OBS De Bosrank in Havelte - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Bosrank Havelte is 28,26 , met een spreiding van 6,00 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
97,7% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, duidelijk boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. De consistente scores over jaren heen (alleen al 2,3% verschil met vergelijkbare scholen) tonen stabiele onderwijskwaliteit.
Fundamenteel niveau
Score: 97.7346%
Streefniveau
Met 61,5% van de leerlingen dat het streefniveau haalt, presteert OBS De Bosrank ruim boven de inspectienorm van 48,6%. Dit reflecteert de effectieve focus op maatwerk, vooral in rekenonderwijs. Ter vergelijking: vergelijkbare scholen scoren gemiddeld 60,5%.
Streefniveau
Score: 61.4886%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen zijn ambitieus gericht: 22,22% havo en 16,67% vwo (samen 38,89%), tegenover 26,56% in de regio for havo/vwo gecombineerd. Opvallend is de 11,11% dubbeladvies vmbo-(g)t/havo, wat wijst op zorgvuldige overgangsbegeleiding. Het percentage praktijkonderwijs (2,78%) ligt iets boven het regionaal gemiddelde (1,01%).
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Groep 8 scoort 4,2% hoger op taalvaardigheid dan groep 7, mogelijk door de inzet van digitale leermiddelen. De dalende trend in rekenen (-1,8% sinds 2022) wordt adresseeerd via het 'rekenlab' in het SOP.
Toets | De Bosrank Havelte | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
204.25 | 199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Gedurende de schoolloopbaan monitoren en analyseren we middels een continuproces de ontwikkeling van de kinderen en de behaalde leerresultaten. Hiervoor gebruiken we observaties, leerlijnen, de resultaten op de methode-toetsen en methode-onafhankelijke toetsen van het leerlingvolgsysteem van Leerling in beeld van Cito. De kleuters worden geobserveerd en de bevindingen worden met Edumaps in het OVM (Ontwikkelings Volg Model) geplaatst. Hiermee ontstaat een goed overzicht hoe de individuele kinderen zich ontwikkelen en krijgen we ook een goed groepsplan. Met de begeleiding sluiten we aan bij de verschillende ontwikkelingsgebieden met scores. Hierdoor kunnen we een beredeneerd aanbod realiseren. De eerste fase in de groepen 3 t/m 8 , het signaleren, start met het afnemen en nakijken van de toetsen. Vervolgens worden de resultaten geanalyseerd, bijvoorbeeld met behulp van diagnostische gesprekken of materialen uit de methode om het niveau van de leerling en zijn leerbehoeften verder in kaart te brengen. In de fase van het plannen die hierop volgt, bepaalt de leerkracht welke leerdoelen bij een leerling passen en op welke wijze hij met die leerling aan de doelen kan werken. Hierbij wordt de koppeling gemaakt van toets-resultaten naar de leerstof, aanpak en leertijd in de methode. Daarna volgt de fase van het handelen. Bij een volgende toets afname kan dan worden bepaald welk effect deze actie heeft gehad (evalueren). Dan begint weer een nieuwe cyclus van signaleren, analyseren en handelen. Waar nodig leiden de analyses tot aanpassing van werkwijze, aanbod of onderwijstijd. Met de behaalde resultaten legt de school tevens verantwoording af aan ouders (MR), aan het bestuur van Stichting Talent-Westerveld en aan de onderwijsinspectie. De resultaten worden door de intern begeleider (ib’er) zichtbaar gemaakt via een overzicht, waarin de toets-resultaten van de M en E periode van het Cito - LOVS worden weergegeven. De toetsen van de M periode worden halverwege het schooljaar afgenomen in januari/februari en de toetsen van de E periode worden aan het eind van het schooljaar afgenomen in juni. De analyse van resultaten komt tot stand na groepsbesprekingen en een teamwerksessie. Daarnaast wordt de evaluatie van de jaardoelen beschreven in het schooljaarverslag en de schoolrapportage.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Slechts 5,88% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,81%), terwijl 38,24% boven het advies uitstroomt. Deze cijfers onderstrepen het realistische adviesproces met ruimte voor groei, passend bij het beleid om doorstroommogelijkheden actief te monitoren.
Sociale ontwikkeling
In alle groepen zetten we 'De Kanjertraining' in. De kinderen luisteren naar verhalen, voeren opdrachten uit en in toneelstukjes oefenen ze met vaardigheden. Alle teamleden zijn geschoold in de achtergronden van sociale vaardigheden en de kennis en kunde hierbij, zodat deze training op de juiste wijze ingezet kan worden. Doelen van de kanjertraining zijn: Het bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas Het versterken van de sociale vaardigheden van leerlingen Beheersing van de verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten Bewustwording van de eigenheid van leerlingen Leren om verantwoordelijkheid te nemen Het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie Ook starten wij elk schooljaar met de 'Gouden Weken'. De Gouden Weken; dit houdt in, dat alle leerkrachten in het begin van het schooljaar gerichte werkvormen inzetten om de groepsvorming positief te beïnvloeden. Een goed begin is het halve werk! De Gouden Weken worden ingezet om het goud dat je in handen hebt, de interactie tussen de leerkracht en de groep en de leerlingen onderling, te smeden en te kneden zodat er een fijne sfeer in de groep heerst; een heel schooljaar lang. LEES MINDER
Vertrouwen
Welbevinden
Sociaal vaardig
Wat is de werkwijze van OBS De Bosrank voor sociale ontwikkeling?
In de kleutergroepen is er veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling met behulp van het Ontwikkelings Volg Model (OVM). Twee keer per jaar wordt er een groepsobservatie uitgevoerd door alle leerkrachten. Leerlingen vullen een vragenlijst in over hun welbevinden en werkhouding (Kanvas). Indien nodig volgt een individuele benadering. Leerlingen van groep 6 t/m 8 vullen een vragenlijst in via Vensters over hun tevredenheid en veiligheid op school. Er worden lessen aangeboden over sociaal-emotionele ontwikkeling en van alle teamleden wordt verwacht dat ze de Kanjer-licenties goed bijhouden. De kernwaarden talentgericht, kwaliteit, samenwerken, vertrouwen en eigenaarschap zijn belangrijk, evenals de slogan 'Ons onderwijs is allesbehalve vanzelfsprekend!'
Welke registratievorm(en) gebruikt OBS De Bosrank om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
OBS De Bosrank gebruikt Kanvas, het Ontwikkelingsvolgmodel (OVM), Sociaal Emotionele Vragenlijsten en WMK om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt OBS De Bosrank?
OBS De Bosrank gebruikt de volgende methoden voor sociaal-emotioneel leren: Beter omgaan met jezelf en de ander, Een doos vol gevoelens en Kanjer trainingen.