Openbare Basisschool de Moolhoek in Kapelle - Resultaten

Openbare Basisschool de Moolhoek
Vroonlandseweg 49 C
4421 BW Kapelle

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
30.83
Spreiding
6.57

De schoolweging van De Moolhoek is 30,83 , met een spreiding van 6,57 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 93,59% scoren de leerlingen ruim boven de landelijke norm van 85% voor het fundamenteel niveau. Dit resultaat benadrukt de basiskwaliteit van het onderwijs, zelfs bij dalende leerlingaantallen.

Fundamenteel niveau

Score: 93.5897%

Streefniveau

De school behaalt een streefniveau van 58,97%, ruim boven de door de inspectie vastgestelde signaleringswaarde van 45,5%. Dit duidt op een effectieve ondersteuning van talentontwikkeling, vooral gezien de complexe populatie.

Streefniveau

Score: 58.9743%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De school geeft relatief hoge adviezen: 28% vwo (vs. 18,61% landelijk). Tegelijkertijd is het praktijkonderwijsadvies met 4% hoger dan het landelijk gemiddelde (1,01%). Dit weerspiegelt de combinatie van ambitieus onderwijs en aandacht voor leerlingen met specifieke behoeften.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyse van de IEP-resultaten toont een groei van 3,8% in taalvaardigheid tussen groep 7 en 8. Dit sluit aan bij de schoolvisie op doorlopende leerlijnen en het gebruik van portfolio's voor persoonlijke ontwikkeling.

ToetsDe MoolhoekGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Niet alle kinderen maken vanaf de geboorte een zelfde start. Ook op onze school is de startsituatie voor elk kind anders. De opdracht van de basisschool is om alle kinderen optimale ontwikkelingskansen te geven. Het Kijk-registratiesysteem voor groep 1 en 2 en het leerlingvolgsysteem IEP (hoofd, hart en handen) in de andere groepen bieden de mogelijkheid om de ontwikkeling van elk kind op de voet en in relatie met andere kinderen te volgen. Naast dit alles hanteren we het leerlingvolgsysteem Parnassys, wat ons in staat stelt om alle vorderingen goed te registreren en te volgen. Op onze school hebben we voor lezen, rekenen, taalverzorging en woordenschat streefdoelen geformuleerd. Twee keer per jaar worden deze doelen middels een schoolbespreking geanalyseerd. De schoolbespreking geeft ons een goed beeld van recente resultaten en van de opbrengsten van de jaren daarvoor. De conclusies geven aan welke acties ondernomen moeten worden om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren dan wel te optimaliseren.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Slechts 5,26% van de leerlingen presteert onder advies (vs. 11,81% landelijk). Het hoge percentage leerlingen dat boven advies presteert (34,21%) onderstreept het accuraat inschattingsvermogen van de school, mogelijk versterkt door de beschreven monitoring in Portfolio 2 en Parnassys.

Sociale ontwikkeling

Wij zijn een school met een vriendelijk en veilig klimaat. Om tot leren te komen moeten kinderen zich veilig en geborgen voelen op school. In een positieve, veilige, warme omgeving waar je wordt gezien, en waarin sprake is van wederzijds vertrouwen, kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen. Goed van Start: Ieder schooljaar gaat de leerkracht samen met de kinderen aan de slag om de basis te leggen voor een fijn en positief leerklimaat. De leerkracht en de leerlingen praten samen over: Wat voor een groep willen wij zijn? Welk gedrag hoort daar bij? Welke regels hebben we nodig? Welke beloningen horen daar bij? Welke consequenties horen er bij? Het vasthouden van een positief gevoel in de groep is het doel voor de rest van het schooljaar. Voor het optimaal functioneren van kinderen in een groep en het ontwikkelen van hun talenten zijn vaardigheden als zelfvertrouwen, doordachte beslissingen nemen, luisteren, je gevoelens uiten en van je fouten leren, belangrijk. Kwink: Gedurende het schooljaar krijgen de kinderen middels de methode Kwink lessen in sociaal-emotionele-, en gezondheidsvaardigheden. Kwink sluit aan bij de kerndoelen voor gezond en weerbaar gedrag. Soms kan het voor kinderen prettig zijn om met iemand te praten. Dat kan gaan om kleine- en grote problemen of behoefte hebben aan een luisterend oor. Juf Mireille en juf Marjolein zijn de 'babbeljuffen' (vertrouwenspersoon) op school voor de kinderen. Juf Marjolein is geschoold voor kindercoach en wordt met deze kennis en vaardigheden ingezet om individuele- en groepjes kinderen te begeleiden ten aanzien van hun welbevinden. Rots en Water: Start schooljaar en na de kerstvakantie krijgen alle kinderen in de groepen 1 t/m 8 lessen in Rots & Water. Deze lessen worden verzorgd door 2 leerkrachten die betreffende scholing hebben gevolg. Met de oefeningen van 'Rots & Water' leren kinderen voor zichzelf opkomen en omgaan met groepsdruk. Zo leren ze met anderen omgaan, maar ook trouw te zijn aan hun eigen gevoelens en gedachten. Gastlessen: In de groepen 7 en 8 wordt extra ingezet op verschillende gastlessen verzorgd door Social Media Wijs en Halt. LEES MINDER

veilig & geborgen

samen sterk

ieder kind uniek

Wat is de werkwijze van Openbare Basisschool de Moolhoek voor sociale ontwikkeling?

Leerkrachten brengen jaarlijks het sociaal-emotioneel functioneren van de kinderen in kaart door middel van het onderdeel 'hart' van het leerlingvolgsysteem IEP. Indien nodig maken de leerkrachten een sociogram om nog beter zich te krijgen in de sociale structuur van de groep. Eén keer per 2 jaar wordt een peiling vanuit Qschool uitgezet onder ouders, personeel en kinderen uit de groepen 6 t/m 8 om de tevredenheid te peilen. Voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften wordt samengewerkt met samenwerkingspartners. De school is onderdeel van het schooladviesteam (SAT). De leerlingen van de leerlingenraad hebben in overleg met de leerlingenraad van de buurschool afspraken gemaakt over hoe ze met elkaar om willen gaan in het schoolgebouw, dit heeft geleid tot het ‘t Samen Delen Plan'.

Welke registratievorm(en) gebruikt Openbare Basisschool de Moolhoek om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Openbare Basisschool de Moolhoek gebruikt Kijk!, Leerlingentevredenheidsmeting B&T (Q-school), IEP, onderdeel 'hart' om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Openbare Basisschool de Moolhoek?

Openbare Basisschool de Moolhoek gebruikt KWINK, Goed van Start en Rots en Water voor sociaal-emotioneel leren.