Hidaya, basisschool op islamitische grondslag in Nijmegen - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van Hidaya is 34,84 , met een spreiding van 6,26 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Hidaya overtreft de landelijke inspectienorm voor het fundamenteel niveau met bijna 10 procentpunt (94,98% vs. 85%). Dit is een opmerkelijk resultaat gezien de relatief complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 34,84). De score ligt ook 2,04 procentpunt hoger dan vergelijkbare scholen (92,97%), wat wijst op effectieve basisvaardighedentraining.
Fundamenteel niveau
Score: 94.9771%
Streefniveau
94,98% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau (inspectienorm: 85%), wat 2 procentpunt boven het vergelijkingsgemiddelde ligt. Het streefniveau wordt door 41,55% gehaald, iets onder het regionale gemiddelde (47,56%), maar ruim boven de schoolspecifieke signaleringswaarde van 34,3%. Dit laat zien dat de school ambitieuze doelen stelt voor haar leerlingenpopulatie.
Streefniveau
Score: 41.5525%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Het schooladvies toont een sterke focus op theoretische leerwegen: 30,77% vmbo-(g)t, 19,23% havo en 11,54% havo/vwo. Samen goed voor 61,54% theoretische adviezen. Vooral het aandeel vmbo-(g)t adviezen (30,77%) valt op, ruim boven het regionaal gemiddelde van 16,45%. Praktische adviezen blijven beperkt (7,69% vmbo-b), wat passend is bij de hoge fundamenteel-niveauscores.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Verticale analyses laten vooruitgang zien: groep 8 scoort 6,1% hoger op rekenen-wiskunde dan groep 7. Deze groei overtreft het landelijk gemiddelde (4,8%) en sluit aan bij de geïntensiveerde rekenmethodiek sinds 2021. De school presteert structureel beter dan vergelijkbare scholen in Gelderland.
Toets | Gemeente Nijmegen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
We meten de resultaten met Cito, Leerling in Beeld. Ook methodegebonden toetsen worden afgenomen en beoordeeld. Na de middenmeting presenteren de leerkrachten de behaalde resultaten met een analyse: Wat waren mijn doelen? Wat heb ik behaald en hoe komt dat? Leerkrachten bespreken de opbrengsten met elkaar in bouwteams en met de IB-er. Twee keer per jaar wordt een rapport met behaalde resultaten geschreven voor de leerlingen en met de ouders gedeeld. In november krijgen de leerlingen een ik-rapport: hoe is de leerling gestart, hoe is zijn welbevinden?
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
33,33% van de leerlingen presteert boven hun advies – ruim 8 procentpunt hoger dan vergelijkbare scholen. Slechts 9,52% zit onder advies (landelijk: 11,81%). Deze cijfers onderstrepen het ‘kansrijk adviseren’ zoals de school beschrijft. De brede mentorbegeleiding en nazorg lijken hieraan bij te dragen.
Sociale ontwikkeling
Visie op sociale opbrengsten Met 'De Vreedzame School' besteden we aandacht aan basale sociale-emotionele en burgerschapscompetenties die wenselijk zijn in een democratische samenleving, zoals je verplaatsen in een ander, op een democratische manier met elkaar beslissingen nemen, openstaan voor verschillen tussen mensen, constructief conflicten oplossen, omgangsvaardigheden en verantwoordelijkheid nemen voor de gemeenschap. Wij willen kinderen op onze school zich niet alleen optimaal laten ontwikkelen in de academische vakken, zoals taal en rekenen, maar wij willen ook een bijdrage leveren aan de sociale en maatschappelijke vorming van leerlingen. Dat het goede mensen worden die op hun beurt een positieve bijdrage aan de samenleving zullen leveren. Met elke generatie vormen we immers opnieuw onze samenleving. Werkwijze Sociale opbrengsten We gaan structureel na of de doelen van De Vreedzame School wel gehaald worden, met behulp van de vragenlijsten van Leerling in Beeld die we jaarlijks 2 keer afnemen. Voor de groepen 3 t/m 8 wordt 2 keer per jaar een leerkrachtvragenlijst per leerling ingevuld, in groep 5 t/m 8 wordt er daarnaast ook een leerlingenlijst door de leerlingen zelf ingevuld. Door het inzetten van een sociogram krijg je inzicht in de relaties in de klas. Op basis hiervan kun je gedrag tussen kinderen bevorderen of juist sturen. Waar nodig wordt er gewerkt met een groepsplan gedrag of worden er individuele handelingsplannen ingezet (in overleg met de intern begeleider en eventueel de gedragsspecialist) Onze school heeft regelmatig overleg met het BSOT over leerlingen die problemen hebben op sociaal-emotioneel en of cognitief gebied. Minimaal 6x per jaar komt het BSOT bij elkaar: het Brede School OndersteuningsTeam. Vaste leden zijn de directeur, de intern begeleiders, de onderwijsondersteuner van het samenwerkingsverband, de schoolverpleegkundige (GGD) en de gezinswerker van Buurtteams Jeugd en Gezin. Daarnaast kunnen de leerkrachten, de ouders en andere externe partners worden uitgenodigd. Het doel van deze bijeenkomsten is om vanuit verschillende kanten naar een probleem te kijken dat de school ervaart in de ondersteuning van een kind. Samen kunnen we dan de vervolgstappen bespreken en uitvoeren. Het contact met (leden van) het BSOT en het selecteren van leerlingen voor deze besprekingen loopt via de intern begeleiders van onze school. Bij onze school zijn naast de intern begeleider en de gedragsspecialist waar nodig ook externe deskundigen van bijvoorbeeld Kentalis betrokken. Zij werken met leerlingen individueel of in groepsverband ten aanzien van de sociaal emotionele ontwikkeling. LEES MINDER
Achlaaq
Vreedzaam
Aardig, Veilig, Schoon & Rust
Wat is de werkwijze van Hidaya, basisschool op islamitische grondslag, voor sociale ontwikkeling?
Hidaya, basisschool op islamitische grondslag, overlegt regelmatig met het BSOT over leerlingen met sociaal-emotionele problemen, besteedt structureel aandacht aan de sociale en maatschappelijke ontwikkeling, beschikt over een methode en een LVS voor sociaal-emotionele ontwikkeling. Er zijn normen vastgesteld en actie volgt bij meer dan 25% uitval op een aspect. Individuele handelingsplannen en groepsplannen voor sociaal-emotionele ontwikkeling worden bijgehouden. Externe deskundigen zijn betrokken bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Hidaya, basisschool op islamitische grondslag, om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Hidaya, basisschool op islamitische grondslag, gebruikt de WMK vragenlijsten sociale welbevinden en Leerling in Beeld om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Hidaya, basisschool op islamitische grondslag?
Hidaya, basisschool op islamitische grondslag, gebruikt de Vreedzame School methode voor sociaal-emotioneel leren.