IKC Johannes Post in Sneek - Resultaten

IKC Johannes Post
Jancko Douwamastraat 35
8602 BK Sneek

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
33.88
Spreiding
6.8

De schoolweging van Johannes Post Sneek is 33,88 , met een spreiding van 6,80 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

89,82% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, ruim boven de inspectienorm van 85%. Dit laat zien dat de basiskwaliteit op taal en rekenen gewaarborgd blijft, ondruz de uitdagende populatie.

Fundamenteel niveau

Score: 89.8245%

Streefniveau

34,04% van de leerlingen behaalt het streefniveau, wat onder de signaleringswaarde van 38,7% ligt. Dit reflecteert de complexere leerlingenpopulatie (schoolweging 33,88). Toch presteert de school beter dan sommige vergelijkbare scholen in Friesland (gem. 31,2% streefniveau).

Streefniveau

Score: 34.035%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een brede spreiding: 6,45% praktijkonderwijs (regio: 1,01%), 45,16% vmbo-niveaus en 19,35% havo/vwo-combinaties. Opvallend is het lagere percentage pure havo-adviezen (3,23%) vergeleken met vergelijkbare scholen (16,07%). De focus ligt op doorstroom naar bovenbouw vmbo-(g)t (16,13%) en combinatieklassen.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyse toont een groei van 4,1% in rekenvaardigheden tussen groep 7 en 8, mede dankzij het 'rekenatelier'-programma. De taalvaardigheidsscore steeg met 3,2% in 2023-2024, mogelijk door de extra inzet op woordenschatontwikkeling.

ToetsJohannes Post SneekGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
344

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

De ontwikkeling van de leerlingen wordt op onze school gevolgd met behulp van methodegebonden (methodetoetsen), methode-onafhankelijke toetsen (Cito), Snappet en observaties. Met de tussenresultaten bedoelen we alle resultaten die leerlingen behalen van groep 1 tot en met midden groep 8. De scores van alle toetsen worden na afname door de intern-begeleider en directie op groepsniveau geanalyseerd. De leerkrachten doen dit vooral op leerlingniveau en gebruiken hiervoor ook (dagelijks) de resultaten vanuit Snappet zodat snel kan worden bijgestuurd. Door de opvallendheden, lage- maar ook hoge scores in kaart te brengen kan er voor de komende periode een plan worden opgesteld waarin in ieder geval staat wat, wanneer en hoe er de komende periode aan de opvallendheden zal worden gewerkt. De eerst volgende scores geven aan of de inspanning die is geleverd door zowel de leerkrachten als de leerlingen voldoende resultaat hebben gehad of dat er (weer) moet worden bijgestuurd. Door dit proces steeds te herhalen wordt het handelen en aanpassen op het niveau van de leerlingen een cyclisch proces en kunnen we zo veel mogelijk maatwerk leveren. Een en ander wordt vastgelegd en bewaard in het leerlingendossier en in het Snappet-systeem.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

51,61% van de leerlingen presteert boven hun basisschooladvies (landelijk: 25,27%), wat duidt op terughoudend adviseren. Slechts 3,23% stroomt onder advies uit, significant lager dan het Nederlandse gemiddelde (11,81%). Dit past bij het beleid om 'advies op maat' te combineren met intensieve doorstroombegeleiding.

Sociale ontwikkeling

Wij zijn een school die een omgeving wil creëren waar de leerlingen, ouders en leerkrachten zich prettig bij voelen en we willen daarbij gedragsproblemen voorkomen. Om dit te realiseren zetten wij Schoolwide Positive Behaviour Support in (SWPBS). Wij benoemen het gewenste gedrag en proberen het ongewenste gedrag zoveel mogelijk te negeren. Hierbij speelt effectief grenzen stellen een prominente rol binnen de school. Wij zijn er van overtuigd dat wanneer leerlingen zich veilig en goed voelen ze pas echt optimaal tot leren komen (zie ook hoofdstuk; Veiligheid op school). LEES MINDER

Veiligheid

Verantwoordelijkheid

Respect en Relatie

Wat is de werkwijze van IKC Johannes Post voor sociale ontwikkeling?

IKC Johannes Post besteedt dagelijks aandacht aan de sociaal-emotionele omgang door middel van Schoolwide Positive Behaviour Support (SWPBS), bewuste gedragslessen en de kernwaarden: veiligheid, respect, relatie en verantwoordelijkheid. Leerlingen worden beloond voor goed gedrag met muntjes die ingewisseld kunnen worden voor groepsbeloningen. Kindbegrip wordt gebruikt als leerlingvolgsysteem voor sociaal-emotionele ontwikkeling. Incidentenregistratie van SWPBS wordt maandelijks geanalyseerd. Resultaten van leerlingvragenlijsten over sociale veiligheid en gesprekken tijdens het leerlingenpanel beïnvloeden de jaarplannen van IKC Johannes Post.

Welke registratievorm(en) gebruikt IKC Johannes Post om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

IKC Johannes Post gebruikt de Vragenlijst Sociale Veiligheid (WMK), Kindbegrip en de Incidentenregistratie SWPBS om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt IKC Johannes Post?

IKC Johannes Post gebruikt de Leefstijl methode en School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) voor sociaal-emotioneel leren.