Het Kofschip in Zevenaar - Resultaten

Het Kofschip
Platanenlaan 1
6903 DK Zevenaar

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
33.09
Spreiding
6.42

De schoolweging van Het Kofschip Zevenaar is 33,09 , met een spreiding van 6,42 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

95% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, significant boven de landelijke norm van 85%. Deze score benadrukt de effectieve basisondersteuning, vooral op taal en rekenen. Het verschil met vergelijkbare scholen is minimaal (94,8%), wat de consistentie in kernonderwijs aangeeft.

Fundamenteel niveau

Score: 95%

Streefniveau

45,8% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 41,2%. Dit laat zien dat de school ondanks een complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 33,09) hogere ambities waarmaakt. Ter vergelijking: vergelijkbare scholen scoren gemiddeld 53,4%, wat de relatief uitdagende context van Het Kofschip onderstreept.

Streefniveau

Score: 45.8333%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een tweeledig beeld: aanzienlijk aandacht voor theoretische leerwegen (27,6% havo/vwo en 10,3% vwo) maar ook relatief hoge praktijkgerichte adviezen (3,5% vmbo-b, 13,8% vmbo-b/k). Opvallend is het percentage gecombineerde vmbo-(g)t/havo-adviezen (24,1%), hoger dan regionale peers (5,6%). Dit weerspiegelt de diversiteit in de leerlingenpopulatie en maatwerk in advisering.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyses laten vooruitgang zien: leerlingen behalen in groep 8 gemiddeld 6,7% hogere scores dan in groep 7, met name op rekenen-wiskunde. De school overtreft hiermee regionale benchmarks (Gelderland: +5,1%), mede dankzij het 'rekenatelier'-programma dat sinds 2020 wordt ingezet.

ToetsHet Kofschip ZevenaarGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
193

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Een hulpmiddel bij extra zorg voor kinderen die problemen hebben, is het leerlingvolgsysteem. Afgelopen schooljaar werd een nieuw LVS ingevoerd. We werken met de DIA toetsen. Het doel van het leerlingvolgsysteem is de prestaties van een kind of groep over een lange periode nauwgezet te kunnen volgen en tijdig signalen te krijgen als een kind hoog of laag scoort. De toetsen in het leerlingvolgsysteem zijn signaleringstoetsen. De af te nemen toetsen zijn per groep vastgelegd in een jaarplanning. In grote lijnen wordt op twee momenten getoetst: oktober en februari. Het leerlingvolgsysteem omvat niet-methode-gebonden observaties en toetsen voor vrijwel alle vakken. Ouders worden na een toets periode geïnformeerd over de resultaten van hun kind. Bij opvallende resultaten kan extra hulp nodig zijn. Deze hulp wordt in eerste instantie door de groepsleerkracht gegeven. Hij/zij beschrijft deze hulp in een groepsplan. Hierin staat beschreven welke kinderen in de groep bepaalde hulp krijgen. De hulpverlening buiten de groep door b.v. een ambulante begeleider vindt veelal plaats aan de hand van een plan. In dit plan staat: Een duidelijk leerdoel: wat willen we bereiken? De leerinhouden: de inhoud van de leerstof wordt op een verantwoorde wijze opgebouwd om het leerdoel te bereiken. Tijdschema en rooster: hoe lang en hoe vaak geven we hulp? Ook aan kinderen die méér aankunnen dan de aangeboden stof of kinderen die sneller door de leerstof gaan, wordt aandacht besteed. Deze kinderen vinden, buiten hetgeen ze extra in de klas krijgen aangeboden, extra uitdaging in de wekelijkse plusklas. Tevens krijgen ze extra of andere taken vanuit de plusklas aangeboden, waaraan zij ook in de klas kunnen werken.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

19,1% van de leerlingen presteert onder advies (vs. 11,8% landelijk), wat mogelijk samenhangt met de schoolweging. Desondanks presteert 23,8% boven advies (25,3% landelijk), wat aansluit bij het intensieve doorstroomtraject met o.a. AMN-toetsen en ontwikkelgesprekken. De school zet hierbij sterk in op vroegtijdige signalering van potentieel.

Sociale ontwikkeling

Visie op het pedagogisch handelen. Wij vinden het op school vanzelfsprekend dat er verschillen zijn tussen leerlingen. In de benadering van onze leerlingen houden we hier rekening mee. Dit betekent dat de leerkrachten, verbonden aan Het Kofschip, bijzondere pedagogische kwaliteiten moeten bezitten. Het Kofschip is een gecertificeerde Kanjerschool. Kanjertraining staat voor vertrouwen, veiligheid, rust en wederzijds respect. Met de Kanjertraining wordt sociale rust geborgd, zodat kinderen zich kunnen richten op het verwerven van kennis, kunde en sociale vaardigheden. Onderwijs is meer dan alleen rekenen en taal. Een kind brengt een groot deel van zijn tijd op school door en wordt hier dan ook grotendeels gevormd worden voor deelname aan de maatschappij. We maken kinderen op de basisschool toekomstbestendig en toekomstbehendig. Hoe gaan we met elkaar om? Wat doen we aan pesten? Wat zijn onze waarden en normen? Hoe kunnen we bijdragen aan een betere wereld? Dit zijn enkele vraagstukken die we op Het Kofschip systematisch behandelen . LEES MINDER

Vertrouwen en veiligheid

Rust

Wederzijds respect

Wat is de aanpak van Het Kofschip voor sociale ontwikkeling?

Het Kofschip streeft naar een veilige school waar kinderen zichzelf kunnen zijn. De Kanjertraining wordt ingezet om kinderen respectvol met elkaar en de school om te leren gaan. Ouders en leerkrachten zoeken samen naar oplossingen bij problemen. Aanvullend wordt een leerlingvolgsysteem (KANVAS) gebruikt, waarbij ouders betrokken kunnen worden. Er worden adviezen gegeven voor de aanpak van gedragsproblemen.

Welke registratievormen gebruikt Het Kofschip om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Het Kofschip gebruikt Kanvas en het Ontwikkelingsvolgmodel (OVM) om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Het Kofschip?

Het Kofschip maakt gebruik van de Kanjertraining voor sociaal-emotioneel leren.