Montessorischool De Plotter in Drachten - Resultaten

Montessorischool De Plotter
Dollard 19
9204 CK Drachten

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
25.75
Spreiding
5.61

De schoolweging van De Plotter Drachten is 25,75 , met een spreiding van 5,61 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Fundamenteel niveau

Score: 90.7407%

Streefniveau

Streefniveau

Score: 49.9999%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

ToetsDe Plotter DrachtenGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Wat kinderen aan het eind van de basisschool moeten kennen en kunnen staat beschreven in de kerndoelen. Bepalend voor de inhoud van de kerndoelen is de vraag wat een kind aan kennis en vaardigheden nodig heeft voor een succesvolle toekomst. Daarbij is het belangrijk een goede balans te vinden tussen een brede algemene vorming enerzijds en keuzeruimte voor scholen anderzijds. Vanuit de maatschappij komen invloeden die inhoud van ons onderwijs kunnen bepalen. De school maakt daaruit op basis vanuit haar visie weer een keuze. De mate waarin een kind de kerndoelen bereikt, verschilt. Ieder kind heet zijn eigen mogelijkheden en talenten. We werken op basis van doelen. We volgen niet het tempo van een methode per vakgebied. Maar we hebben werkjes en opdrachten bij doelen die behaald moeten worden. Deze doelen staan beschreven in de registratiemapjes van de kinderen (groep 4-8) en in ons administratiesysteem. De instructies van de doelen worden ingepland in periodeplannen. Kinderen leveren een bewijswerkje wanneer ze een bepaald doel, oftewel een nieuwe vaardigheid of strategie eigen hebben gemaakt. Deze bewijswerkjes worden opgeslagen in het portfolio van de kinderen. Twee keer per jaar worden de kinderen getoetst met methode-onafhankelijke toetsen. We gebruiken daarvoor IEP. De leerkrachten in ons Montessori-onderwijs observeren de kinderen geregeld en leggen hun bevindingen vast. Deze bevindingen ervaren wij als een waardevolle aanvulling op alle toetsen. We beschrijven de kinderen als geheel in plaats van alleen de focus op de cognitieve ontwikkeling te leggen.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

Sociale ontwikkeling

Montessorischool De Plotter werkt niet met een pestprotocol, maar hanteert een gedragsprotocol. Daarin staat beschreven hoe we met elkaar omgaan. Datgene wat een mens laat zien in zijn handelen noemen we gedragingen. GEDRAG is hoe het kind zich gedraagt, datgene wat het doet. Concentratie en werk zijn belangrijke middelen om gedragsproblemen te voorkomen of af te laten nemen. Kinderen ontwikkelen zichzelf door geconcentreerd bezig te zijn. In de Montessoristijl volgen we de lijn van het kind zoveel mogelijk, ook qua sociale ontwikkeling. LEES MINDER

Oprechte interesse in het kind

Veilige, voorspelbare omgeving

Leren in interactie

Wat is de werkwijze van deze school voor sociale ontwikkeling?

Kinderen gaan bindingen aan in de eigen klas. Maar door gemeenschappelijke en groepsdoorbrekende activiteiten te organiseren kennen kinderen van verschillende klassen elkaar ook. Kinderen mogen op gezette tijden op bezoek in een andere groep. De school wil het kind een plek bieden, waar het zich vrij, veilig en gerespecteerd voelt. In sociaal opzicht bevordert de leerkracht naast het individueel werken ook de samenwerking tussen de kinderen van verschillende leeftijden en ontwikkelingsniveaus. Veel van de aanwezige materialen nodigen uit tot samenwerken. Naast het individuele werken van de kinderen zijn er eveneens activiteiten die met de hele klas, of in kleinere groepen gedaan worden. In het onderwijs in Montessoristijl hanteren we de fasen van ontwikkeling. Iedere fase heeft zijn eigen doel. 0-6 jaar: de fase van schepping 6-12 jaar: de fase van verkenning en wetenschap 12-18 jaar: de fase van verwachting en energie 18-24 jaar: de fase van volwassen worden We stemmen de activiteiten af op de fase en de persoonlijke behoefte van ieder kind.

Welke registratievorm(en) gebruikt deze school om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Deze school gebruikt de volgende registratievorm(en) om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Kindbegrip (module in ParnasSys)

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt deze school?

Deze school gebruikt de volgende methode(s) voor sociaal-emotioneel leren: Vanuit de pedagogiek van Montessori