BS de Tweesprong in Nederweert-Eind - Resultaten

BS de Tweesprong
Sint Gerardusstraat 22
6034 SJ Nederweert-Eind

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
29.99
Spreiding
5.73

De schoolweging van De Tweesprong Nederweert-Eind is 29,99 , met een spreiding van 5,73 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

96,77% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, significant boven de landelijke norm van 85%. Dit bevestigt een stevige basiskwaliteit, hoger dan het regionaal gemiddelde (95,88%).

Fundamenteel niveau

Score: 96.7741%

Streefniveau

56,99% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 47,1%. Dit overtreft het regionaal gemiddelde (57,79%) en toont dat de school ondanks een complexe leerlingenpopulatie hoge ambities waarmaakt.

Streefniveau

Score: 56.9892%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De schooladviezen tonen een tweesporige aanpak: 40% havo/vwo-advies (vs. 10,93% regio) naast 20% vmbo-b. De volledige afwezigheid van praktijkonderwijsadvies (vs. 1,01% regio) onderstreept de focus op theoretische doorstroom. Deze dualiteit past bij de gemiddelde schoolweging van 29,99.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2014-2015

Verticale analyse toont een groei van 3,7% in rekenvaardigheden tussen groep 7 en 8. De school overtreft hiermee haar eigen historische prestaties én de ontwikkeling in vergelijkbare leerlingcohorten.

ToetsDe Tweesprong Nederweert-EindGemeente AmsterdamNederland
199.71

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
127

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Door middel van toetsen en door dagelijkse observaties in de groep, worden de leerresultaten van ieder kind het hele jaar gevolgd. Voor kinderen in groep 1 en 2 gebeurt dit aan de hand van het observatiesysteem 'Mijn Kleutergroep', waar alle aspecten van de ontwikkeling van het jonge kind in worden vastgesteld. Voor kinderen vanaf groep 3 hanteren we op onze school het Cito Leerling- en onderwijsvolgsysteem (Cito LOVS). Naast de beoordeling en de inschatting van de leerkracht geeft dit systeem aanvullende gegevens over het kind. Het kind wordt aan de hand van zijn resultaten ingedeeld in een niveau en objectief vergeleken met andere kinderen in Nederland. Per kind kunnen we in kaart brengen hoe de ontwikkeling verloopt. Daarnaast houdt de school de vorderingen van de leerlingen bij op groeps- en schoolniveau. De gegevens worden bewaard in de digitale leerlingendossiers. Deze zijn een aantal keren per jaar de leidraad voor groepsbesprekingen op teamniveau en individueel met de leerkracht. Daarnaast zijn er nog leerlingbesprekingen en consultaties. In groep 3 t/m groep 8 krijgt ieder kind tweemaal per jaar een rapportfolio. Halverwege en einde schooljaar krijgen de kinderen dit rapportfolio mee naar huis. De kinderen van groep 1 en 2 krijgen jaarlijks een rapport, dit wordt aan het einde van het schooljaar meegegeven. Het betreft een rapport met foto's van en een kort woordje over het kind. De resultaten van deze rapporten worden altijd individueel besproken tijdens de oudergesprekken. Vanaf groep 3 zijn de kinderen zelf ook aanwezig bij deze gesprekken. Om de sociaal-emotionele ontwikkeling goed te kunnen volgen, werken wij met het leerlingvolgsysteem Viseon voor groep 3 t/m 8. Eénmaal per jaar maakt de school voor elk kind een rapportage met betrekking tot de sociaal-emotionele ontwikkeling. Vanaf groep 5 vullen de leerlingen ook zelf deze lijst in, deze resultaten worden met de leerlingen besproken, zodat er meer duidelijkheid komt over de aangegeven aandachtspunten. De uitkomsten van deze observatielijsten worden besproken tijdens de oudergesprekken. Een leerlingvolgsysteem is voor kind en school erg belangrijk. De school houdt zich hiermee ook een spiegel voor. Verloopt het onderwijs goed? Wat moet worden bijgesteld?

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Opvallend is het hoge percentage onderadvisering (33,33% vs. 11,81% landelijk), mogelijk gerelateerd aan de complexe leerlingenpopulatie. Desondanks stroomt 22,22% boven advies door, wat aansluit bij de methodiek van voorlopige adviezen vanaf groep 6 en intensieve okr-begeleiding.

Sociale ontwikkeling

Op onze school benaderen we leerlingen met respect en vanuit een positieve grondhouding. Ook leren we kinderen om respectvol met elkaar om te gaan. Kinderen krijgen op onze scholen de ruimte om zichzelf te kunnen zijn. Met plezier naar school komen is volgens ons een voorwaarde om optimaal te kunnen presteren. De school is een plaats waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten en op een positieve manier hun sociaal-emotionele vaardigheden kunnen oefenen en uitbouwen. We laten kinderen veel samenwerken, want we zijn ervan overtuigd dat kinderen samen beter leren dan alleen. De normen en waarden die wij belangrijk vinden zijn samen te vatten in vier regels: Iedereen voelt zich veilig in de groep We respecteren elkaar We communiceren positief met elkaar We werken samen en helpen elkaar Deze regels zijn in alle klassen zichtbaar. LEES MINDER

Samen

Respect

Veilig en Positief

Wat is de werkwijze van BS de Tweesprong voor sociale ontwikkeling?

BS de Tweesprong streeft naar een veilige schoolomgeving als basis voor een goede ontwikkeling. De school hanteert regels en afspraken op school-, klas- en individueel niveau, vastgelegd in een handboek sociale veiligheid. De school gebruikt Viseon, een meetinstrument van CITO, om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen. Leerkrachten observeren de sociaal-emotionele ontwikkeling, noteren gegevens in observatielijsten en bespreken deze in groepsbesprekingen. Vanaf groep 5 vullen de kinderen zelf ook jaarlijks een lijst in en bespreekt de groepsleerkracht de resultaten met elk kind. De school werkt met activiteiten rondom 'Grip op de groep' en helpt indien nodig bij het vinden van een passende sociaal-emotionele vaardigheidstraining. Waar nodig wordt externe ondersteuning ingezet.

Welke registratievorm(en) gebruikt BS de Tweesprong om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

BS de Tweesprong gebruikt Viseon en Mijn Kleutergroep om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt BS de Tweesprong?

BS de Tweesprong gebruikt Effectieve conflicthantering, activiteiten passend bij Grip op de groep en het OEPS model voor sociaal-emotioneel leren.