Basisschool De Burcht in Veenendaal - Resultaten

Basisschool De Burcht
Margaretha Turnorlaan 5
3903 WK Veenendaal

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
27.52
Spreiding
6

De schoolweging van De Burcht Veenendaal is 27,52 , met een spreiding van 6,00 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 98,48% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau haalt, presteert De Burcht uitstekend (inspectienorm: 85%). Dit is 2% hoger dan vergelijkbare scholen, een prestatie die samenhangt met de eerder beschreven intensieve monitoring via het CITO-leerlingvolgsysteem.

Fundamenteel niveau

Score: 98.4848%

Streefniveau

64,85% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 50,1%. Dit onderstreept de effectiviteit van het adaptieve onderwijsprogramma, zeker gezien de relatief complexe leerlingenpopulatie.

Streefniveau

Score: 64.8484%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De school geeft een duidelijk accent op hogere leerwegen: 30,6% havo/vwo en 13,9% vwo-advies (tegenover 10,9% en 18,6% bij vergelijkbare scholen). Praktijkonderwijs blijft beperkt tot 2,5%, in lijn met het regionaal gemiddelde. De brede waaier aan adviezen (van vmbo-b tot vwo) reflecteert de diverse leerlingenpopulatie.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyse toont een groei van 3,8% op begrijpend lezen tussen groep 7 en 8, wat het succes van de wekelijkse 'leesateliers' onderstreept. De school scoort hierbij consistent hoger dan Amsterdamse scholen (177,19 vs. 174,7).

ToetsDe Burcht VeenendaalGemeente AmsterdamNederland
LIB177.19174.7175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Om goede ondersteuning te bieden aan kinderen hebben we informatie nodig. Die informatie moet up-to-date en van belang zijn. Met die informatie in handen proberen we aan te sluiten bij wat de kinderen nodig hebben. In de eerste plaats zijn daar onze dagelijkse observaties en gesprekken met de kinderen tijdens instructie en werken. Het hele jaar door worden allerlei resultaten geregistreerd. We volgen de ontwikkeling van het kind met methode-gebonden toetsen. Daarnaast maken we twee maal per jaar met methode-onafhankelijke toetsen (CITO toetsen voor de groepen 3 tot en met 8) en observaties (LVS Parnassys voor de groepen 1 en 2) de balans op. Het hele jaar door worden allerlei resultaten geregistreerd. Het is een goede aanvulling om met een onafhankelijke toets te kijken waar de kinderen, los van onze methodes, nu werkelijk staan. Door middel van een signaleringskalender bewaken we dat alle toetsen door de leerkrachten op het juiste tijdstip worden afgenomen. Twee maal per jaar worden alle tussenresultaten van de leerlingen door de leraren besproken met de intern begeleider. Al deze middelen helpen ons om handelingsgericht te werken. Ouders hebben inzage in alle toetsresultaten via het Ouderportaal van Parnassys.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Slechts 8,7% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk: 11,8%), terwijl 84,8% op niveau blijft. De school benadrukt in haar protocol 'kansrijk adviseren', wat terug te zien is in deze cijfers. De transparante gespreksrondes met ouders en leerlingen dragen hieraan bij.

Sociale ontwikkeling

Ieder kind is uniek en daarom ook even belangrijk. De school moet voor ieder kind een geborgen plaats, een veilige burcht, zijn, waarin het zich optimaal kan ontwikkelen. In een veilige Burcht mogen de kinderen zichzelf zijn. Zij leren om te gaan met anderen (kinderen, leerkrachten en ouders) in en om de school. Kinderen hebben behoefte aan structuur. Orde en regelmaat zijn daarbij van groot belang. Zo leren zij respect en zorg te hebben voor elkaar en de wereld waarin zij leven. Wij leren ze vaardigheden aan, die ze later nodig hebben om in de maatschappij hun plekje te kunnen vinden. Wij werken aan zelfstandig werken en denken. De kinderen leren naast de hoofdvakken taal, lezen en rekenen ook lichamelijke en creatieve vaardigheden, bijvoorbeeld bij muziek, tekenen, handvaardigheid en bewegingsonderwijs. LEES MINDER

Elk kind is uniek

Een veilige en geborgen plek

Structuur: orde en regelmaat

Wat is de werkwijze van Basisschool De Burcht voor sociale ontwikkeling?

De leerlingen van Basisschool De Burcht moeten zich veilig en prettig voelen op school. De school gebruikt meetinstrumenten om inzicht te krijgen in de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen: LVS Parnassys voor de groepen 1 en 2 en SCOL voor groep 3 t/m 8 De school onderzoekt momenteel de overstap naar een nieuw volgsysteem. In de groepen 4 t/m 8 worden sociogrammen gemaakt om inzicht te krijgen in de sociale verhoudingen binnen de klas. Leerlingen die een structurele aanpak nodig hebben, krijgen hulpplannen. Met de methode “Goed gedaan” wordt gericht gewerkt aan een goed pedagogisch klimaat. Gedurende het schooljaar zijn er Gouden, Zilveren en Bronzen weken waarin de schoolregels centraal staan, alsook themaweken waarin pesten centraal staat. Bij pestgedrag wordt het pestprotocol systematisch gebruikt. De Burcht heeft twee geschoolde anti-pestcoördinatoren.

Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Burcht om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Basisschool De Burcht gebruikt de Sociale Competentie Observatielijst (SCOL) om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Burcht?

Basisschool De Burcht gebruikt de methoden 'Goed gedaan' en 'Gelukskoffer' voor sociaal-emotioneel leren.