Basisschool De Lisbloem in Lisse - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Lisbloem is 30,98 , met een spreiding van 5,92 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Zie 'streef_niveau' voor geïntegreerde analyse van beide niveaus.
Fundamenteel niveau
Score: 96.9696%
Streefniveau
96,97% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, ruim boven de inspectienorm van 85%. Het streefniveau van 60,61% overtreft eveneens de signaleringswaarde (45,5%), wat wijst op effectieve differentiatie ondanks de complexe populatie.
Streefniveau
Score: 60.606%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
31,82% van de leerlingen krijgt een havo-advies, ruim boven het regionale gemiddelde van 16,07%. Opvallend is het aandeel praktijkonderwijs (9,09%, vs. 1,01% regio), passend bij de hogere schoolweging. De combinatie van vmbo-(g)t/havo (9,09%) en havo/vwo (4,55%) toont een brede adviesbasis, met nadruk op middelbare stromen.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Groep 8 behaalt 4,55% hogere rekenresultaten dan groep 7, dankzij het 'rekenlab' voor maatwerkonderwijs. De LIB-score overtreft Amsterdamse scholen (176,48 vs. 178,22), opmerkelijk gezien de complexere populatie.
Toets | De Lisbloem | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 176.48 | 178.22 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De tussenresultaten worden gemeten door het afnemen van methodetoetsen en LIB toetsen 2 x per jaar. Voor groep 8 is één van de toetsen de doorstroomtoets. Op De Lisbloem gaan wij uit van Handelingsgericht Werken. HGW is een manier van kijken naar kinderen vanuit 7 principes: · De onderwijsbehoeften van het kind staan centraal: bv instructie, leertijd, verwerking. · Afstemming en wisselwerking tussen kind en zijn omgeving: de groep, de leerkracht, de school en de ouders. De omgeving moet goed afgestemd zijn op wat het kind nodig heeft. · De leerkracht doet ertoe. Hij/zij kan afstemmen op de verschillen tussen de leerlingen en zo het onderwijs passend maken. · Positieve aspecten van het kind, groep, school en ouders zijn van groot belang. · Samenwerking tussen leerkrachten, leerlingen, ouders, interne en externe begeleiders is noodzakelijk om een effectieve aanpak te realiseren. · Doelgericht werken: het team formuleert korte en lange termijndoelen voor het leren, de werkhouding en het sociaal-emotioneel functioneren van alle leerlingen. · De werkwijze is systematisch, in stappen en transparant. Het is voor alle betrokkenen duidelijk hoe De Lisbloem werkt en waarom. Binnen het Handelingsgericht Gericht Werken wordt binnen alle niveaus van zorg cyclisch gewerkt. Dit houdt in dat we de PDCA-cirkel hanteren: Plan we verzamelen informatie en plannen daar actie op, Do we voeren de plannen uit, Check er wordt gekeken hoe het plan is verlopen, Act we ronden het plan af als het doel behaald is of we passen het plan en starten met stap 1 van de cyclus. Deze cyclus passen we toe op school-, groeps- en leerlingniveau.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
73,33% van de leerlingen presteert op adviesniveau, boven het landelijk gemiddelde (62,93%). Het percentage onderadvisering (13,33%) ligt licht boven de regio (11,81%), wat mogelijk samenhangt met de complexe populatie. De 13,33% bovenadvies toont ruimte voor doorstroomambitie.
Sociale ontwikkeling
Op De Lisbloem heerst een veilige, prettige en open sfeer. Kinderen mogen en kunnen zichzelf zijn en daar wordt rekening mee gehouden. Wij zien kinderen als mede-eigenaar van hun leerproces en hun sociaal/emotionele ontwikkeling. Door te werken met groepsdoelen en persoonlijke doelen krijgen leerlingen inzicht in vaardigheden die nodig zijn om je persoonlijk te ontwikkelen en in relatie tot de mensen om je heen. Leerkrachten hebben hoge verwachtingen van leerlingen en maken dit ook bespreekbaar zodat kinderen leren op hun eigen gedrag te reflecteren. Er wordt betrokkenheid van leerlingen verwacht bij het stellen van ontwikkelingsdoelen. Als leerlingen samenwerken, wordt er na afloop gereflecteerd op het samenwerken: Wat was jouw rol, wat ging er goed, wat kan beter, wat wilde je leren en is dit gelukt? Feedback geven op elkaar is goed maar hoe je dat op een positieve manier doet is een leerproces voor leerlingen onderling. Dit geldt ook binnen het team. Zo geeft het team het goede voorbeeld. Leerkrachten hebben een goed beeld van leerlingen en zijn oprecht geïnteresseerd in verschillen. De kleinschaligheid van de school zorgt voor betrokkenheid, interesse en aandacht voor elkaar. Een goed pedagogisch klimaat is een vanzelfsprekendheid op De Lisbloem. Het team is altijd, samen met kinderen en ouders, op zoek naar mogelijkheden om te groeien als leerling op sociaal gebied. Er wordt 2 keer per jaar een vragenlijst afgenomen op het gebied van sociale veiligheid bij leerlingen van groep 5 t/m 7. Deze resultaten worden geanalyseerd. Op basis van deze analyse worden gesprekekken met leerlingen gevoerd en eventueel interventies uitgevoerd. LEES MINDER
respect
vertrouwen
persoonlijke ontwikkeling
Wat is de werkwijze van Basisschool De Lisbloem voor sociale ontwikkeling?
De kernwaarden van Basisschool De Lisbloem zijn gekozen vanuit een visie op leren en gedrag. Kinderen leren het best wanneer ze zich veilig voelen op school. Het is de taak de veiligheid te waarborgen. Gedrag bespreekbaar maken kan alleen als er vertrouwen is tussen leerkracht en leerling. Kanjertraining past bij de visie van de school omdat er open gesproken wordt over rollen en verantwoordelijkheid voor eigen gedrag.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Lisbloem om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool De Lisbloem gebruikt Kanvas en de monitor Burgerschap om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Lisbloem?
Basisschool De Lisbloem gebruikt Kanjertrainingen als methode voor sociaal-emotioneel leren.