Basisschool De Wegwijzer in Tilburg - Resultaten

Basisschool De Wegwijzer
Giekerkstraat 53
5043 MX Tilburg

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
30.39
Spreiding
6.31

De schoolweging van De Wegwijzer Tilburg is 30,39 , met een spreiding van 6,31 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

96,2% van de leerlingen beheerst het fundamenteel niveau, ver boven de landelijke norm van 85%. Deze score overtreft ook het vergelijkingsgemiddelde (95,7%) en reflecteert de intensieve basisondersteuning voor taal en rekenen.

Fundamenteel niveau

Score: 96.1805%

Streefniveau

54,2% van de leerlingen behaalt het streefniveau, wat ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 45,5% ligt. Dit onderstreept de effectiviteit van het adaptieve onderwijsaanbod, met name bij leerlingen met een schoolweging van 30,39.

Streefniveau

Score: 54.1666%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een sterke focus op theoretische richtingen: 58,8% havo/havo-vwo/vwo (tegen 45,6% bij vergelijkbare scholen). Opvallend is het relatief hoge vso-advies (5,9% vs. 0,12% regio), wat aansluit bij de beschreven Parelklas voor specifieke ondersteuning. De 17,7% vmbo-(g)t/havo-adviezen benadrukken de aandacht voor doorstroommogelijkheden.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Analyse van het Boom LVS toont vooruitgang: groep 8 scoort 4,8% hoger op rekenen/wiskunde dan groep 7. Dit succes wordt in het schoolplan toegeschreven aan de combinatie van expliciete directe instructie en ict-ondersteunde differentiatie.

ToetsDe Wegwijzer TilburgGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Met ingang van 1 februari 2016 hanteert de Inspectie van het Onderwijs voor de tussenresultaten van scholen in het primair onderwijs geen eigen normen meer. De inspectie verwacht van de school dat deze zelf ambitieuze doelen stelt voor de leerlingen, zicht heeft in hoeverre de leerlingen die doelen halen en op basis van het eigen beeld het onderwijs aan de leerlingen bijstelt. Op onze school hebben we onze ambities en schoolnorm bepaald. Hierin laten wij zien wat wij belangrijk vinden dat kinderen leren. De brede ontwikkeling van kinderen, waarbij persoonsvorming een nadrukkelijke plaats krijgt, staat hierbij centraal. Onze ambities zijn gekoppeld aan onze visie en missie en worden geformuleerd in zichtbaar gedrag en te verwachten resultaten bij de basisvaardigheden taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Onze ambities en schoolnormen vormen een meetlat waaraan we de kwaliteit van ons onderwijs spiegelen. We onderzoeken steeds wat het effect is van ons onderwijs. Door kritisch te kijken naar de gerealiseerde brede opbrengsten en te reflecteren op ons eigen handelen kunnen we de juiste acties uitzetten en op deze manier de onderwijskwaliteit bewaken. Om de tussenresultaten in het onderwijsproces te monitoren maken we gebruik van groepsbezoeken, het Boom leerlingvolgsysteem, onze toets kalender, de groepsanalyses, groepsbesprekingen en de schoolrapportage. Vanzelfsprekend komen onze tussenresultaten ook aan bod bij de verschillende gesprekken in onze schoolse en bovenschoolse kwaliteitscyclus.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

50% van de leerlingen presteert boven het advies – dubbel zo hoog als het landelijk gemiddelde. Geen enkele leerling zit onder advies, tegen 11,8% landelijk. Dit laat zien dat het zorgvuldige adviesproces met ontwikkelingsperspectieven en monitoringssystemen effect sorteert.

Sociale ontwikkeling

Om te zorgen voor een veilig sociaal klimaat binnen het kindcentrum heeft ons team de scholing Pedagogische tact gevolgd. Pedagogische tact leert ons te kijken naar de waarden van waaruit we willen werken en is zichtbaar bij een leerkracht die op het goede moment het juiste doet, óók in de ogen van de leerlingen. Dat betekent dat leerkracht en leerling hierin partner zijn. Uiteraard heeft een leerkracht een andere verantwoordelijkheid dan een leerling, maar het succes maken ze samen. De leerkracht kan kinderen niet veranderen. Maar wel kan hij anders naar kinderen kijken, waardoor zij anders gaan reageren. Pedagogische tact doet een beroep op ons vermogen om de behoeftes en de mogelijkheden van ieder kind te zien en te horen. Hiervoor moeten we als opvoeder onze ogen en oren goed gebruiken om op een betrokken en open manier te zoeken naar de mogelijkheden van een kind. Het kindgericht werken waarbij "Kijken achter het gedrag" een van de ankers is, helpt ons hierbij. In het vorige schooljaar heeft ons team de scholing Hechting, trauma en ACT gevolgd waardoor we nog beter kunnen anticiperen op het gedrag van kinderen. LEES MINDER

Vertrouwen en Verbinding

Vergeving

Respect

Wat is de werkwijze van Basisschool De Wegwijzer voor sociale ontwikkeling?

Bij Basisschool De Wegwijzer voelen kinderen en medewerkers zich thuis. Het onderwijs wordt afgestemd op de behoefte van het individuele kind, en iedereen voelt zich serieus genomen. De kernwaarden van de school zijn zichtbaar, en gedragsafspraken worden in de groep samengesteld aan de hand van deze kernwaarden. Discriminatie, pesten en (seksuele) intimidatie worden niet getolereerd. Er zijn twee interne vertrouwenscontactpersonen en een coördinator sociale veiligheid aangesteld. De (T)huiskamer biedt leerlingen een veilige en rustige plek binnen de school. De sociale opbrengsten worden jaarlijks gemeten door de afname van de vragenlijsten in Kindbegrip, het systeem voor sociaal-emotioneel leren van ParnasSys.

Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Wegwijzer om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Basisschool De Wegwijzer gebruikt Kijk! en Kindbegrip van ParnasSys om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Wegwijzer?

Basisschool De Wegwijzer gebruikt Een doos vol gevoelens, Goed van start, Dramataal, Kernwaarden als methoden voor sociaal-emotioneel leren.