de Grasspriet

De resultaten van de Grasspriet in Valkenswaard

Current section: resultaten
Van de Venstraat 9
5555 KK Valkenswaard

Resultaten en cijfers

Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van de Grasspriet, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.

Schoolweging van de Grasspriet

Schoolweging
27.94
Spreiding
5.85

De schoolweging van De Grasspriet is 27,94 , met een spreiding van 5,85 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Hoe goed past de Grasspriet bij jullie?

Ontdek hoe goed de Grasspriet bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.

89

Ontgrendel het volledige rapport

Fundamenteel niveau

Met 97.16% behaalde het fundamenteel niveau overtreft de school ruimschoots de inspectienorm van 85%. Dit is consistent hoger dan het landelijk gemiddelde (96.45%) en benadrukt de toegankelijkheid van het basisonderwijs.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

De Grasspriet behaalt met 70.21% een hoger streefniveau dan verwacht: ruim 20% boven de signaleringswaarde van 50.1. Dit is significant beter dan het regionaal gemiddelde van 61.13% en duidt op effectieve differentiatie in lesaanbod.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van de Grasspriet?

De adviezen tonen een nadruk op hogere onderwijsniveaus: 33.33% havo en 20% vwo. Dit is beduidend boven de regionale vergelijking (16.07% havo, 18.61% vwo). Tegelijkertijd is er aandacht voor maatwerk, met 6.67% vmbo-b/k-adviezen. Praktijkonderwijs komt niet voor, in contrast met 1.01% in de regio.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsDe GrassprietGemeente AmsterdamNederland
LIB175.55175.24175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

De kwaliteit van een school wordt bepaald door diverse factoren. Om iedere leerling optimaal te kunnen ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling zijn bijvoorbeeld naast een sterk team en eigentijdse methodes en bronnen ook meetinstrumenten nodig. Meten Om de kwaliteit van ons onderwijs en de vorderingen van de leerlingen te bewaken en te verhogen, is het meten van resultaten en evalueren van werkwijzen van belang. We willen weten hoe effectief ons onderwijs is en met welke verschillen tussen kinderen rekening dient te worden gehouden. Dit doen we door het afnemen van methodegebonden en methodeonafhankelijke toetsen. Voor dit laatste gebruiken we de toetsen uit het CITO- leerling- en onderwijsvolgsysteem (LOVS). We maken trendanalyses waarin we resultaten vergelijken met voorgaande jaren, tussen groepen onderling en we volgen de ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk. Hiermee zijn we in staat tijdig bij te sturen als dat nodig is. Gedurende het schooljaar monitoren we de gegevens (zowel cognitief als sociaal emotioneel) en sturen we daar waar nodig bij. Leerlingvolgsysteem Wij volgen de ontwikkeling van uw kind gedurende de gehele basisschooltijd zo goed mogelijk en hierop stemmen we ons aanbod en begeleiding af. In de groepen 1 en 2 registreert de leerkracht de ontwikkelingen in KIJK!. Dit is een observatie- en registratiesysteem, dat wij gebruiken voor kleuters. Observaties, die onder andere worden verkregen door naar de kinderen te kijken en met ze te werken, staan daarin centraal. In de groepen 1 en 2 nemen we geen CITO toetsen af. In de groepen 3 t/m 8 maken de kinderen twee keer per jaar een methodeonafhankelijke toets voor de vakgebieden (begrijpend) lezen, spelling en rekenen. Al deze toetsen noemen we het Cito- leerling- en onderwijsvolgsysteem (LOVS). Door middel van deze toetsen, de methodegebonden toetsen en niet te vergeten door de dagelijkse praktijk in de klas, krijgen we duidelijk de onderwijsbehoeften van alle leerlingen in beeld. 2 tot 3 keer per schooljaar houdt de Kwaliteitsondersteuners (KO-er) een groepsbespreking met elke leerkracht van de groepen 1 t/m 8. Hier wordt gesproken over de ontwikkeling van de groep als geheel, de inhoud van het onderwijs en individuele leerlingen.

Zitten de oud-leerlingen van de Grasspriet in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

Opvallend lage onderadvisering: slechts 5.26% tegenover 11.81% landelijk. 73.68% van de leerlingen presteert op adviesniveau, wat wijst op zorgvuldige plaatsing. De 21.05% die boven advies presteert, reflecteert mogelijk de relatief complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 27.94) waarbij de school preventief lager adviseert.

Sociale ontwikkeling

Wat verstaan scholen onder sociale opbrengsten? Kinderen leren en ontwikkelen op schoolvaardigheden die nodig zijn om op een goede manier met anderen om te gaan. En om bij te dragen aan de samenleving. Het gaat om vaardigheden zoals samenwerken, ruzies oplossen en jezelf weten te redden. Door deze vaardigheden is het fijn en veilig op school en verbeteren de leerprestaties. Kinderen nemen op een positieve manier deel aan de maatschappij. Zelfstandigheid & autonomie De leerlingen worden steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. De rol van de leerkracht verandert steeds meer van leidend naar begeleidend. De leerkracht daagt de leerlingen uit om zelf initiatief te nemen, geeft de leerlingen vertrouwen en stimuleert ze om probleemoplossend te werken. De leerlingen leren op zichzelf te reflecteren en ontdekken hun krachten en hun ontwikkelpunten. Vanuit die reflectie leren ze zelf hun leerproces beter aan te sturen en verder vorm te geven. Samen leren & werken ‘Samen leren door samen te werken’. De leerkracht stimuleert het werken op een coöperatieve manier waardoor de leerlingen van en met elkaar leren. Wanneer leerlingen in groepen werken, nemen ze op gelijke wijze deel aan een gezamenlijke taak. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen prestatie, maar voor de prestatie van de hele groep. Deze werkvormen bevorderen de betrokkenheid en zorgen daarnaast voor een hoger leerrendement. Betrokkenheid De leerkracht streeft ernaar dat leerlingen zich intrinsiek gemotiveerd voelen tijdens het volgen van het onderwijs. Leerkrachten stimuleren dit door de leerlingen mee te laten denken over de inhoud en werkwijze van het onderwijs. De opdrachten die de leerlingen krijgen hebben betekenis en vinden zoveel mogelijk plaats binnen de belevingswereld van de leerlingen. De leerkracht stimuleert de leerlingen hun eigen kwaliteiten in te zetten tijdens deze opdrachten. Hierdoor wordt de intrinsieke motivatie positief gestimuleerd. Leerlingen worden bewust gemaakt van de lesdoelen en het waarom, zodat de betrokkenheid vergroot wordt. LEES MINDER

Zelfstandigheid & autonomie

Samen leren & werken

Betrokkenheid

Wat is de aanpak van de Grasspriet op het gebied van sociale ontwikkeling?

In de groepen 1 en 2 wordt de ontwikkeling van kinderen gevolgd met het registratiesysteem KIJK!, waarbij aandacht is voor de basiskenmerken, betrokkenheid en de sociaal-emotionele ontwikkeling. In de groepen 3 t/m 8 wordt Kindbegrip gebruikt om de sociaal-emotionele ontwikkeling in kaart te brengen. Kindbegrip geeft inzicht in eventuele ondersteuningsvragen en helpt de leerkracht het gedrag van het kind beter te begrijpen. Indien nodig kunnen leerkracht en leerling aan de slag met concrete handelingssuggesties, waarbij ook de sterke kanten van het kind worden benut.

Welke registratievormen gebruikt de Grasspriet om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

De Grasspriet gebruikt Kijk! en Kindbegrip om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt de Grasspriet?

De Grasspriet gebruikt Taakspel en KWINK voor sociaal-emotioneel leren.