Basisschool de Kasteeltuin in Roermond - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Kasteeltuin is 36,33 , met een spreiding van 5,70 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 94.4% behaalde fundamentele niveaus overtreft de school zowel de landelijke norm (85%) als vergelijkbare scholen (92.7%). Deze sterke basisresultaten onderstrepen de effectiviteit van het taal- en rekenbeleid, ondanks de complexe populatie.
Fundamenteel niveau
Score: 94.3722%
Streefniveau
40.3% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 32.8%. Toch scoort de school hiermee lager dan vergelijkbare scholen (46.9%). Dit verschil reflecteert de complexere leerlingenpopulatie, maar toont wel aan dat personalisatiestrategieën effect sorteren.
Streefniveau
Score: 40.2597%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
77% van de adviezen richt zich op theoretische leerwegen: 28% vmbo-(g)t, 8% vmbo-(g)t/havo, 16% havo/vwo en 8% vwo. Praktijkonderwijsadvies ontbreekt, in tegenstelling tot het regionale gemiddelde van 1.01%. Deze focus sluit aan bij de sterke fundamentele niveaus en de ambitie om leerlingen maximaal te laten doorstromen.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Groep 8 scoort 7.1% hoger op de Route 8-toets dan groep 7, dankzij het 'adaptieve maatwerktraject' voor eindgroepen. Taalresultaten tonen een groei van +9.3% tussen 2021-2024, wat het succes van de nieuwe taalmethode 'Stap Gewijs' onderstreept.
Toets | De Kasteeltuin | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De tussentijds resultaten worden gemeten middels de CITO M toetsen. De planning van deze toetsen wordt middels de toetskalender aan het begin van het jaar met de leerkrachten gedeeld. Alle toetsresultaten worden voor de Intern Begeleider geanalyseerd en ontleed. Uit de laatste analyse blijkt dat leerlingen uit een aantal groepen op een aantal vakgebieden te weinig groei doormaken. We hebben de groepen geselecteerd waarbij 40% of meer van de leerlingen te weinig groei laat zien. Per vakgebied worden deze resultaten uitgewerkt in de schoolrapportage. In het vervolg op deze analyse worden er per groep interventies ingezet die er op gericht zijn de hiaten bij leerlingen te reduceren dan wel weg te werken. Deze interventies worden gemonitord door de Intern Begeleider en de leerkracht/ leerkrachtondersteuner.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
23.8% van de leerlingen presteert onder advies - dubbel zo hoog als landelijk (11.8%). Dit reflecteert de complexe populatie, maar mogelijk ook terughoudendheid in advisering. Positief is dat 23.8% bovenadvies presteert, wat aansluit bij de inzet van de ADIT-toets om onderliggende potentieel te identificeren.
Sociale ontwikkeling
Onze visie op sociale opbrengsten ligt verankerd in de methode Sociall Sterke Groep (Effectieve Conflicthantering). Onze school heeft een preventief pestbeleid. Dat betekent dat we hard werken om ervoor te zorgen dat er niet gepest wordt op onze school. Dit beleid bestaat uit de Effectieve Conflicthantering en de Sociokring. De effectieve conflicthantering leert kinderen wat ze moeten en kunnen doen bij het oplossen van een ruzie. De sociokring leert kinderen hoe ze steeds prettiger met elkaar om kunnen gaan. Beide onderdelen horen bij elkaar. Het een kan niet zonder het ander. De effectieve-conflicthantering wordt zowel op de speelplaats als in de klas toegepast. Het doel van deze aanpak is: - Leerlingen kunnen een ruzie oplossen; - Leerlingen kunnen en durven aan te geven wat ze niet prettig vinden; - Leerlingen gaan prettig om met elkaar; - Leerlingen gaan correct om met elkaar; - Leerlingen verbeteren de omgang met elkaar. De effectieve conflicthantering kent drie hoofdregels 1. WIJ GAAN PRETTIG MET ELKAAR OM. Dit is de belangrijkste regel op onze school. Bij alles wat kinderen of leerkrachten aanvoelen als niet prettig, kunnen we meteen de vraag stellen aan de ander: Is dit prettig? Op onze school gaan we er vanuit dat ieder kind daar goed over nadenkt en ernaar handelt. 2. WIJ GAAN CORRECT MET ELKAAR OM. Onder correct verstaan we de regels en afspraken die gelden op onze school om op een prettige manier met elkaar te kunnen omgaan. 3. IK VERBETER DE OMGANG MET ELKAAR. Dit is een regel waarmee we een appèl op de kinderen doen om actief mee te werken aan de verbetering van het omgangsklimaat. De sociokring is een mooi voorbeeld van deze regel. De 7 regels bij correcte omgang. 1. Zelf oplossen: Kinderen proberen eerst de ruzie zelf op te lossen 2. Hulp inroepen: Lukt dit niet dat roept een van de kinderen de hulp in van de leerkracht. 3. Verplichte meldregel: Een kind dat geschopt, geslagen, geduwd of gespuugd wordt is verplicht dit te melden. 4. Haalregel: Een kind dat zich meldt bij de leerkracht met een klacht over een ander kind, moet dit kind gaan halen. 5. Je-moet-komen-regel: Een kind dat door een kind gevraagd wordt om te komen, moet ook komen. 6. Ruzie-klein-houden: Bemoeiallen, meelopers en beschermers bemoeien zich niet met de ruzie van twee kinderen. 7. We praten met elkaar: Het correcte ruziegesprek. Schoolbreed kijken wij jaarlijks naar een aanbod voor lessen weerbaarheid. De gemeente Roermond verstrekt subsidie voor deze lessen. Jaarlijks nemen wij deel aan de lessen schooljudo. Zo mogelijk tijdens de gouden weken aan het begin van het jaar. Tijdens judolessen komen verschillende onderwerpen aan bod. Deze onderwerpen zijn: Vertrouwen, samenwerken, respect, discipline, weerbaarheid, beheersing, plezier. Wij zijn erg tevreden over deze lessen, en het effect op onze leerlingen. LEES MINDER
Samenwerken (Verbinding, we doen het samen)
Verantwoordelijkheid
Nieuwsgierig, belangstellend
Wat is de werkwijze van Basisschool de Kasteeltuin voor sociale ontwikkeling?
De werkwijze voor sociale ontwikkeling bij Basisschool de Kasteeltuin is gebaseerd op Effectieve Conflicthantering en kent drie kernwaarden: prettig met elkaar omgaan, correct met elkaar omgaan (volgens de schoolregels), en de omgang met elkaar verbeteren. Alle medewerkers zijn getraind in Effectieve Conflicthantering. Ruzies worden genoteerd en leerlingen die vaak voorkomen in het notitieboekje krijgen een gesprek met de conflictbegeleider. Wekelijks wordt er extra aandacht besteed aan bepaalde regels. In de sociokring wordt de week besproken, is er een complimentenronde en wordt de weekgrafiek ingeleverd bij de directeur.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool de Kasteeltuin om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool de Kasteeltuin gebruikt Viseon om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool de Kasteeltuin?
Basisschool de Kasteeltuin gebruikt 'Een doos vol gevoelens' en 'Sociaal sterke groep: Effectieve Conflicthantering' als methoden voor sociaal-emotioneel leren.