De Bataaf in Tiel - Resultaten

De Bataaf
Aardbeivlinder 60
4007 HB Tiel

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
28.04
Spreiding
5.83

De schoolweging van De Bataaf Tiel is 28,04 , met een spreiding van 5,83 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

96,0% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, ver boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. Deze score – vrijwel gelijk aan vergelijkbare scholen (96,4%) – bevestigt dat De Bataaf ook voor kwetsbare leerlingen goede basisvaardigheden garandeert.

Fundamenteel niveau

Score: 96.0451%

Streefniveau

61,6% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 48,6%. Dit overtreft directe vergelijkbare scholen (60,5%) en onderstreept de effectiviteit van de rijke leeromgevingen. Met name op rekenen scoren leerlingen sterk door het 'ontwerpend rekenen' uit het schoolplan.

Streefniveau

Score: 61.5819%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Het adviesprofiel toont een sterke academische ambitie: 42,1% havo/vwo-advies (landelijk 10,9%) en 15,8% vwo-advies (vs. 18,6% landelijk). Tegelijk is er aandacht voor maatwerk: 10,5% vmbo-b/k-advies toont een brede zorgplicht. Deze balans sluit aan bij het unitonderwijs dat differentiatie centraal stelt.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Unitonderwijs laat zijn meerwaarde zien: groep 8 scoort 7% hoger op begrijpend lezen dan groep 7. De verticale leerlijnen in het kosmisch onderwijs dragen bij aan deze progressie. De IEP-wiskunderesultaten (83,4) overtreffen zelfs vergelijkbare scholen in Utrecht.

ToetsDe Bataaf TielGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Op De Bataaf volgt elk kind zijn eigen leerlijn. We volgen de ontwikkeling van kinderen en bekijken steeds de groei die het kind heeft gemaakt. We nemen tussentijdse, adaptieve toetsen af (IEP LVS). Door Gynzy zijn we in staat om dagelijks een analyse te maken wat betreft de vorderingen van een kind. De behaalde doelen worden zichtbaar gemaakt in ons digitale portfolio. De resultaten worden met alle leerkrachten van een unit en de intern begeleider geanalyseerd en besproken. Analyse van de toetsen zijn belangrijk, hier wordt in overleg met het kind mee verder gewerkt aan een nieuw aanbod van leerstof. De adaptieve toetsen zijn Cotan-gecertificeerd. De resultaten worden twee keer per jaar tijdens een 'opbrengstgesprek' besproken. Bij dit gesprek is het unitteam, de teamleider onderwijs en de directeur aanwezig. Er worden afspraken gemaakt over verbeteringen van de opbrengsten en welke plannen daarbij ingezet worden. De analyses en afspraken worden vastgelegd in een monitorrapport Op stichtingsniveau wordt het monitorrapport door de teamleider onderwijs en de directeur met het SKOR-staflid onderwijs 2x per jaar besproken.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Opvallend is het lage onderadviseringspercentage van 8,7% (landelijk 11,8%), mede dankzij het driehoeksgesprek tussen school, ouders en leerling. 73,9% zit op adviesniveau, wat de betrouwbaarheid van het adviesproces onderstreept. De 17,4% die bovenadvies presteert, weerspiegelt de doorlopende leerlijnen naar het vwo.

Sociale ontwikkeling

Kinderen die lekker in hun vel zitten en zich betrokken en veilig voelen, ontwikkelen zich optimaal. Welbevinden en betrokkenheid spelen daarbij een belangrijke rol. We willen weten wat kinderen beweegt, hen bezighoudt, hoe we aan kunnen sluiten bij hun behoeften, niveau en belevingswereld. Opvoeden doen we samen met ouders en partners (kinderopvang, zorg, sport en cultuur). We versterken elkaar en geven kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen tot bekwame, zelfstandige en sociale burgers. Welbevinden is belangrijk, maar het garandeert nog niet dat er ontwikkeling is en dat er wordt geleerd. Daarvoor is meer nodig, namelijk betrokkenheid. Betrokkenheid is de staat waarin kinderen zich verbinden wanneer ze intensief met iets bezig zijn. Hun handelingen, mimiek en lichaamshouding verraden een intense mentale activiteit. Ze zijn uit zichzelf gemotiveerd om aan de slag te gaan en te blijven. Betrokkenheid komt alleen voor in het gebied tussen ‘al kunnen’ en ‘nog-niet-kunnen’. Betrokkenheid is de voorwaarde voor ontwikkeling. Met welbevinden en betrokkenheid als leidraad, krijgen we onmiddellijke feedback over onze aanpak, interacties en nieuwe interventies. Als je vanuit een positieve benadering naar gedrag kijkt, ontstaat er een prettig groeps- en schoolklimaat. Een positieve leeromgeving, zorgt ervoor dat leerlingen zich veilig voelen in de groep. Op De Bataaf vinden we het belangrijk om altijd met een positieve blik naar de ontwikkeling en ontwikkelingsmogelijkheden van de kinderen te kijken. LEES MINDER

Grote Sociale Veiligheid

Betrokkenheid & Welbevinden

Positieve Benadering

Wat is de werkwijze van De Bataaf voor sociale ontwikkeling?

De Bataaf hanteert kernwaarden zoals sociale veiligheid, betrokkenheid, welbevinden en een positieve benadering. De leeromgeving is aangepast aan verschillende manieren van leren met instructie-, overleg- en stilwerkplekken. Bewegend Leren is ook onderdeel van het onderwijs. Kinderen leren hun eigen leerweg te volgen en eigenaar te worden van hun leren. De leerkrachten begeleiden de kinderen persoonlijk, geven instructie en dagen de kinderen uit. De school gebruikt werkvormen en werkt met Gynzy Kids voor rekenen, taal en spelling. Het International Primary Curriculum (IPC) is een thematisch en creatief leerplan gericht op creatieve vakken. De IEP-toetsen volgen de sociale ontwikkeling van de kinderen en leggen de focus op de leergerichte benadering.

Welke registratievorm(en) gebruikt De Bataaf om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

De Bataaf gebruikt de volgende registratievorm(en) om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Kiva-vragenlijst, observaties en het 4 sporenbeleid.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt De Bataaf?

De Bataaf gebruikt de KiVa methode voor sociaal-emotioneel leren.