Christelijke basisschool De Wegwijzer in Opperdoes - Resultaten

Christelijke basisschool De Wegwijzer
Hazepad 4
1674 NP Opperdoes

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
30.8
Spreiding
6.41

De schoolweging van De Wegwijzer Opperdoes is 30,80 , met een spreiding van 6,41 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

96% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, significant boven zowel de landelijke norm (85%) als het vergelijkingspercentage (95.2%). Dit onderstreept de effectieve basiskwaliteit van het onderwijs.

Fundamenteel niveau

Score: 96%

Streefniveau

52.7% van de leerlingen behaalt het streefniveau, wat ruim boven de schoolspecifieke signaleringswaarde van 43.5% ligt. Hoewel dit lager is dan het vergelijkingspercentage (55.4%), toont het aan dat de school hogere doelen stelt voor haar leerlingenpopulatie.

Streefniveau

Score: 52.6666%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een breed spectrum: 16.67% havo en 16.67% vwo, wat vergelijkbaar is met regionale percentages. Opvallend is het hoge percentage vmbo-k adviezen (25% vs. 9.17% bij vergelijkbare scholen). De combinatie van praktische en theoretische adviezen past bij de gemengde leerlingenpopulatie.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyses tonen vooruitgang: leerlingen verbeteren gemiddeld 3.2% op taalvaardigheden tussen groep 7 en 8. De focus op maatwerk, zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel, draagt bij aan deze groei.

ToetsDe Wegwijzer OpperdoesGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Als school volgen wij de ontwikkeling van de kinderen. Hiermee beginnen wij al vanaf dat de kinderen 4 jaar zijn. Ieder kind heeft zijn eigen aanpak nodig, omdat ze allemaal bijzonder en uniek zijn. Ieder kind volgt zijn eigen ontwikkeling. Wij blijven de kinderen volgen, tot ze de school verlaten. Door resultaten te volgen, kunnen we de ontwikkeling van de leerlingen goed volgen. Onze school heeft een leerlingvolgsysteem. Het leerlingvolgsysteem is IEP, Inzicht in Eigen Profiel. Een kind is meer dan rekenen en taal, ook zijn sociaal-emotionele ontwikkeling, leeraanpak en creatief vermogen maken hem tot wie hij is. Een compleet kind is hoofd, hart én handen. Een volgsysteem moet daar rekening mee houden. Niet door een kind af te rekenen op wat het niet kan, maar door inzicht te geven in waar een kind nu staat en aan te geven hoe het zich verder kan ontwikkelen om te worden wie het is. Door betekenisvol toetsen brengt het IEP leerlingvolgsysteem de ontwikkeling én de talenten van het complete kind in kaart. We vergelijken leerlingen niet met elkaar, maar focussen op de persoonlijke ontwikkeling. Een uitkomst waarmee de leerkracht samen met de leerling inzicht krijgt in de volgende ontwikkelingsstap en we het eigenaarschap van de leerling bij zijn eigen ontwikkeling vergroten. Voor de groepen 1 en 2 maken we gebruik van het leerlingvolgsysteem van IEP, samen met het Digikeuzebord. Om de sociaal emotionele ontwikkeling te volgen en te monitoren maken wij gebruik van IEP. Vanaf groep 5 worden er ook lijsten door de leerlingen zelf ingevuld. Ook worden er leerling-lijsten door de leerkrachten ingevuld. Vanuit deze gegevens wordt er door de leerkracht een plan per groep opgesteld, daarin staat waar extra aan gewerkt wordt in de groep op gebied van sociaal emotionele ontwikkeling. Leerkrachten verwerken de gegevens in Parnassys, ons registratiesysteem en trekken conclusies voor het onderwijsaanbod in de volgende periode. De tussenresultaten worden teambreed besproken, in samenspraak met IB en directie, deze interventies worden genoteerd in de schoolrapportage. De leerkrachten passen deze interventies vervolgens toe in de groepen en waar nodig, worden deze interventies in de groepsplannen beschreven. Ons onderwijs is anders geworden. Wij sluiten meer aan op de behoeften van ieder kind. Eigenaarschap (meer eigen regie), welbevinden, zelfstandigheid en zelfontplooiing zijn belangrijke waarden hierbij. Dat kan betekenen dat er andere keuzes gemaakt worden en dat we steeds adaptiever toetsen. Daarnaast maken we gebruik van Snappet voor Rekenen en Nieuwsbegrip.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

38.89% van de leerlingen presteert boven hun advies (landelijk: 25.27%), wat duidt op zorgvuldige advisering en goede doorstroombegeleiding. Het percentage onderadvisering (16.67%) ligt wel hoger dan het landelijk gemiddelde (11.81%), mogelijk gerelateerd aan de complexe populatie.

Sociale ontwikkeling

De kinderen zijn een onderdeel van de samenleving. Wij willen hen mede opvoeden om hun plek in deze maatschappij als volwaardige burgers in te kunnen nemen. Ze leren verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar en voor de school en respectvol en liefdevol met elkaar om te gaan. Dat begint al bij de peuterspeelgroep (kinderen in hun kracht + school in zijn kracht). De kinderen worden steeds meer eigenaar van hun eigen leerproces. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zijn speerpunten. De kinderen zijn gemotiveerd voor hun taak, hebben plezier in leren. Dit zal naar verwachting de leeropbrengsten vergroten (kinderen in hun kracht). LEES MINDER

liefde

verantwoordelijkheid

respect

Wat is de werkwijze van Christelijke basisschool De Wegwijzer voor sociale ontwikkeling?

Christelijke basisschool De Wegwijzer werkt met het programma Vreedzaam, een compleet programma voor sociaal-emotionele ontwikkeling en burgerschapsvorming. De school staat achter de basisprincipes van Vreedzaam: kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en de gemeenschap, krijgen een stem, leren samen leren en leven, leren conflicten vreedzaam op te lossen en staan open voor verschillen tussen mensen. De school werkt met 'Onze Grondwet' met gedragsregels die zichtbaar zijn in de school en lokalen. De grondwet wordt regelmatig besproken in de groepen. De kinderen worden gevolgd met het leerlingvolgsysteem van IEP, waarbij individuele vragenlijsten worden ingevuld op het gebied van betrokkenheid en welbevinden. Vanaf groep 5 vullen de kinderen ook over zichzelf de 'leerlinglijsten' in.

Welke registratievorm(en) gebruikt Christelijke basisschool De Wegwijzer om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Christelijke basisschool De Wegwijzer gebruikt IEP en Hart en Handen om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Christelijke basisschool De Wegwijzer?

Christelijke basisschool De Wegwijzer gebruikt Een doos vol gevoelens, SOEMO-kaarten en Vreedzame school als methoden voor sociaal-emotioneel leren.