odbs Puntenburg in Utrecht - Resultaten

odbs Puntenburg
Laan van Puntenburg 2 A
3511 ER Utrecht

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
26.55
Spreiding
8.17

De schoolweging van Cartesius is 26,55 , met een spreiding van 8,17 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 95,8% behaald fundamenteel niveau overtreft de school niet alleen de inspectienorm (85%), maar scoort ze ook 0,9% hoger dan vergelijkbare scholen (95,8% vs. 96,7%). Dit robuuste basisniveau vormt een sterk fundament voor de doorstroom naar het voortgezet onderwijs.

Fundamenteel niveau

Score: 95.8333%

Streefniveau

Het streefniveau wordt met 71,9% ruimschoots gehaald (signaleringswaarde 51,8%). De school presteert hiermee 13,5% beter dan vergelijkbare scholen (63,3%). Dit resultaat benadrukt de effectiviteit van de aangeboden leerlijnen voor talentontwikkeling, zoals beschreven in het schoolplan.

Streefniveau

Score: 71.8749%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een sterke nadruk op theoretische routes: 33,3% havo en 8,3% havo/vwo/vwo gezamenlijk. Opvallend is het relatief hoge percentage vmbo-k-adviezen (25% vs. 9,2% regio). Praktijkonderwijs-adviezen ontbreken, wat past bij het profiel van een school met beperkte complexiteit in de leerlingenpopulatie (schoolweging 26,55).

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyse van de IEP-resultaten toont een stijging van 2,1 punten tussen groep 7 en 8 bij begrijpend lezen, wat aansluit bij de geïntensiveerde aandacht voor taalvaardigheid in de bovenbouw. Rekenen blijft een aandachtspunt met slechts 0,8 punten groei in dezelfde periode.

ToetsCartesiusGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Tussentijdse resultaten Wij volgen de ontwikkeling van de leerlingen nauwgezet door het observeren van hun dagelijks werk en houden de gegevens van resultaten bij in ons leerlingvolgsysteem (ParnasSys). De leerlingen worden regelmatig getoetst met methodegebonden toetsen. Daarnaast gebruiken we halfjaarlijks op het gebied van bijvoorbeeld rekenen/wiskunde, technisch en begrijpend lezen en spelling, landelijk genormeerde toetsen. Op basis van de gegevens uit de toetsen worden de planning van het onderwijs in de groep (het leerstofaanbod en de aanpak van de groepen, kleine groepjes of individuele leerlingen) op- of bijgesteld. Zie meer informatie over hoe de school omgaat met de privacy/persoonsgegevens van uw kind in hoofdstuk 4, onder privacy. Hieronder staat een overzicht van de resultaten van een deel van deze toetsen. Het zijn de volgende toetsen die informatie geven op belangrijke momenten in de schoolloopbaan van de leerlingen: In de groepen 3 en 4 dienen de leerlingen op een zodanig niveau technisch te leren lezen dat zij met succes kunnen meedoen aan alle andere onderdelen van het onderwijs; In groep 4 staan de basisvaardigheden in het rekenonderwijs centraal; In groep 6 wordt de overstap gemaakt naar complexere, wiskundige vraagstukken; Verder moet in groep 6 het niveau van begrijpend lezen voldoende hoog zijn met het oog op het onderwijs in de zaakvakken. Twee keer per jaar worden de resultaten op deze toetsen op school-, groeps- en leerlingniveau uitgebreid geanalyseerd en worden er noodzakelijke interventies besproken. De afgelopen schooljaren zijn onze tussenresultaten over het algemeen voldoende te noemen. De lockdowns hebben zeker impact gehad op de opbrengsten. Na de derde lockdown hebben we in 2022 ingezet op begrijpend lezen. De leerlingen hebben intensieve extra lessen in kleine groepen gehad op dit gebied, in kleine groepen. Veel leerlingen die hebben deelgenomen hebben een exponentiële groei doorgemaakt en daarom kunnen we concluderen dat onze aanpak in samenhang met het aanbod zeker heeft gewerkt. Deze zelfde werkwijze zetten we in het komende jaar in op het gebied van rekenen en technisch lezen. Rekenen behoeft schoolbreed extra aandacht. Tijdens de perioden van thuisonderwijs heeft de context van het rekenen minder aandacht gehad, daarop wordt nu gefocust. Onze onderwijsactiviteiten zijn vooral gericht op het borgen van de kwaliteit van ons onderwijsaanbod uitstekend te houden. We zullen ons focussen op didactische verbeteringen op het gebied van rekenen en technisch lezen die we schoolbreed door kunnen voeren om de resultaten te doen stijgen.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Het percentage oud-leerlingen onder advies (5,9%) ligt bijna half zo laag als landelijk (11,8%). De 35,3% boven-advies (vs. 25,3% vergelijkbaar) reflecteert mogelijk een voorzichtige advisering of effectieve begeleiding in het VO. Dit sluit aan bij de beschreven IEP-eindtoets als second opinion bij het advies.

Sociale ontwikkeling

We vinden het belangrijk dat kinderen zich goed leren ontwikkelen op de sociale competenties. Het gaat daarbij om sociaal-emotionele ontwikkeling (welbevinden, zelfbeeld, zelfstandigheid, regulering van emoties, etc), sociale vaardigheden (samenwerken, zelfredzaamheid, omgaan met conflicten, etc) en houdingen/vaardigheden om in uiteenlopende situaties succesvol te functioneren (betrokkenheid, zelfsturing, omgaan met verschillen, democratisch handelen, sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid, moreel kunnen oordelen). Via de wijze waarop wij invulling geven aan ons Daltononderwijs, werken wij al impliciet aan de sociale competenties van kinderen. Verderop beschrijven we nog welke andere middelen we inzetten om aan sociale competenties te werken en op welke manier we sociale opbrengsten volgen. LEES MINDER

welbevinden

betrokkenheid

leeftijdsadequaat gedrag

Wat is de werkwijze van odbs Puntenburg voor sociale ontwikkeling?

Op odbs Puntenburg vormt 'De Vreedzame school' de rode draad in het pedagogisch klimaat. 'De Vreedzame School' is een methode voor de sociale ontwikkeling die vanaf schooljaar 2021-2022 wordt ingezet. 'De Vreedzame School' is een compleet programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen. Op odbs Puntenburg wordt ook gewerkt aan sociale opbrengsten door aandacht te besteden aan: het groepsvormingsproces bij de start van het schooljaar, de dagelijkse check-in en check-out, de huisregels en klassenafspraken, Rots & Water trainingen, het werken in combinatiegroepen, het koppelen van bovenbouwleerlingen aan jongere kinderen, de leerlingenraad, de daltonkernwaarden en filosofielessen. De school gebruikt ZIEN en KIJK om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te volgen en de veiligheidsbeleving te meten via een veiligheidsthermometer.

Welke registratievorm(en) gebruikt odbs Puntenburg om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Odbs Puntenburg gebruikt Kijk! en Zien om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt odbs Puntenburg?

Odbs Puntenburg gebruikt 'De Vreedzame School' en 'Rots & Water' als methoden voor sociaal-emotioneel leren.