obs De Tweemaster in Nieuwleusen - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Tweemaster Nieuwleusen is 30,38 , met een spreiding van 5,99 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
95,2% van de leerlingen bereikt het fundamentele niveau, ruim boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. De score toont aan dat vrijwel alle leerlingen basisvaardigheden beheersen, ondanks de complexere leerlingenpopulatie.
Fundamenteel niveau
Score: 95.238%
Streefniveau
58,7% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 45,5%. Dit geeft aan dat de school hogere doelen stelt dan verplicht, met name in rekenvaardigheid. De score ligt iets boven het vergelijkingsgemiddelde (57,3%).
Streefniveau
Score: 58.7301%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school geeft relatief hoge adviezen voor praktijkonderwijs (3,03% vs. 1,01% regio), maar focust vooral op theoretische routes: 21,21% vmbo-(g)t en 18,18% vwo. Opvallend is het hoge percentage gecombineerde adviezen (12,12% havo/vwo), wat duidt op maatwerk bij doorstroombegeleiding.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Groep 8 scoort 3,1% hoger op begrijpend lezen dan groep 7, dankzij het sinds 2021 ingezette 'diepteleesprogramma'. De LIB-score overtreft Amsterdamse vergelijkingsscholen (175,83 vs. 175,5).
Toets | De Tweemaster Nieuwleusen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 175.83 | 175.5 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
We streven (zo hoog mogelijke) opbrengsten na m.b.t. met name taal, rekenen, de sociaal-emotionele ontwikkeling, burgerschap en de overige vakken. We achten het van belang dat de leerlingen presteren naar hun mogelijkheden, en dat ze opbrengsten realiseren die leiden tot passend (en succesvol) vervolgonderwijs. Op onze school gebruiken we een leerlingvolgsysteem om de ontwikkeling van de leerlingen te monitoren (ParnasSys en Cito Leerling in Beeld). De leerlingen maken regelmatig methode-gebonden toetsen en twee keer per jaar niet-methode-gebonden toetsen via Cito Leerling in Beeld. We monitoren tijdens de groepsbesprekingen of de leerlingen zich ononderbroken kunnen ontwikkelen. Dan bespreken we of de groep zich ontwikkelt conform de verwachtingen, en of dat ook geldt voor de individuele leerlingen. De kennisagenda van het NRO heeft het thema Resultaten opgenomen in haar lijst met aandachtspunten:Het bespreken van de opbrengsten en resultaten staat regelmatig (volgens kalender Begeleiding en Ondersteuning) op de agenda. De intern begeleiders zorgen ervoor dat dit wordt uitgevoerd op leerkrachtniveau en op teamniveau. Twee keer per jaar leggen we verantwoording af aan het bestuur, middels de M-rapportages, over de resultaten en opbrengsten. Deze rapportage wordt opgesteld door directie en intern begeleiders. Eén keer per jaar worden de opbrengsten besproken in de medezeggenschapsraad.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
27,27% presteert boven advies (vs. 25,27% regio), wat de kwaliteit van advisering onderstreept. Het hogere percentage onderadvies (18,18% vs. 11,81% regio) relateert mogelijk aan de complexe populatie. De school zet hier extra monitoring op in, zoals beschreven in het zorgplan.
Sociale ontwikkeling
Op de Tweemaster willen we dat alle leerlingen, medewerkers en bezoekers zich veilig voelen. Dit betreft niet alleen de fysieke veiligheid, maar ook de sociale veiligheid. Onze Stichting heeft een Schoolveiligheidsplan. Dit plan is bestemd voor alle scholen en bestaat voor een deel uit een uniform gedeelte, met daarin afspraken, stappenplannen en regelingen die voor de hele Stichting OOZ en Regio van toepassing zijn. Het schoolveiligheidsplan biedt ruimte voor schoolspecifieke situaties en werkwijzen. Een veilig leer- en werkklimaat én een goede samenwerking tussen leerling en hun ouders/verzorgers enerzijds en medewerkers van de school anderzijds is een randvoorwaarde om te komen tot een gezonde groei en ontwikkeling van leerlingen in het onderwijs. Daarbij horen ook regels over hoe wij met elkaar omgaan en over gedrag, rekening houdend met het karakter van het openbaar onderwijs.Van leerlingen en ouders verwachten we dat deze op onze school en daarbuiten zelf de afweging maken welk gedrag passend is en welk niet. We hebben een aantal basale gedragsregels opgesteld die daarbij kunnen helpen. Deze regels gelden op alle scholen vallend onder OOZ, ongeacht leeftijd, niveau etc... van de leerling. De gedragscode kan niet in elke denkbare situatie voorzien. We hebben een aantal jaren geleden bewust gekozen voor een methode op het gebied van Sociaal Emotioneel Leren: Kwink. Een brede en preventieve aanpak om pesten zoveel mogelijk te voorkomen. We werken hieraan middels gesprekken, de lessen van Kwink, en door het maken en oefenen met gezamenlijke regels en afspraken op het gebied van gedrag en welbevinden. Binnen de school treden we als team op tegen pestgedrag en maken we dit bespreekbaar bij leerlingen en hun ouders/verzorgers. Verder is er binnen de school een contactpersoon aangesteld bij wie leerlingen en ouders terecht kunnen als er sprake is van pestenof willen praten over een situatie waarin wordt gepest. Voor onze school zijn Miranda Holterman en Jeanine Tinholt de contactpersonen als het gaat om veiligheid en/of pesten. LEES MINDER
Veilig leer- en werkklimaat
Voorspelbaarheid
Gezien, gekend en gehoord
Wat is de werkwijze van obs De Tweemaster voor sociale ontwikkeling?
Obs De Tweemaster investeert in een veilig en vriendelijk klimaat, met voorspelbaarheid, orde en regelmaat. Gelijkwaardigheid staat centraal en er is open communicatie tussen leerkrachten, leerlingen en ouders. Er is respect voor elk individu, zodat iedereen zich prettig, veilig, gezien, gehoord en gekend voelt. De school besteedt structureel en systematisch aandacht aan sociale, fysieke en psychische veiligheid. De beleving van veiligheid en het welbevinden van leerlingen wordt jaarlijks gemonitord en de gegevens worden uitgewisseld met de inspectie. De ontwikkeling van de groep en individuele leerlingen wordt besproken tijdens groeps- en leerlingbesprekingen.
Welke registratievorm(en) gebruikt obs De Tweemaster om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Obs De Tweemaster gebruikt Kindbegrip om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt obs De Tweemaster?
Obs De Tweemaster gebruikt de Kwink! methode voor sociaal-emotioneel leren.