De Morgenster in Kampen - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Morgenster Kampen is 30,98 , met een spreiding van 5,46 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
96,7% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, significant hoger dan zowel het landelijk gemiddelde (95,7%) als de inspectienorm (85%). Dit benadrukt de basiskwaliteit van het onderwijs.
Fundamenteel niveau
Score: 96.6666%
Streefniveau
51,3% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 45,5%. Dit duidt op effectieve ondersteuning voor kansrijke leerlingen, ondanks een complexe populatie.
Streefniveau
Score: 51.3333%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Er is een sterke focus op midden- tot hoogopgeleide adviezen: 19,05% havo/vwo en 9,52% vwo. Tegelijkertijd krijgt 28,57% van de leerlingen een vmbo-kader- of -gemengd advies, wat hoger ligt dan regionaal (ca. 14,8%). Het praktijkonderwijspercentage (4,76% vmbo-b) is vergelijkbaar met omringende schelen.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Verticale analyses tonen een groei van 8,7% in rekenvaardigheden tussen groep 7 en 8. De school presteert hiermee beter dan vergelijkbare scholen in de Bible Belt-regio, mogelijk door de inzet van methode-onafhankelijke toetsing.
Toets | De Morgenster Kampen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
214.3 | 199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Opvallend is het hoge percentage leerlingen (32,5%) dat onder advies presteert, ruim boven het landelijk gemiddelde (11,81%). Mogelijke verklaringen zijn de complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 30,98) en brede adviesrange. Wel scoort 7,5% boven advies, wat aansluit bij de goede streefniveauresultaten.
Sociale ontwikkeling
De Morgenster hanteert het motto: ‘Een IKC met uitstraling’. Kinderen mogen stralend naar ons IKC gaan en ook stralend ons IKC weer verlaten. Een belangrijke voorwaarden om dit te bereiken is het bieden van een veilige omgeving. Pas als leerlingen zich veilig voelen in hun omgeving, is er een voedingsbodem voor leren. We besteden daarom veel aandacht en tijd aan de leefregels en de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen. We willen dat onze kinderen naar de Morgenster gaan in een veilig schoolgebouw, zich veilig voelen op school, zich gehoord en gezien voelen door de leerkracht en hun klasgenoten, sociale vaardigheden leren, hun zelfstandigheid en hun zelfvertrouwen vergroten, zorg dragen voor elkaar en hun omgeving. Een IKC is een leefgemeenschap van kinderen en alle medewerkers. Iedereen moet zich er thuis voelen. Wij proberen een warm en veilig pedagogisch klimaat te creëren, waarin kinderen zich geaccepteerd en veilig voelen, omdat ze ervaren dat hun meester of juf vertrouwen heeft in hun goede wil en in hun mogelijkheden. Hierbij geloven wij dat de leerkracht en pedagogisch medewerker een actieve en verantwoordelijk rol heeft in het creëren van veiligheid. Door het aanleren van vaardigheden aan kinderen en het monitoren en stimuleren van de veiligheid ontstaat er een veilig klimaat. LEES MINDER
Veiligheid
Respect
Vertrouwen
Wat is de aanpak van De Morgenster voor de sociale ontwikkeling van leerlingen?
De Morgenster streeft naar een veilige omgeving voor ieder kind. Alle medewerkers dragen bij aan een veilig schoolklimaat en we analyseren jaarlijks de sociale veiligheid systematisch. De sociale veiligheid van kinderen wordt gemonitord door middel van een vragenlijst, die besproken wordt tijdens het kennismakingsgesprek. Groepsleerkrachten vullen jaarlijks de leerkrachtlijst van Kindbegrip in. Leerlingen vanaf groep 5 vullen een vragenlijst over veiligheidsbeleving in. De sociaal-veiligheidscoördinator analyseert de resultaten en stelt, indien nodig, een gedragsplan op. Leerkrachten van groep 4 t/m 8 voeren minimaal twee keer per jaar een kindgesprek. Algemene schoolregels zijn vertaald naar concrete regels voor verschillende momenten en plekken in de school, aangeleerd middels PBS (Positive Behavior Support).
Welke methoden gebruikt De Morgenster om de sociale ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen?
De Morgenster gebruikt Kindbegrip en sociogrammen om de sociale ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen.
Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren worden gebruikt op De Morgenster?
De Morgenster gebruikt School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) en Kwink voor sociaal-emotioneel leren.