IKC de Tjalk in Lelystad - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Tjalk Lelystad is 32,19 , met een spreiding van 6,36 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 87,97% behaalt IKC de Tjalk het fundamenteel niveau ruim boven de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept de effectieve basisondersteuning, hoewel er nog een kloof bestaat met vergelijkbare scholen (94,82%).
Fundamenteel niveau
Score: 87.9725%
Streefniveau
Het streefniveau wordt met 41,24% behaald, exact gelijk aan de aangepaste signaleringswaarde (41,2%). Dit geeft aan dat de school doelgericht inspeelt op de mogelijkheden van haar leerlingenpopulatie, ondanks een achterstand t.o.v. vergelijkbare scholen (53,43%).
Streefniveau
Score: 41.2371%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen tonen een brede differentiatie: 34,29% vmbo-(g)t/havo en 25,71% havo/vwo-advies, wat boven regionale gemiddelden ligt (10,34% en 10,93%). Praktijkonderwijs (5,71%) valt hoger uit dan bij vergelijkbare scholen (1,01%), passend bij de complexere populatie. De adviezen weerspiegelen een ambitieuze doch realistische aanpak.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
De school behaalt stabiele resultaten binnen de context van haar leerlingenpopulatie. Zo scoorde groep 8 in 2023-2024 166,43 op de LIB-toets, wat vergelijkbaar is met Amsterdamse scholen met gelijkwaardige uitgangspunten (171,33). Het focus op maatwerk blijkt uit de minimale verschillen tussen jaarlagen (+1-2% progression per jaar).
Toets | De Tjalk Lelystad | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 166.43 | 171.33 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Opbrengsten worden geanalyseerd en teambreed besproken. Waar nodig worden er extra interventies gedaan. Onze school werkt systematisch aan kwaliteitszorg. Onder kwaliteitszorg verstaan we: activiteiten die er op gericht zijn om de kwaliteit van het onderwijs te bepalen, te bewaken, te borgen en te verbeteren. Onze school werkt aan de ontwikkeling en vernieuwing van het onderwijs en zorgt dat zaken die goed gaan, goed vastgelegd worden. De resultaten van het onderwijs: Wij volgen de ontwikkeling van de leerlingen nauwgezet en houden de gegevens van resultaten bij in een leerlingvolgsysteem. De leerlingen worden regelmatig getoetst met de zogenaamde methode gebonden toetsen. Daarnaast gebruiken we halfjaarlijks op het gebied van bijvoorbeeld rekenen/wiskunde, lezen en spelling, landelijk genormeerde toetsen van het CITO. Deze toetsen worden afgenomen volgens een planning die is vastgelegd in een toets kalender met bijbehorend toets protocol. Op basis van de gegevens uit de toetsen worden zo nodig de groepsplannen (het leerstofaanbod van de groepen, kleine groepjes of individuele leerlingen) op- of bijgesteld.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Opvallend is het lage percentage onderadvisering (2,22% vs. 11,81% landelijk), gecombineerd met 42,22% bovenadvisering. Dit benadrukt de zorgvuldige advisering en doorlopende begeleiding, zoals beschreven in het onderwijskundig rapport. De cijfers onderstrepen de effectiviteit van het 'ontwikkelingsgericht volgsysteem'.
Sociale ontwikkeling
OBS de Tjalk is zelf ook een samenleving, maar dan in het klein. Een samenleving zijn impliceert een aantal zaken, zoals o.a. communicatie, een eigen plek vinden, en over het eigen individualisme heen kunnen kijken. Dat betekent dat we binnen school kunnen en moeten oefenen in burgerschap en sociale veiligheid zodat we binnen en buiten de school kunnen profiteren van deze vaardigheden. Elk mens is onderdeel van een groep. Op school vormen wij een gemeenschap waarin kinderen samen leren, leven en samenwerken. In deze gemeenschap doen ook medewerkers, ouders en de buurt mee. We hebben elkaar nodig om kinderen te laten opgroeien en onderdeel te laten zijn van de wereld, het land, de maatschappij om ons heen. Samen zijn we trots op de stad, de school, de buurt en de mensen die hier leven. Kinderen worden gehoord en gezien. Wij leren kinderen over de grens van de eigen wijk en het gezin de wereld in te kijken. Zo worden kinderen zich bewust van de verschillende perspectieven. Onze gemeenschap in en rondom de school heeft een gemêleerde samenstelling. Wij verkleinen kansenongelijkheid door ongelijk te behandelen, vanuit gelijkwaardigheid. Kinderen ervaren de kracht van het verschil en leren dat zij als individu het verschil kunnen maken. Nu en in de toekomst. Om dit goed vorm te geven bespreken wij dilemma’s en leren wij kinderen het gesprek te voeren over het spanningsveld tussen individuele belangen en groepsbelangen. Kinderen worden geïnformeerd, hun mening wordt gevraagd en zij leveren een bijdrage aan het collectief. Bij ons mag en kan het gesprek gevoerd worden, zonder oordeel, veroordeling of beoordeling. Je mag afwijken en anders zijn. LEES MINDER
Zorg voor en met elkaar
Respect
Vrijheid van meningsuiting
Wat is de werkwijze van IKC de Tjalk voor sociale ontwikkeling?
IKC de Tjalk besteedt structureel aandacht aan de sfeer in de groep. De leerkracht heeft een open houding, stelt grenzen en bewaakt deze consequent. Groepsafspraken worden door de groepen zelf gemaakt. Er wordt een leerlingvolgsysteem gebruikt op sociaal-emotioneel gebied, met vragenlijsten en analyses. Pesten wordt snel en doeltreffend aangepakt volgens het pestprotocol en schoolveiligheidsplan. Er is een doelgericht en samenhangend aanbod met een doorlopende leerlijn op burgerschap.
Welke registratievorm(en) gebruikt IKC de Tjalk om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
IKC de Tjalk gebruikt de Sociale Competentie Observatielijst (SCOL) om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt IKC de Tjalk?
IKC de Tjalk gebruikt de KiVa methode voor sociaal-emotioneel leren.