Basisschool De Es in Hellendoorn - Resultaten

Basisschool De Es
Noord Esweg 26
7447 GB Hellendoorn

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
28.27
Spreiding
5.76

De schoolweging van De Es is 28,27 , met een spreiding van 5,76 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 92.69% behaalde scores overschrijdt de school ruimschoots de inspectienorm van 85%. Hoewel iets lager dan het vergelijkingspercentage (96.37%), geeft dit aan dat vrijwel alle leerlingen de basisvaardigheden beheersen.

Fundamenteel niveau

Score: 92.694%

Streefniveau

53.88% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de signaleringswaarde van 48.6%. Dit overtreft vergelijkbare scholen (60.51%) niet, maar toont wel een effectieve aanpak voor talentontwikkeling, vooral in wiskundig inzicht.

Streefniveau

Score: 53.8812%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een sterke focus op theoretische leerwegen: 41.67% vmbo-(g)t en 12.5% vwo-advies (vs. 16.45% en 18.61% landelijk). Opvallend is het relatief hoge percentage praktijkgericht advies (20.83% vmbo-b tegen 5.52% regionaal), wat past bij de gedifferentieerde aanpak.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyse toont een vooruitgang van 4.2% op begrijpend lezen tussen groep 7 en 8. De rekenvaardigheden blijven stabiel op 5% boven inspectienormen, mede dankzij weekelijkse vaardighedensprints.

ToetsDe EsGemeente AmsterdamNederland
LIB176.04176.43175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Vanaf leerjaar 3 nemen wij twee keer per schooljaar methode-onafhankelijke toetsen af. Met deze toetsen meten we de algemene vaardigheid van de leerling op het gebied van rekenen, taal en lezen. De resultaten verwerken wij in het leerlingvolgsysteem, waardoor de vaardigheidsgroei inzichtelijk wordt. De vaardigheidsgroei wordt per vakgebied in een grafiek weergegeven en in het Rapportfolio geplaatst. Op de Es werken wij planmatig aan de kwaliteit van het onderwijs en resultaten op de gebieden rekenen, begrijpend lezen, spelling en technisch lezen. Dit doen wij volgens de werkwijze: zelfevaluatie, onderwijsplannen en groepsoverzichten. De leerkrachten analyseren de resultaten van de leerlingen en het leerjaar. Vervolgens bepalen de leerkrachten of er aanpassingen gemaakt moeten worden in het basisaanbod of dat er ondersteuning geboden moet worden aan leerlingen. Dit noteren zij in het groepsoverzicht. Indien nodig wordt er een individueel plan van aanpak geschreven voor een leerling.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Slechts 4.76% presteert onder advies (landelijk 11.81%), terwijl 23.81% boven verwachting scoort. Dit bevestigt het accuraat inschatten van leerlingenpotentieel, zoals beschreven in hun doorlopende ontwikkelingsvolgssysteem.

Sociale ontwikkeling

Voor een goed welbevinden, een hoge betrokkenheid en zelfsturing is het essentieel dat je beschikt over zelfvertrouwen, zelfverantwoordelijkheid en zelfreflectie. Wij werken structureel aan deze doelen d.m.v. de methodiek In je SAS in de KLAS. Hierdoor werken wij pro-actief en preventief aan een veilig en positief groepsklimaat. De methodiek gaat uit van het principe 'Goed gedrag kun je leren'.

Zelfvertrouwen

Zelfverantwoordelijkheid

Zelfreflectie

Wat is de werkwijze van Basisschool De Es voor sociale ontwikkeling?

Basisschool De Es verzamelt informatie over het welbevinden, betrokkenheid en zelfsturing van leerlingen via observaties en kindgesprekken. Deze onderdelen hebben een belangrijke plek in het Rapportfolio van iedere leerling. Om de acht weken vinden leerlingbesprekingen plaats binnen iedere unit, waarbij de totale ontwikkeling van iedere leerling wordt besproken: welbevinden, betrokkenheid, zelfsturing en resultaten. Indien er opvallende punten naar voren komen of een interventie noodzakelijk is, zal dit met de ouders worden besproken. De sociale-emotionele ontwikkeling wordt systematisch gemonitord met behulp van meetinstrumenten zoals Zien!.

Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Es om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Basisschool De Es gebruikt 'Zien!' om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Es?

Basisschool De Es maakt gebruik van de methode 'In je SAS in de KLAS' voor sociaal-emotioneel leren.