De Viermaster in Papendrecht - Resultaten

De Viermaster
Van der Palmpad 2
3351 GZ Papendrecht

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
32.58
Spreiding
6.43

De schoolweging van De Viermaster Papendrecht is 32,58 , met een spreiding van 6,43 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 96,6% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau bereikt, presteert De Viermaster ruim boven de landelijke norm (94,8%) en ver overstijgt het de inspectiedoelen (85%). Dit onderstreept de basiskwaliteit van het onderwijs, ondanks de complexe populatie.

Fundamenteel niveau

Score: 96.5635%

Streefniveau

Het percentage leerlingen dat het streefniveau behaalt is 58,1% – significant hoger dan zowel de signaleringswaarde (41,2%) als het landelijk vergelijkingspercentage (53,4%). Dit illustreert de effectiviteit van het adaptieve onderwijsaanbod voor ambitieuze leerlingen.

Streefniveau

Score: 58.0755%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een tweeledig beeld: 24,3% havo-advies (vergeleken met 16,1% in de regio) versus slechts 10,8% vwo-advies (regio: 18,6%). De focus ligt op middenniveaus, met 24,3% vmbo-(g)t-advies. Opvallend is het ontbreken van praktijkonderwijsadvies, terwijl vergelijkbare scholen hier 1,01% registreren.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Horizontale analyse toont stabiliteit: de eindtoetsscores schommelen sinds 2015 tussen 69,71 en 79,86 punten bij de IEP-toets. De recente overstap naar de LIB-toets (2023-2024) resulteerde direct in scores boven inspectienormen, ondanks de complexe leerlingenpopulatie.

ToetsDe Viermaster PapendrechtGemeente AmsterdamNederland
LIB176.23174.81175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

We volgen de ontwikkeling van de leerlingen op cognitief en sociaal-emotioneel gebied. We gebruiken hiervoor verschillende middelen. Door het afnemen van deze gestandaardiseerde toetsen en instrumenten wordt het mogelijk de vorderingen van onze leerlingen te vergelijken met die van andere kinderen in Nederland die net zoveel onderwijs hebben genoten. Het geeft ons behalve informatie over de ontwikkeling van de kinderen ook informatie over de kwaliteit van ons onderwijs. In de groepen 1-2 wordt het instrument Kijk! gebruikt. Hiermee registreren de leerkrachten op basis van hun observaties twee keer per jaar de ontwikkeling van de leerlingen. In de groepen 3 t/m 8 gebruiken we het leerlingvolgsysteem van Cito. We nemen twee keer per jaar toetsen af op het gebied van technisch lezen, spelling, begrijpend lezen (vanaf groep 4) en rekenen en wiskunde. Met deze toetsen volgen we de vaardigheid van de kinderen op deze vakgebieden. Voor het volgen van de sociaal-emotionele ontwikkeling wordt het observatie instrument Leerling in Beeld gebruikt. Naast deze gestandaardiseerde middelen zijn ook methodetoetsen, het nakijken van dagelijks gemaakt werk én observaties in de groep belangrijke bronnen van informatie voor de leerkrachten om hun dagelijks handelen met de leerlingen te sturen. De resultaten van de toetsen worden twee keer per jaar besproken door de leerkracht en de intern begeleider. Zij bespreken samen de bevindingen van de resultaten voor het aanbod op de verschillende vakgebieden voor de groep, subgroepjes en individuele leerlingen. In sommige gevallen wordt het aanbod voor individuele leerlingen vastgelegd in een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). In het laatste geval worden de leerlingen vaker dan twee keer per jaar besproken.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

27,6% van de leerlingen presteert boven advies – hoger dan de vergelijkingsgroep (25,3%). Het percentage onderadvies (13,8%) ligt iets boven het landelijk gemiddelde (11,8%), mogelijk gerelateerd aan de complexere populatie. De school benut kennelijk mogelijkheden voor doorstroomverbetering, gezien het hoge percentage bovenadviezen.

Sociale ontwikkeling

Veiligheid en weerbaarheid zijn belangrijke peilers op De Viermaster. Hiervoor maken wij gebruik van de Rots en Water training. Rots en Water is een fysieke weerbaarheidstraining waarin zij vooral gaan ervaren (bewustwording) door te doen (bewegen). De training richt zich op bewustwording van eigen kracht en mogelijkheden van het kind en het vermogen om met andere kinderen samen te leren spelen, werken en leven. Rots staat voor het onafhankelijk opstellen en het maken van eigen keuzes en Water staat voor samenwerken, spelen en leven met anderen. Kinderen leren zo in welke situaties zij kunnen kiezen voor het element Rots of Water. Rots en Water wordt aan het begin van het jaar buiten de klas aangeboden en blijft daarna een rode draad in de klas. Daarnaast zijn er aan het begin van ieder schooljaar groepsvormende activiteiten. Vanaf schooljaar 2022-2023 werken we ook met het Programma Alternatieve Denk-strategieën (PAD). Alle teamleden zijn getraind op deze manier te werken. Met het Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD) werken we structureel aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Daarbij richt PAD zich vooral op preventie: er is niet alleen aandacht voor gedrag, maar ook voor de achterliggende normen en waarden, gevoelens en gedachten en verschillende manieren om problemen op te lossen. LEES MINDER

Veiligheid en respect

Weerbaarheid

Verantwoordelijkheid

Wat is de werkwijze van De Viermaster voor sociale ontwikkeling?

Voor het monitoren van de sociale opbrengsten maakt De Viermaster in de groepen 1/2 gebruik van het leerling observatiesysteem Kijk! en vanaf groep 3 het leerlingvolgsysteem Leerling in beeld. Door middel van Kijk! observeren de leerkrachten continu in hoeverre de kinderen vrij zijn van emotionele belemmeringen, nieuwsgierig en onderzoekend durven zijn en zelfvertrouwen hebben. Twee maal per jaar, in januari en juni/juli, wordt hiervan een registratie gemaakt. Vanaf groep 3 wordt de sociale veiligheidsbeleving gemonitord door het invullen van de signaleringslijst door leerkrachten en (vanaf groep 5) het invullen van een vragenlijst door leerlingen. De lijsten zijn gebaseerd op de 5 competenties van sociaal-emotioneel leren (SEL). De leerkrachten en intern begeleider analyseren de resultaten en zetten, indien nodig, op leerling- en/of groepsniveau passende interventies uit, zoals het voeren van een gesprek of het opstellen van een plan. De veiligheidscoördinator kan waar nodig geconsulteerd worden.

Welke registratievorm(en) gebruikt De Viermaster om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

De Viermaster gebruikt de volgende registratievorm(en) om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Kijk! en Leerling in beeld.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt De Viermaster?

De Viermaster gebruikt de volgende methode(s) voor sociaal-emotioneel leren: Een doos vol gevoelens, Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD), SOEMO-kaarten en Rots en water.