De Violier in Schiedam - Resultaten

De Violier
Stockholm 1
3124 SG Schiedam

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
29.53
Spreiding
6.5

De schoolweging van De Violier Schiedam is 29,53 , met een spreiding van 6,50 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 94,4% van de leerlingen op fundamenteel niveau overschrijdt De Violier ruimschoots de inspectienorm (85%). Deze score benadert het landelijk gemiddelde (95,9%) en bevestigt een solide basiskwaliteit in taal en rekenen.

Fundamenteel niveau

Score: 94.3589%

Streefniveau

56,4% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 47,1%. Dit ligt iets onder het vergelijkingsgemiddelde (57,8%), maar toont een sterke focus op hogere leerdoelen. De integrale aanpak via het IEP-volgsysteem draagt hieraan bij.

Streefniveau

Score: 56.4102%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen richten zich sterk op theoretische leerwegen: 24,5% havo en 18,4% vwo, tegenover 16,1% en 18,6% bij vergelijkbare scholen. Het lage percentage vmbo-b advies (2,0% vs. 5,5% regio) past bij het academisch profiel. De combinatie havo/vwo-advies (16,3%) benadrukt doorstroomambities.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Groep 8-leerlingen laten 4,6% groei zien op rekenen t.o.v. groep 7. Dit past bij het 'doelgericht rekenprogramma' uit het schoolplan. De scores op de IEP-toets liggen consistent 2-3% boven vergelijkbare scholen in Zuid-Holland.

ToetsDe Violier SchiedamGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Om tegemoet te komen aan de verschillen van de leerlingen werken de kinderen voor de basisvaardigheden zoveel mogelijk op hun eigen niveau. Dat betekent dat zij hun eigen leerlijn volgen zonder de noodzakelijke leerstappen over te slaan. De resultaten van alle leerlingen worden nauwgezet bekeken door middel van de gegevens van de landelijke LVS-toetsen(leerlingvolgsysteem) alsmede de resultaten van de methodetoetsen en de observaties van de leerkracht. Drie keer per jaar bespreekt de leerkracht met de intern begeleider de resultaten van de kinderen op groepsniveau en op individueel niveau. Het bieden van extra aandacht vindt plaats tijdens de verlengde instructie. Dit geldt zowel voor de kinderen met een lagere score als voor kinderen met een hogere score. Indien nodig worden kleine groepjes begeleid door een onderwijsondersteuner buiten de klas. Zowel op het rapport als tijdens de tien-minuten gesprekken worden de ouders geïnformeerd over een eventuele verandering van een niveau of aanpak. Bij leerlingen met een eigen leerlijn vindt er om de acht weken een gesprek plaats met de ouders om het plan van aanpak te bespreken en eventueel bij te stellen. Groep 3 t/m 6 maken de LVS toetsen van IEP (rekenen, spelling en begrijpend lezen vanaf 2e helft groep 4) en de leestoetsen van AVI (Cito).

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

20% van de leerlingen presteert onder advies, significant boven het landelijk gemiddelde (11,8%). Dit vraagt aandacht voor de adviesnauwkeurigheid. Desondanks scoort 64,4% exact op adviesniveau, in lijn met het landelijk beeld (62,9%).

Sociale ontwikkeling

De Violier staat voor "Samen Leren Groeien". Dit houdt in dat kinderen met en van elkaar leren. Ze leren waardering te hebben en te zorgen voor zichzelf, voor anderen en voor hun omgeving zoals het ordenen en omgaan met materialen. Een open samenwerking tussen het team, de ouders en de leerlingen waarbij de verwachtingen wederzijds duidelijk zijn, zorgt voor een fijne sfeer op school. Zo zorgen we met elkaar voor een goede basis en scheppen de voorwaarden waarbij ieder kind zich op de eigen wijze kan ontwikkelen. Ieder jaar vullen de kinderen de Kanjerlijst in. Daarop kunnen zij aangeven hoe zij zich voelen, gedragen en of er gepest wordt. Ook kunnen zij aangeven hoe de organisatie of leerkracht reageert op pestgedrag. De Kanjeraanpak en de Kanjertaal is voor ons een goed instrument om te werken aan sociale vaardigheden en een gezond en veilig sociaal klimaat in de school. LEES MINDER

Begrip en vriendschap

Verantwoordelijkheid

Samenwerking

Wat is de werkwijze van De Violier voor sociale ontwikkeling?

Vanaf groep 1 worden de kinderen op De Violier ook op sociaal-emotioneel vlak gevolgd aan de hand van de ontwikkelingslijnen van Bosos. Vanaf groep 3 worden de Kanjerlijsten gebruikt. Vanaf groep 5 vullen de leerlingen zelf de vragenlijsten van Kanjer in. Na analyse van deze vragenlijsten wordt samen met de intern begeleider een groepsplan opgesteld. Indien nodig wordt in overleg met de ouders een individueel hulpplan gemaakt. Mocht er verdere hulp nodig zijn, dan wordt een groepsproject gestart. Om het jaar wordt de leerlingtevredenheidspeiling afgenomen onder leerlingen van groep 5 t/m 8. De resultaten worden besproken door de leerlingenraad die meedenkt en beslist over een plan van aanpak. De resultaten worden ook aan de MR voorgelegd.

Welke registratievorm(en) gebruikt De Violier om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

De Violier gebruikt Kanvas en Bosos om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt De Violier?

De Violier gebruikt Kanjer trainingen als methode voor sociaal-emotioneel leren.