Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs

De resultaten van Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs in Deventer

Current section: resultaten
Eekhoorn 10
7423 EN Deventer

Resultaten en cijfers

Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.

Schoolweging van Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs

Schoolweging
28.76
Spreiding
6.05

De schoolweging van Wij de Wereld is 28,76 , met een spreiding van 6,05 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Hoe goed past Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs bij jullie?

Ontdek hoe goed Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.

89

Ontgrendel het volledige rapport

Fundamenteel niveau

Met 91,5% scoort de school ruim boven de inspectienorm van 85% voor fundamenteel niveau. Dit toont aan dat basisvaardigheden goede aandacht krijgen, mede door het montessoriconcept met individuele leerlijnen. De score ligt echter 4,4% onder het vergelijkingsgemiddelde van 95,9%.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

46,3% van de leerlingen behaalt het streefniveau, wat exact aansluit bij de signaleringswaarde van 47,1%. Dit onderstreept de uitdaging om talentontwikkeling te balanceren met de complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 28,76). De school presteert hier 11,5% onder het vergelijkingsgemiddelde.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs?

De adviezen tonen polarisatie: 20% vwo-advies (iets boven regio 18,6%), maar ook 10% praktijkonderwijs (ruim boven regio 1%). Het zwaartepunt ligt op vmbo-(g)t (30%) en havo (20%). De gecombineerde havo/vwo-adviezen (10%) tonen aandacht voor doorstroommogelijkheden. Deze spreiding past bij de relatief diverse leerlingenpopulatie.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsWij de WereldGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Door goed te observeren krijgt de leerkracht inzicht in de fase van de ontwikkeling van het kind en de hulp die het daarbij nodig heeft. Op systematische wijze wordt door de leerkracht geregistreerd wat een kind doet, welke vorderingen het maakt en welk niveau het bereikt heeft. Dit doet de leerkracht in de observatieapp Od!n Od!n De vorderingen worden vooral bekeken in het licht van de eigen ontwikkeling van het kind. We gaan er immers van uit dat ieder kind zich op zijn eigen wijze ontwikkelt en dat het onderwijs daar bij moet aansluiten. Dit betekent ook dat de leerkrachten die bij ons op school werken de leerlijnen goed kennen. Zij hebben de tweejarige opleiding gevolgd tot montessori leerkracht of zijn hier nog mee bezig. De kennis en vaardigheden die tijdens deze opleiding worden aangeboden en geoefend zijn nodig om het aanbod af te kunnen stemmen op de behoefte van de individuele kinderen en de vorderingen goed te kunnen monitoren. Gegevens over de sociaal emotionele ontwikkeling worden opgenomen in het verslag. Bij de peuters en in de onderbouw wordt er gewerkt met het kind volgsysteem BOSOS. Met behulp van dit systeem wordt de ontwikkeling van de kinderen gevolgd. Het systeem helpt ook bij het voorbereiden van de omgeving. Door de juiste aanbiedingen te doen wordt het kind in de zône van naaste ontwikkeling gebracht. Alle kinderen worden op basisvaardigheden getoetst. De toetsen die wij daarvoor gebruiken zijn de schoolvaardigheidstoetsen van Boom testuitgevers. Deze toetsen sluiten goed aan bij de manier waarop wij ons onderwijs vorm geven. Ze geven een goed beeld van de ontwikkeling van een kind op de te toetsen onderdelen. We nemen de volgende toetsen af: technisch lezen, rekenen en wiskunde, rekenen en wiskunde in de context, begrijpend lezen (vanaf groep 4), spelling, werkwoordspelling (vanaf groep 6) en hoofdrekenen. De resultaten van de toetsen worden per kind vastgelegd en geanalyseerd waar nodig in het Boom Testcentrum. Dit testcentrum is gekoppeld aan het kindvolgsysteem ParnasSys, waar de resultaten ook zichtbaar zijn. De ontwikkeling van de kinderen wordt besproken door de leerkrachten onderling en waar nodig ook met de coördinator ontwikkeling. De resultaten van de eigen toetsen en de landelijke toetsen worden gebruikt om analyses te maken op kind-, groeps- en schoolniveau.

Zitten de oud-leerlingen van Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

32,1% van de leerlingen presteert boven advies - significant hoger dan het landelijk gemiddelde van 25,3%. Dit reflecteert de montessorifilosofie van vertrouwen in ontwikkeling. Wel scoort 14,3% onder advies (iets boven 11,8% landelijk), wat mogelijk samenhangt met de relatief hoge schoolweging.

Sociale ontwikkeling

Op Wij de Wereld mogen kinderen zichzelf zijn. In de loop van de jaren ontdekken zij waar hun kwaliteiten liggen en waar zij ontwikkelpunten hebben. Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen tempo en manier. Op Wij de Wereld kijken wij naar wat een kind nodig heeft om zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. Het kind heeft daar zelf een actieve rol in en kan aantonen dat het bepaalde vaardigheden of leerstof beheerst. Hierbij zijn de sociale kennis en vaardigheden net zo belangrijk als de cognitieve kennis en vaardigheden. Kinderen leren bij ons kritisch te zijn en vragen te stellen. Dit leren wij kinderen door dit gedrag zelf voor te leven. Wij stellen de kinderen veel vragen en zijn kritisch op hun werk en bijdragen. Dat doen wij, omdat wij de kinderen serieus nemen. LEES MINDER

positief & sociaal

verantwoordelijk

verbondenheid

Wat is de werkwijze van Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs voor sociale ontwikkeling?

Op Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs worden jaarlijks op drie geplande momenten kindgesprekken gevoerd over de ontwikkeling van het kind op verschillende domeinen. De domeinen die hierbij gebruikt worden, zijn gebaseerd op het werk van Gert Biesta: subjectivicatie (leren kijken naar jezelf in relatie tot de ander en de omgeving), socialisatie (leren kijken naar jezelf in relatie tot tradities en gewoonten), en kwalificatie (leren kijken naar de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan). Tussendoor vinden regelmatig evaluatiegesprekken plaats, zowel op initiatief van de leerkracht als van het kind.

Welke registratievormen gebruikt Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs gebruikt de volgende registratievormen om sociale opbrengsten in kaart te brengen: BOSOS en Kindbegrip.

Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs?

Wij de Wereld Openbaar Montessori Onderwijs gebruikt de volgende methoden voor sociaal-emotioneel leren: Een doos vol gevoelens, bewuste inzet van wellevendheidslesjes (Montessori), en Kindertalentfluisteraar.