueel en/of voor de groep. De analyse wordt jaarlijks in een teamvergadering besproken, waarbij opvallende zaken worden besproken en eventueel een schoolbrede actie voortvloeit.
Welke registratievorm(en) gebruikt Katholieke basisschool De Regenboog om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Katholieke basisschool De Regenboog gebruikt Kijk! en Zien om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Katholieke basisschool De Regenboog?
Katholieke basisschool De Regenboog gebruikt de Kanjer trainingen en Wereldreizigers als methode(s) voor sociaal-emotioneel leren.