
De resultaten van Basisschool Megelsheim in Meerlo
Current section: resultatenResultaten en cijfers
Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van Basisschool Megelsheim, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.
Schoolweging van Basisschool Megelsheim
De schoolweging van Megelsheim is 30,20 , met een spreiding van 6,10 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Hoe goed past Basisschool Megelsheim bij jullie?
Ontdek hoe goed Basisschool Megelsheim bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.
Ontgrendel het volledige rapport
Fundamenteel niveau
Met 97,78% behaalde fundamentele niveaus overstijgt de school ruimschoots de landelijke norm van 85%. Deze score ligt ook hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare scholen (95,88%), wat duidt op effectieve basisondersteuning ondanks de krimpuitdagingen.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
50,56% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 47,1%. Hoewel de school hiermee aan de verwachtingen voldoet, scoort ze lager dan het gemiddelde van vergelijkbare scholen (57,79%). Dit verschil kan samenhangen met de relatief complexe leerlingenpopulatie zoals blijkt uit de schoolweging.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van Basisschool Megelsheim?
De adviezen tonen een tweesplijting: 12% praktijkonderwijs/vmbo-b tegenover 60% havo-niveau of hoger (vs 46,2% regionaal). Opvallend is het aandeel vwo-adviezen (12%) dat gelijk blijft aan het landelijk gemiddelde, ondanks de complexere populatie. De combinatie van praktijkonderwijs (4%) en havo/vwo-combinaties (16+12%) illustreert de spreiding in leerlingenpotentialen.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2014-2015
Toets | Gemeente Horst aan de Maas | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Om de ontwikkeling van de kinderen zo goed mogelijk te kunnen volgen gebruikt de leerkracht: observaties methode-gebonden toetsen resultaten van de behaalde doelen in de klas (bijvoorbeeld in Snappet). Hierdoor is de leerkracht in staat om het welbevinden, het dagelijkse werk en de ontwikkeling van de kinderen te volgen. Om een onafhankelijke vergelijking van de leervorderingen te kunnen maken, gebruiken wij Leerling in Beeld van Cito waarin methode-onafhankelijke toetsen zijn opgenomen. De resultaten en ontwikkelingen van het kind worden geregistreerd in Leerling in Beeld. Van iedere leerling is een (digitaal) dossier op school aanwezig. Hierin zitten de inschrijvingsformulieren, de rapporten, eventuele verslagen van leerlingbesprekingen, onderzoeksverslagen en handelingsplannen. Ouders hebben, op school, vrije inzage in het dossier van hun kind(eren). Twee keer per jaar krijgen de kinderen een rapport, in februari en aan het einde van het schooljaar. De leerlingen van groep 8 krijgen een rapport. Aan het einde van het schooljaar en daarmee einde van de basisschool is er een eigen diploma-uitreiking. De ontwikkeling van het kind wordt op de 10-minuten-gesprekken met de ouders en leerling besproken. In toenemende mate zetten we op school kindgesprekken in. Met deze gesprekken stimuleren we het eigenaarschap van het kind op zijn/haar eigen leerproces. Samen worden heldere doelen gesteld waar in de komende periode gewerkt gaat worden. Deze doelen kunnen zich richten op de sociaal emotionele ontwikkeling, de executieve functies (vaardigheden) en/of leeropbrengsten. Op Megelsheim zijn we in het schooljaar '20-21 begonnen met het werken vanuit de uitgangspunten van OPO (Opbrengstgericht Passend Onderwijs). Dat betekent dat we onze schoolambities hebben vastgesteld. In een grote schoolbespreking bekijken we of onze aanpak, ons onderwijs en onze investering het juiste effect heeft gehad. Wat is de respons op de instructie geweest? Daarnaast hebben we een kleine schoolbespreking, waarbij we de huidige stand van zaken bekijken. Doen we de juiste dingen? Of hebben onze leerlingen een andere onderwijs- of ondersteuningsbehoefte. Wat betekent dit voor ons leerkrachthandelen, het programma of de aanpak? Bij de grote schoolbesprekingen maken we onder andere gebruik van de resultaten van de cito-Leerling in Beeld. De OPO uitgangspunten helpen ons in hoe we sturen op de kwaliteit van ons onderwijs en de opbrengsten.
Zitten de oud-leerlingen van Basisschool Megelsheim in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
55% van de leerlingen presteert boven advies - dubbel zo hoog als landelijk gemiddeld (25,27%). Slechts 20% zit onder advies, wat aansluit bij de schoolspecialisatie in kansrijk adviseren. Dit succes wordt mogelijk veroorzaakt door de intensieve monitoring zoals beschreven in het drie-pijleradviesmodel.
Sociale ontwikkeling
Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren hoe zij nu en in de toekomst kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarom besteden we aandacht aan het begeleiden van gedrag van kinderen. Aandachtspunten daarbij zijn het overdenken en vastleggen van schoolregels en afspraken, een positieve benadering van het gedrag van leerlingen, een daarbij passende inrichting van de school en het invoeren van een werkwijze om kinderen met elkaar en met volwassenen te leren omgaan. LEES MINDER
Jezelf zijn en je ontwikkelen
Veiligheid
Respect
Wat is de werkwijze van Basisschool Megelsheim voor sociale ontwikkeling?
Basisschool Megelsheim werkt aan (maatschappelijk relevante) projecten, aangedragen door Jeelo. Jeelo heeft de sociaal emotionele vaardigheden verweven in de projecten. Bij elk project staan enkele sociaal emotionele vaardigheden centraal. Binnen de projecten wordt gezorgd voor het optimaal functioneren van kinderen en bij het ontwikkelen van hun talenten zijn vaardigheden onmisbaar, zoals luisteren, samen delen, vragen of je met de ander mag spelen, op je beurt wachten, weten waar je goed in bent, ruzies oplossen en voor jezelf opkomen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool Megelsheim om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool Megelsheim gebruikt Parnassys leerlijnen 1-2-3 en Leerling in Beeld van Cito om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool Megelsheim?
Basisschool Megelsheim gebruikt Jeelo als methode voor sociaal-emotioneel leren.