
Schoolweging
De schoolweging van De Goede Herder is 35,18 , met een spreiding van 5,56 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Het fundamenteel niveau wordt met 93,05% gehaald, wat duidelijk boven de landelijke norm van 85% ligt. Dit toont aan dat vrijwel alle leerlingen de basisvaardigheden voor taal en rekenen beheersen.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
De school behaalt een streefniveau van 48,92% (vergeleken met 47,56% bij vergelijkbare scholen), ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 34,3%. Dit benadrukt de effectiviteit van het onderwijs in het stimuleren van hogere cognitieve vaardigheden.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen tonen een nadruk op praktisch georiënteerde leerwegen: 19,15% vmbo-b/-k en 10,64% vmbo-k/-(g)t. Theoretische adviezen (havo/vwo) blijven beperkt tot 26,27%, wat onder het gemiddelde van vergelijkbare scholen (45,61%) ligt. Opvallend is wel het hogere percentage praktijkonderwijsadviezen (4,26% vs. 1,01% regio).
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | De Goede Herder | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 172.9 | 174.22 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Op onze school maken we gebruik van het leerlingvolgsysteem "Leerling in Beeld" van CITO. We nemen deze onafhankelijke toetsen twee keer per jaar af: in januari de middentoetsen (M) en in juni de eindtoetsen (E). We analyseren de resultaten en kijken of ons onderwijs passend is geweest. Zo ja, dan gaan we op dezelfde manier door. Zo nee, dan passen we ons onderwijs(plan) aan. Hierbij werken we vanuit de kaders van 'opbrengstgericht passend onderwijs'. Focus PO is de online tool die we gebruiken om de opbrengstgegevens van de leerlingen beter te kunnen duiden.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Met 41,86% van de leerlingen boven het advies scoort de school beter dan de referentiegroep (25,27%). Het percentage onderadviezen (13,95%) ligt iets hoger dan landelijk (11,81%), wat mogelijk samenhangt met de complexere leerlingenpopulatie. De intensieve ontwikkelingsmonitoring, zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel, draagt bij aan deze resultaten.
Sociale ontwikkeling
We vinden een goed pedagogisch klimaat op school heel belangrijk. Leerlingen moeten zich gezien voelen en veilig; dan komen ze het beste tot ontwikkeling. De sfeer op school is ook voor de leerkrachten en ouders belangrijk. Vanuit die basis kun je goed met elkaar werken. We gunnen elk kind een goede ontwikkeling, waarbij welbevinden en betrokkenheid belangrijke pijlers zijn. We koppelen de sociale ontwikkeling zoveel mogelijk aan andere leerlijnen en het werken aan de 21ste eeuwse vaardigheden. We maken ook gebruik van de methode Kwink om specifieke aandacht te geven aan sociaal emotioneel leren. We gaan regelmatig met leerlingen in gesprek en observeren hen in hun dagelijks handelen. LEES MINDER
Trots zijn op jezelf
Je veilig voelen
Je bent niet alleen
Wat is de werkwijze van De Goede Herder voor sociale ontwikkeling?
De kernwaarden van De Goede Herder zijn vastgelegd in het schoolplan. Er wordt gewerkt aan een prettige sfeer in de groep en leefregels worden in overleg met de leerlingen opgesteld. Het team heeft het traject Pedagogisch Tact gevolgd en handelt hiernaar. Voor sociaal leren wordt gebruik gemaakt van de methodiek Kwink, waar burgerschap, sociale integratie en mediawijsheid onderdeel van zijn. Ook het programma Klasse(n)kracht wordt preventief ingezet. Daarnaast worden onderdelen uit Taakspel en incidenteel Meidenvenijn en Rots en water ingezet.
Welke registratievorm(en) gebruikt De Goede Herder om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
De Goede Herder gebruikt Kijk! en Zien om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt De Goede Herder?
De Goede Herder gebruikt Kwink en Klasse(n)kracht voor sociaal-emotioneel leren.