OBS Toonladder Galecop in Nieuwegein - Resultaten

OBS Toonladder Galecop
Galecopperzoom 2
3437 PJ Nieuwegein

Resultaten

Fundamenteel niveau

Met 98,0% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau haalt, overtreft OBS Toonladder Galecop zowel de landelijke norm van 85% als het vergelijkingsgemiddelde van 96,4%. Deze uitstekende score toont aan dat alle leerlingen, ongeacht achtergrond, de basisvaardigheden effectief verwerven.

Fundamenteel niveau

Score: 97.9591%

Streefniveau

De school behaalt een streefniveau van 67,1%, ruim boven de signaleringswaarde van 48,6% en duidelijk hoger dan het vergelijkingsgemiddelde van 60,5%. Dit onderstreept de effectieve focus op kansengelijkheid en maatwerk voor talentvolle leerlingen.

Streefniveau

Score: 67.1201%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen zijn sterk gericht op hogere onderwijsniveaus: 28,3% vwo-advies (vs. 18,6% regio) en 13,0% havo/vwo. Opvallend is het beperkte aandeel praktijkonderwijs (2,2%), wat lager is dan regionale vergelijkbare scholen (1,0%). De brede spreiding van vmbo-k (10,9%) tot vwo laat een inclusieve aanpak zien, passend bij de complexe leerlingenpopulatie.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Groep 1-2 Gedurende het hele schooljaar monitoren wij de ontwikkeling van het kind. In de groepen 1-2 gebruiken we daarvoor het registratiesysteem Kijk. Aan de hand van de hierin opgenomen ontwikkelingslijn, volgen de leerkrachten door middel van (dagelijkse) observaties en activiteiten de leerlingen. Op grond van de uitkomsten wordt het beredeneerde lesaanbod waar nodig aangepast. Dit kan op zowel groeps- als op individueel niveau. Groep 3 t/m 8 Vanaf groep 3 worden de kinderen gemonitord door middel van methodetoetsen. Deze toetsen tonen de leerkracht of de leerlingen voldoende hebben geprofiteerd van het lesaanbod. Waar nodig worden nog niet behaalde doelen opgenomen in het dagelijkse werk. Analyseren en verbeteren Op onze school werken we opbrengstgericht. Daarbij richten we ons vanaf groep 3 op de niveauwaarden per vakgebied. We willen we dat de groepen 80% op I, II of III-niveau scoren bij de Cito-toetsen. Per Cito-toets is een een norm vastgesteld. Bij het analyseren van de toetsen legt de leerkracht de voor de groep specifieke doelen vast voor het komende half jaar. Naast de Cito-toetsen gebruiken we nog diverse andere signaleringsinstrumenten om de kinderen goed in beeld te krijgen op gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en bijvoorbeeld (hoog)begaafdheid. In het leerlingvolgsysteem ParnasSys leggen we de toetsresultaten en de gestelde doelen vast. Hierdoor hebben we goed overzicht. Bij de bespreking van de groep of individuele kinderen vergelijken we de uitslag van de toets met de norm. Als de behaalde score structureel is lager dan de gewenste score, dan spreken de intern begeleider en de leerkracht interventies af om de scores te verbeteren. Deze interventies kunnen zijn: 1. Meer tijd besteden aan dat vak-/vormingsgebied 2. Instructie wijzigen en verbeteren 3. Meer automatiseren (rekenen) 4. Differentiatie aanpassen 5. Extra ondersteuning van de onderwijsassistenten (individueel of in groepjes) Tijdens de groepsbespreking in de bouw, bespreken de leerkrachten de opbrengsten en de plannen van hun groep voor de komende periode met elkaar. Door dit samen te bespreken maken we meer gebruik van elkaars kennis en ervaring en het geeft ons inzicht in de doorlopende lijn. Hiermee versterken wij de kwaliteit van de analyse en planning van ons onderwijs.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Een opmerkelijk hoog percentage van 79,3% van de leerlingen presteert op adviesniveau, ver boven het landelijk gemiddelde van 62,9%. Slechts 5,7% zit onder advies (vs. 11,8% nationaal), wat de nauwkeurigheid van de adviesprocedure benadrukt. De school scoort hiermee beter dan vergelijkbare scholen in de regio Utrecht.

Sociale ontwikkeling

Het sociaal-emotionele welbevinden van de leerlingen heeft veel invloed op hun totale functioneren. Onze school besteedt daarom structureel en systematisch aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. We doen dit omdat we onze kinderen willen opvoeden tot verantwoorde burgers. Ze moeten voor zichzelf kunnen zorgen en kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hun heen.

veiligheid

zelfvertrouwen

weerbaarheid

Wat is de werkwijze van OBS Toonladder Galecop voor sociale ontwikkeling?

OBS Toonladder Galecop besteedt structureel aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling met behulp van de methode Leefstijl in alle groepen. Het gedrag van leerlingen wordt gemonitord via vragenlijsten van Leerling in Beeld en sociogrammen. Vanaf groep 5 vullen kinderen zelf een vragenlijst in om de sociale veiligheid te toetsen. Bij stagnatie in de sociaal-emotionele ontwikkeling wordt overlegd met ouders en indien nodig worden externe specialisten ingezet. Bij problemen met de groepssfeer wordt een groepsgerichte aanpak gehanteerd, eventueel met behulp van interne of externe begeleiding. De gegevens worden besproken tijdens groeps- en leerlingenbesprekingen en indien nodig wordt een plan van aanpak opgesteld.

Welke registratievorm(en) gebruikt OBS Toonladder Galecop om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

OBS Toonladder Galecop gebruikt Kijk!, Leerling in Beeld (LIB) en sociogrammen om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt OBS Toonladder Galecop?

OBS Toonladder Galecop gebruikt de methode Leefstijl voor sociaal-emotioneel leren.