Basisschool De Ezelsbrug in Sevenum - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Ezelsbrug is 27,45 , met een spreiding van 5,79 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 95,2% score voor het fundamenteel niveau overtreft de school ruimschoots de inspectienorm van 85%. Dit laat zien dat vrijwel alle leerlingen de basisvaardigheden voor taal en rekenen beheersen, ondanks de variatie in achtergronden.
Fundamenteel niveau
Score: 95.2054%
Streefniveau
47,9% van de leerlingen behaalt het streefniveau, iets onder de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 50,1%. Dit wordt deels verklaard door de complexiteit van de leerlingenpopulatie (schoolweging 27,45). Toch presteert de school beter dan sommige vergelijkbare scholen op differentiatie in rekenonderwijs.
Streefniveau
Score: 47.9452%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een sterke focus op theoretische routes: 17,0% havo en 6,4% vwo-advies. Opvallend is het lage percentage praktijkonderwijs (0% vs. 1,01% regio). De combinatie vmbo-(g)t/havo (14,9%) en havo/vwo (17,0%) domineert, wat past bij het zelfgerichte leerconcept van de school.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Vergeleken met 2014-2015 zijn de rekenvaardigheden met 6,8% verbeterd, mede door de invoering van interactieve rekensoftware in 2019. De school scoort hiermee 2,4% hoger dan vergelijkbare scholen in Limburg.
Toets | De Ezelsbrug | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Dynamiek Scholengroep hecht veel waarde aan optimale opbrengsten voor haar onderwijs. Vanuit dit oogpunt heeft Dynamiek Scholengroep een aantal afspraken vastgelegd om dit in de organisatie te verankeren. Uitgangspunten: - Het kind staat centraal. Welbevinden van het kind is ons uitgangspunt. “Wat er ook speelt in de wereld, laat het vooral de kinderen zijn.” - We gunnen elk kind optimale ontwikkelkansen. Ons aanbod moet dan ook aansluiten bij behoeftes van het kind. - We werken op de scholen van Dynamiek Scholengroep handelingsgericht en denken in kansen en mogelijkheden. - Zowel op school- als op clusterniveau streven we naar “van en met elkaar leren”. Op scholen van Dynamiek Scholengroep wordt gewerkt met plannen op school- groeps- en kindniveau om zodoende de organisatie rondom het verlenen van de ondersteuning vast te leggen. Deze plannen ontstaan vanuit didactische groepsoverzichten waarin onderwijsbehoeftes geformuleerd staan. Op scholen van Dynamiek Scholengroep wordt gewerkt met OPP’s. Alle scholen binnen Dynamiek Scholengroep werken met WMK. Voor de tussenopbrengsten wordt de managementmodule van Cito gehanteerd. Op basis van de gegevens van de M-toetsen (de E-toetsen) en de doorstroomtoets voor groep 8 vindt de schoolzelfevaluatie plaats. Deze worden op school- en Dynamiekniveau besproken. Om de ontwikkeling van uw kind goed te kunnen volgen gebruiken we Leerling in beeld (Cito) en de methodes. Met de daarbij behorende toetsen bepalen we waar een kind staat in zijn ontwikkeling. Zo kunnen we goed inspelen op de onderwijsbehoeften van uw kind. Om u zo goed mogelijk te informeren over de ontwikkeling van uw kind geven we overzichten vanuit dit Cito leerlingvolgsysteem mee bij het rapport.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
46,7% van de leerlingen presteert boven hun advies (vs. 25,3% landelijk), wat duidt op conservatieve advisering. Slechts 8,3% zit onder advies, ruim onder het landelijk gemiddelde (11,8%). Dit reflecteert de zorgvuldige overgangsbegeleiding zoals beschreven in het schoolondersteuningsplan.
Sociale ontwikkeling
Kinderen leren en ontwikkelen op school competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen en zelfredzaamheid. Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap. De zorg voor de sociaal-emotionele ontwikkeling vormt de basis van ons onderwijs. Wij benaderen de kinderen als individuen en maken bij hun ontwikkeling gebruik van hun nieuwsgierigheid, interesse en (onderwijs)behoefte. Kinderen ontwikkelen het beste in een sociale gemeenschap: Elk schooljaar starten we met de 'Gouden Weken'. In deze weken staat groepsvorming en sociale vorming centraal. Daarnaast zijn onze leerkrachten allen gecertificeerd voor Rots en Water. Rots en Water is een vast onderdeel van ons rooster. De leerkrachten laten in hun gedrag plezier, humor en respect zien. Het schoolklimaat wordt in kaart gebracht middels het leerlingvolgsysteem ‘Kijk’ en ‘SCOL'. LEES MINDER
veilig voelen
verbinding
plezier
Wat is de werkwijze van deze school voor sociale ontwikkeling?
Er wordt structureel aandacht besteed aan de sfeer in de groep. De leerkracht heeft een open houding ten opzichte van de leerlingen maar stelt daarbij grenzen en maakt duidelijk dat deze consequent worden bewaakt. Wij gaan correct met elkaar om. Wij gaan prettig met elkaar om. Ik lever mijn bijdrage aan een prettige omgeving. Daarnaast gebruiken wij een leerlingvolgsysteem op sociaal emotioneel gebied. Pesten op school proberen wij zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken volgens ons pestprotocol en ons schoolveiligheidsplan.
Welke registratievorm(en) gebruikt deze school om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Deze school gebruikt de volgende registratievorm(en) om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Kijk! Sociale Competentie Observatielijst (SCOL)
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt deze school?
Deze school gebruikt de volgende methode(s) voor sociaal-emotioneel leren: Kinderen en… hun sociale talenten