
De resultaten van Openbare Basisschool Binnenstad in Maastricht
Current section: resultatenResultaten en cijfers
Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van Openbare Basisschool Binnenstad, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.
Schoolweging van Openbare Basisschool Binnenstad
De schoolweging van Binnenstad is 22,60 , met een spreiding van 4,78 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Hoe goed past Openbare Basisschool Binnenstad bij jullie?
Ontdek hoe goed Openbare Basisschool Binnenstad bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.
Ontgrendel het volledige rapport
Fundamenteel niveau
Met 97,08% van de leerlingen dat het fundamentele niveau behaalt, overschrijdt de school ruim de landelijke norm van 85%. Hoewel dit iets onder het vergelijkingsgemiddelde (98,03%) ligt, onderstreept het een degelijke basiskwaliteit. De inspectie ziet dit als voldoende, mede gezien de internationale leerlingenpopulatie.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
De school behaalt met 65% een score ruim boven de door de inspectie vastgestelde signaleringswaarde van 61,9% voor het streefniveau. Dit laat zien dat tweederde van de leerlingen het hoge rekenniveau bereikt, ondanks een iets lagere score dan het vergelijkingsgemiddelde (72,1%). De school benadrukt in haar beleid het 'kansrijk adviseren' om dit verder te verbeteren.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van Openbare Basisschool Binnenstad?
De school onderscheidt zich met 58,33% vwo-adviezen, ruim boven het regionale gemiddelde (18,61%). Ook het percentage havo/vwo-adviezen (12,5%) ligt in lijn met de focus op theoretische leerwegen. Praktijkonderwijs blijft met 0% significant onder de regio (1,01%), wat aansluit bij het profiel van deze stedelijke school.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2014-2015
Toets | Binnenstad | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
We nemen gedurende het schooljaar op verschillende momenten toetsen af waarmee we de voortgang van onze leerlingen volgen. Na elk blok van rekenen of taal wordt een methode gebonden toets (MGT) afgenomen. Deze toets wordt door de leerkracht gebruikt om te bekijken of de groep de aangeboden stof begrepen heeft. Op basis van een analyse kan de leerkracht bepalen of de leerstof herhaald, opnieuw uitgelegd of vervolgd kan worden. Deze toetsen meten de korte termijn opbrengst. Twee keer per schooljaar, in het midden en aan het einde, doen de leerlingen een toets waarmee we hun voortgang meten. Dit zijn toetsen voor de vakgebieden (begrijpend) lezen, rekenen en spelling. Ze komen uit het leerlingvolgsysteem 'Leerling in Beeld'. Het geeft inzicht in hun groei ten opzichte van een half jaar eerder. In het gesprek met ouders over resultaten zullen we altijd spreken over de groei en ontwikkeling van hun kind. Ook nemen we een vragenlijst rondom de sociaal-emotionele ontwikkeling af. De uitkomsten daarvan gebruiken we om het welbevinden, de sociale veiligheid en de sociale vaardigheid van de leerlingen in kaart te brengen. Bij bijzonderheden kan een interventie door de leerkracht volgen. De uitkomsten van al deze meetinstrumenten gebruiken we om het lesaanbod en het onderwijs voor de betreffende (groep) leerlingen aan te passen. In onze school worden deze gegevens besproken op groepsniveau en teamniveau. Deze gegevens worden voortdurend geanalyseerd en gebruikt om het onderwijs zo passend mogelijk te maken. De intern begeleider en het zorgteam werken in deze zorgstructuur samen met de leerkrachten, om leerkrachten te ondersteunen in het bepalen van het juiste aanbod voor elke leerling.
Zitten de oud-leerlingen van Openbare Basisschool Binnenstad in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Slechts 10,71% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,81%), terwijl 32,14% bovenadvies functioneert. Dit hoge percentage (+6,87% t.o.v. landelijk) reflecteert de effectiviteit van het tweefasenadvies en de doorstroombegeleiding, zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel.
Sociale ontwikkeling
In OBS Binnenstad kunnen en mogen kinderen zich ontwikkelen in afstemming vanuit hun eigen unieke kind-zijn. Wij willen als school een cultuur neerzetten waarin eenieder zich veilig voelt en waar in verbinding met de anderen sociaal gedrag geleerd en geoefend wordt. We gebruiken de 5 sterren aanpak om regels en afspraken in de klas te maken en om de omgang tussen de leerlingen te vormen. We werken binnen elk IEYC/IPC thema aan doelen voor vaardigheden met betrekking tot het leren. We noemen dit 'leren leren'. In 2024-2025 versterken we deze aanpak voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Het doel is om leerlingen de handvatten te geven zodat ze zich als wereldburger kunnen ontwikkelen en zich kunnen redden in de wereld van morgen. We zoeken daarbij naar een voor de leerlingen van OBS Binnenstad passende aanpak. We richten ons op persoonlijke doelen zoals het ontwikkelen van vaardigheden en kwaliteiten omtrent respect, aanpassingsvermogen, veerkracht, communicatie, samenwerking, zorgzaamheid, onderzoek en moraliteit. LEES MINDER
Je unieke zelf mogen zijn
Persoonlijke doelen en vaardigheden (IPC)
Competenties als wereldburger
Wat is de werkwijze van Openbare Basisschool Binnenstad voor sociale ontwikkeling?
Om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen, gebruikt Openbare Basisschool Binnenstad de vragenlijst 'Sociaal-emotioneel functioneren' van Leerling in Beeld. Dit instrument brengt het welbevinden, het sociale gedrag en het zelfbeeld van de leerlingen in kaart. Ook wordt de vragenlijst 'Executieve functies' van Leerling in Beeld gebruikt om de executieve functies van leerlingen vanaf groep 3 in kaart te brengen. Voor de kleuters hanteren leerkrachten de ontwikkelingslijnen voor sociaal-emotionele ontwikkeling uit ParnasSys; deze worden ingevuld middels observaties. Om de sociale veiligheid te monitoren, vullen de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 vragenlijsten in van Vensters en Leerling in Beeld. De uitkomsten van de vragenlijsten worden in individuele gevallen met ouders besproken als er sprake is van opvallende resultaten. De resultaten worden geanalyseerd en beoordeeld door de leerkrachten. Waar nodig wordt in overleg met de intern begeleider een plan van aanpak gemaakt.
Welke registratievormen gebruikt Openbare Basisschool Binnenstad om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Openbare Basisschool Binnenstad gebruikt de volgende registratievormen om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Sociaal emotioneel functioneren - LiB en Executieve functies - LiB
Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Openbare Basisschool Binnenstad?
Openbare Basisschool Binnenstad gebruikt de volgende methoden voor sociaal-emotioneel leren: Mindfullness lessen in de groepen 3, 4 en 5, een pestprotocol op basis van een bewezen aanpak en de 5 sterren aanpak