
Schoolweging
De schoolweging van De Speelwagen is 28,16 , met een spreiding van 6,85 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 96,75% behaalt vrijwel elke leerling het fundamenteel niveau, ruim boven de landelijke norm van 85%. Dit overstijgt zelfs het vergelijkingsgemiddelde van 96,45%, wat duidt op stevige basisvaardigheden.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een nadruk op theoretische leerroutes: 26,09% vwo (vs. 18,61% regio) en 17,39% havo. Opvallend is het beperkte aandeel praktijkonderwijs (4,35% vmbo-b/k) ten opzichte van vergelijkbare scholen (9,69% vmbo-b/k en praktijkonderwijs). Dit sluit aan bij de hoge fundamentele niveauscore.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | De Speelwagen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Het volgen van de cognitieve ontwikkeling van het kind. Alle leerkrachten gebruiken leerstofmethodes en –methodieken om de lesstof over te dragen aan de kinderen. Na elk leerstofblok volgt er een methodegebonden toets. De leerkracht analyseert deze toetsen en zet herhaling in waar nodig. Daarnaast nemen we (half)jaarlijkse genormeerde onafhankelijke Leerling in Beeld toetsen van CITO af (januari/feb en juni) m.b.t. de vakgebieden rekenen, spelling, begrijpend lezen en technisch lezen. De resultaten worden verwerkt in het leerlingvolgsysteem van Leerling in Beeld en ParnasSys. Toetsing vindt klassikaal plaats. Bij het toetsen worden geen aanwijzingen gegeven, maar er wordt gehandeld volgens de handleiding van Leerling in Beeld. De kinderen van groep 8 doen mee aan de IEP Doorstroomtoets. Analyse toetsen Leerling in Beeld. Bij het analyseren van de resultaten van deze toetsen wordt er gekeken op kindniveau, groepsniveau en schoolniveau. Hoe groeit een leerling ten opzichte van zichzelf, hoe groeit de groep en hoe verhouden de niveaus van de klassen zich ten opzicht van de schoolnorm. De vastgestelde schoolnormen wordt bepaald aan de hand van de leerlingenpopulatie, de landelijke norm en de trend van eerdere jaren. De intern begeleidster (kwaliteitscoördinator) maakt daar een verslag van. De groepsleerkrachten analyseren de Leerling in beeld toetsen op kindniveau en groepsniveau en verwerken deze analyses in een evaluatie. Zij gebruiken deze analyse om een gericht aanbod op te stellen voor de volgende periode. In de agenda en jaarplanning staan onafhankelijke toetsen weergegeven, zodat ouders tijdig op de hoogte zijn. De leerkrachten hanteren de toetskalender voor de planning van de toetsen. De interpretatie van toetsgegevens De intern begeleidster (kwaliteitscoördinator) en de groepsleerkracht hebben tweemaal per jaar een groepsbespreking. Na de toetsperiodes worden tijdens de besprekingen ook de toetsresultaten besproken, met als doel inzicht te krijgen in de leervorderingen van de groep en om haalbare doelen te kunnen stellen voor het volgende halfjaar. De intern begeleidster (kwaliteitscoördinator) en de directie maken na een toetsperiode (jan/feb.) met het team een analyse op school- en groepsniveau. Op deze wijze worden alle personeelsleden zich bewust van het gezamenlijk dragen van verantwoordelijkheid voor de opbrengsten van de school. Na de toetsronde van juni wordt de analyse gemaakt door de kwaliteitscoördinator en gepresenteerd aan het team, waarna eventuele op- en aanmerkingen in het document aangepast zullen worden. De conclusies van deze analyse worden meegenomen in de beleidsvoornemens van het schoolontwikkelplan van het komende schooljaar.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Slechts 4,76% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,81%), terwijl 23,81% bovenadvies functioneert. Dit onderstreept de zorgvuldige advisering en doorlopende begeleiding, zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel.
Sociale ontwikkeling
Op de Speelwagen vinden we het zeer belangrijk dat alle leerlingen met een prettig gevoel naar school gaan. Veiligheid en geborgenheid zijn voorwaarden om tot leren te kunnen komen. Om de sociaal-emotionele ontwikkeling van de individuele leerlingen en groepsbinding te stimuleren, maken wij gebruik van de methode De Vreedzame School. Alle groepen volgen de lessen van de Vreedzame School. In het eerste blok wordt er iedere dag een les aangeboden, deze lessen helpen bij een positief groepsklimaat. In de blokken daarna wordt er iedere week 1 les aangeboden. De regels, afspraken en woorden die besproken zijn, worden de hele week toegepast. Middels de vragenlijsten van KIJK! en Leeling in beeld (LIB) Sociaal emotioneel functioneren monitoren de leerkrachten hun observaties van de leerlingen. KIJK! bevat observatielijsten en een registratiesysteem voor de groepen 1 en 2 om de leerlingen te volgen in hun gehele ontwikkeling. LIB monitort het sociaal emotioneel welbevinden van de leerlingen vanaf groep 3 t/m 8. Deze lijsten worden 1x per jaar schoolbreed ingevuld. Uit deze vragenlijsten komt een goed beeld of er zorgen zijn op de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welzijn van de leerling. De school beschikt over een Anti-Pest Protocol waar ook de No-Blame aanpak in is opgenomen en een protocol voor het oplossen van incidenten waarbij fysiek geweld is gebruikt. In de school is een Vertrouwenspersoon en een Anti-Pest Coördinator aanwezig. LEES MINDER
Verantwoordelijkheid
Samenwerken en betrokkenheid
Welbevinden en zorgzaamheid
Wat is de werkwijze van Basisschool de Speelwagen voor sociale ontwikkeling?
De Vreedzame School is belangrijk op Basisschool de Speelwagen. Alle groepen volgen de lessen en schoolregels worden zichtbaar gemaakt. Er is voor de Vreedzame School gekozen, omdat het een compleet programma biedt voor de sociale competentie en burgerschapsvorming. De school wordt als een leefgemeenschap gezien, waar kinderen zich gehoord en gezien voelen. Kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen en voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap. De sociaal-emotionele ontwikkeling en het welzijn van de leerlingen worden gemonitord door vragenlijsten over veiligheid, KIJK! en LIB. Bij zorgen wordt contact opgenomen met de kwaliteitscoördinator en ouders om samen een plan op te zetten.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool de Speelwagen om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool de Speelwagen gebruikt Kijk! en Zien om sociale opbrengsten in kaart te brengen.