Nassauschool in Groningen - Resultaten

Resultaten
Fundamenteel niveau
98,3% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, ruim boven zowel de signaleringswaarde (85%) als het landelijk gemiddelde (97,7%). Deze hoge score benadrukt de effectieve basiskwaliteit van het onderwijs, met name op het gebied van taal- en rekenvaardigheden.
Fundamenteel niveau
Score: 98.2683%
Streefniveau
67,5% van de leerlingen behaalt het streefniveau tegen een signaleringswaarde van 58,9%. Hoewel dit lager ligt dan het vergelijkingspercentage (67,7%), laat het zien dat de school boven verwachting presteert, vooral gezien de complexe leerlingenpopulatie. De focus op 'ontwerpend leren' en maatwerk in differentiatie dragen hier waarschijnlijk aan bij.
Streefniveau
Score: 67.5324%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een sterke focus op theoretische leerwegen: 22,8% vmbo-(g)t en 17,5% vwo-advies (vs. 16,5% en 18,6% bij vergelijkbare scholen). Opvallend is het lage percentage praktijkgericht advies (1,75% vmbo-b), ver onder het regionale gemiddelde (5,5% vmbo-b). De combinatie van hoge havo/vwo-adviezen (15,8%) en intensieve Plaatsingswijzer-begeleiding onderstreept de doorstroomambities.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Op de Nassauschool wordt dagelijks geobserveerd. Gedurende het jaar vinden er regelmatig gesprekken plaats tussen de leerkracht en de ouders. Structureel worden er toetsen afgenomen, zowel methodegebonden toetsen als methodeoverstijgende CITO-toetsen vanuit het leerlingvolgsysteem. Dit samen geeft de groepsleerkracht inzicht in de mogelijkheden van de individuele leerling en de kwaliteit van het eigen handelen daarin. Als de (on)mogelijkheden van een leerling in beeld gebracht zijn, volgt een analyse. De leerkracht onderzoekt het sociaal-emotioneel welbevinden, het gedrag en de cognitieve ontwikkeling (taal, lezen, rekenen etc.). Methodegebonden toetsen In de eerste plaats worden structureel methodegebonden toetsen afgenomen. Dit zijn toetsen die horen bij de methodes voor lezen, taal, rekenen en wereldoriëntatie. Met behulp van deze toetsen bekijkt de leerkracht of een leerling de behandelde stof beheerst. De resultaten worden per leerling bijgehouden. De kinderen uit de groepen 1 en 2 van de Nassauschool worden gevolgd met behulp van het leerlingvolgsysteem MijnKleutergroep. Middels observaties en registraties wordt de ontwikkeling van de leerling in beeld gebracht. Het handelen van de leerkracht kan hierdoor goed worden afgestemd op de behoeften van het kind. Door middel van Sociale Competentie Observatielijst (SCOL) volgen de leerkrachten vanaf groep 3 de kinderen op het sociaal-emotionele vlak. Cito-toetsen Naast methodegebonden toetsen worden ook gestandaardiseerde toetsen afgenomen van het Cito voor taal, spelling, rekenen, technisch- en begrijpend lezen, begrijpend luisteren. We proberen tijdig leerlingen te signaleren die specifieke ondersteuningsbehoeften hebben. In de groepen 6, 7 en 8 worden de Cito-scores ingevuld in de ‘plaatsingswijzer’. De plaatsingswijzer geeft per vakgebied aan op welk niveau de toets gemaakt is: op VMBO-, HAVO- of VWO-niveau. Samen met de observaties van de leerkracht, de methodegebonden opdrachten en toetsen krijgen leerlingen, ouders en leerkrachten op deze manier al vroeg inzicht in de verschillende niveaus waarop hun kind functioneert. De Cito Eindtoets in groep 8 is een controlemiddel voor de school om de prestaties van onze leerlingen te vergelijken met andere scholen in Nederland en ons onderwijs te evalueren. Ontwikkelpunten worden gehaald uit de analyse van de gegevens.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Slechts 8,9% van de leerlingen presteert onder advies, aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde (11,8%). De nauwkeurige advisering blijkt ook uit 66,1% leerlingen die op advies functioneren (+3% t.o.v. vergelijkbare scholen). De beschreven 'doorgaande ontwikkelingslijn' en heroverwegingen na de eindtoets lijken hier effectief.