De Driemaster in Voorburg - Resultaten

Resultaten
Fundamenteel niveau
96.3% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, ruim boven de landelijke norm van 85%. Dit benadrukt de effectiviteit van basisvaardighedentraining, zoals de wekelijkse taalateliers en het programma 'Rekenen in Beeld' voor risicoleerlingen.
Fundamenteel niveau
Score: 96.3414%
Streefniveau
Met 59.8% van de leerlingen dat het streefniveau haalt, presteert De Driemaster in lijn met verwachtingen voor haar populatie. De inspectie hanteert hierbij een maatwerk signaleringswaarde, waar de school consistent aan voldoet. De focus op rekenvaardigheid via dagelijkse praktijkgerichte opdrachten draagt hieraan bij.
Streefniveau
Score: 59.756%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een groeiende ambitie: 33.3% van de leerlingen krijgt een havo/vwo- of vwo-advies (16.7% en 13.3% respectievelijk), tegenover 29.5% bij vergelijkbare scholen. Het percentage praktijkonderwijsadviezen (2.9%) ligt onder het regionale gemiddelde (3.1%). De combinatieklasadviezen (zoals vmbo-k/-(g)t met 10%) tonen aandacht voor doorstroommogelijkheden.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Het bieden van goed onderwijs aan onze leerlingen staat centraal in onze school. Als de leerlingen zich prettig en gesteund voelen, is dit een stimulans voor hun leerprestaties. In onze school zijn er leerstofjaargroepen (kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar). Door middel van verschillende instructie-niveaus en goed klassenmanagement proberen we op die manier zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de verschillende behoefte van elke leerling. Voor de leerkracht betekent dit het volgende: - De leerkracht houdt rekening met de persoonlijkheid van elk kind. - De leerkracht stemt de activiteiten af op de ontwikkeling van het kind. - De leerkracht gaat uit van hoge verwachtingen passend bij elk kind. De leerkracht biedt het kind de mogelijkheid om in eigen tempo, passend bij de eigen mogelijkheden, een basispakket binnen de verschillende leer- en vormingsgebieden te doorlopen. De leerkracht voert deze differentiatie binnen de klas uit op drie instructieniveaus (basis, signaal, plus). Wij gebruiken de toetsen van de methodes en de nieuwste CITO-toetsen op het gebied van rekenen, taal, spelling, begrijpend- en technisch lezen. Deze toetsen zijn korter dan de oude toetsen en geven meer inzicht in eventuele moeilijkheden die de leerling ervaart. De toetsen zijn online, adaptief en kunnen op elk moment in het schooljaar worden afgenomen Nadat de aard van de eventuele problemen en de mogelijke oorzaken zijn vastgesteld, bepaalt de leerkracht hoe de leerling(en) geholpen kunnen worden en houdt hij/zij bij hoe daaraan wordt gewerkt. Deze informatie wordt tijdens de voortgangsgesprekken natuurlijk met u gedeeld. In het rapport kunt u de resultaten van de (tussentijdse) toetsen ook terugvinden. Kleuters nemen een bijzondere plaats in vanwege hun jonge leeftijd. Eind groep 2 wordt de toets beginnende geletterdheid afgenomen. De ontwikkeling van kleuters ontwikkelt zich sprongsgewijs en wordt door leerkrachten dagelijks gemonitord en vastgelegd in een geautomatiseerd kleutervolgsysteem (MijnKleutergroep). Dit zorgt ervoor dat we ook de ontwikkeling van kleuters op elk moment kunnen bekijken en bespreken met ouders.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Opvallend is dat 51.6% van de leerlingen boven hun advies presteert (landelijk 25.3%), wat het niveau-adequaat karakter van de adviezen benadrukt. Slechts 6.5% zit onder advies (landelijk 11.8%). Dit sluit aan bij het intensieve adviesproces met pré-adviezen en doorstroomtoetsbesprekingen.
Sociale ontwikkeling
Op de Driemaster benutten wij de talenten van kinderen optimaal. Wij bieden een veilige en leerrijke omgeving waarin ieder kind gezien wordt. Er is rust en structuur in de school waardoor wij zelfstandigheid kunnen bevorderen. Zo kan er binnen de groepen op verschillende niveaus gewerkt worden. Voor de sociale ontwikkeling maken wij gebruik van de fysieke weerbaarheidstraining Rots- en water en werken wij samen met Follow Your Sun. Follow Your Sun begeleidt de leerkrachten in het geven van sociale vaardigheidslessen. De voortgang op groeps- en individueel niveau meten wij met SCOL. LEES MINDER
Autonomie
Verbinding en Samen
Duidelijkheid en Veiligheid
Wat is de werkwijze van De Driemaster voor de sociale ontwikkeling van leerlingen?
De sociale vaardigheden van de leerlingen van De Driemaster zijn op het verwachte niveau. De school hecht veel waarde aan een pedagogisch klimaat waarin kinderen weten waar ze aan toe zijn. Er worden duidelijke afspraken gemaakt, vanaf groep 1. Gedurende het schooljaar volgen alle groepen Rots- en Waterlessen. Elementen uit deze lessen komen terug in de lessituaties en tijdens de vrije momenten. Er is wekelijks aandacht voor sociale vaardigheden. De sociaal-emotionele ontwikkeling van alle kinderen wordt gevolgd vanaf groep 1 met Mijn Kleutergroep en vanaf groep 3 met SCOL. Waar nodig worden individuele acties of groepsacties uitgevoerd. Hiervoor worden extra Rots- en Water lessen 'op maat' gegeven door specialisten.
Welke registratievormen gebruikt De Driemaster om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
De Driemaster gebruikt de Sociale Competentie Observatielijst (SCOL) en voor de kleuters Mijn Kleutergroep om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt De Driemaster?
De Driemaster gebruikt de volgende methoden voor sociaal-emotioneel leren: Rots en Water en Follow Your Sun.