
De resultaten van Basisschool 't Ruimteschip in Opmeer
Current section: resultatenResultaten en cijfers
Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van Basisschool 't Ruimteschip, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.
Schoolweging van Basisschool 't Ruimteschip
De schoolweging van ’t Ruimteschip is 31,16 , met een spreiding van 5,31 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Hoe goed past Basisschool 't Ruimteschip bij jullie?
Ontdek hoe goed Basisschool 't Ruimteschip bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.
Ontgrendel het volledige rapport
Fundamenteel niveau
Alle leerlingen (100%) behalen het fundamentele niveau, ver boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. Dit benadrukt de toegankelijkheid van het onderwijs voor alle leerlingen, ongeacht hun startniveau. De school scoort hiermee 4,7% hoger dan vergelijkbare scholen.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
57,3% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 43,5% voor deze school. Deze score overtreft ook het vergelijkingsgemiddelde (55,4%), wat duidt op effectieve differentiatie in reken- en taalonderwijs, conform het gepersonaliseerde leerlijnenmodel dat de school hanteert.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van Basisschool 't Ruimteschip?
De schooladviezen tonen een sterke focus op hogere onderwijsniveaus: 20% havo, 20% havo/vwo en 20% vwo. Dit is significant hoger dan bij vergelijkbare scholen (16,1% havo en 18,6% vwo). Praktijkonderwijs blijft met 0% achter bij het regionale gemiddelde (1,01%), wat past bij het cognitieve profiel van de school. De brede adviesrange (van vmbo-k tot vwo) onderstreept de aandacht voor individuele mogelijkheden.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | ’t Ruimteschip | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De tussenopbrengsten worden met Leerling in Beeld (Cito LIB) gemeten en in het volgsysteem Leeruniek opgenomen. Deze worden naast de methode gebonden toetsen, één of twee keer per jaar afgenomen.De opbrengsten van de afgelopen jaren waren gemiddeld voldoende tot goed en liggen op het niveau dat bij de school mag worden verwacht. Uitgangspunt is de bedoeling; de gedeelde visie op doelen en ambities. Wat is goed werk (proces, potentieel en klimaat). 't Ruimteschip werkt met het SKOWF model zelfevaluatie om op cyclische wijze te werken aan de kwaliteit van het onderwijs. Door inzet van dit model is het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit een continu proces. Het onderwijsleerproces wordt met de volgende indicatoren geëvalueerd: pedagogisch handelen, klassenmanagement, instructie, actieve betrokkenheid leerlingen, afstemming aanbod, samenspel team. Het gaat uiteindelijk om kinderen die goed in hun vel zitten, zelfvertrouwen vergroten en zich optimaal ontwikkelen. Gelukkig laten groeien!
Zitten de oud-leerlingen van Basisschool 't Ruimteschip in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Slechts 9,1% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,81%), terwijl 27,3% boven advies uitkomt. Deze cijfers reflecteren de zorgvuldige advisering en doorstroombegeleiding, zoals omschreven in het 'gouden driehoek'-model van de school. Het hoge percentage leerlingen dat op of boven advies functioneert (90,9%) benadrukt de kwaliteit van het traject naar het VO.
Sociale ontwikkeling
Op ’t Ruimteschip vinden we een goede sfeer belangrijk. In onze visie is het belangrijk dat die sfeer samen wordt gemaakt door leerkrachten, ouders en kinderen (de gouden driehoek). Vanuit die gedachte zijn we een Vreedzame School. De Vreedzame School is een compleet programma voor basisscholen voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen. LEES MINDER
Verantwoording vd gemeenschap
Conflicten oplossen
Open staan voor verschillen
Wat is de werkwijze van Basisschool 't Ruimteschip' voor sociale ontwikkeling?
De werkwijze van Basisschool 't Ruimteschip' voor sociale ontwikkeling is gebaseerd op de Gouden Weken, startgesprekken aan het begin van het schooljaar en de Vreedzame School. In iedere groep staat wekelijks een les uit één van de zes kernblokken op het rooster, waarin thema's als 'We horen bij elkaar', 'We lossen conflicten op' en 'We zijn allemaal anders' aan bod komen. De school werkt ook met leerlingmediatoren uit de bovenbouw om conflicten tussen kinderen te helpen oplossen. Daarnaast wordt de vragenlijst Sociale Veiligheid afgenomen in de groepen 6-7-8 en onder het personeel.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool 't Ruimteschip' om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool 't Ruimteschip' gebruikt de Sociaal Emotionele Vragenlijst om sociale opbrengsten in kaart te brengen.