Basisschool Franciscus in Bunde - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van Franciscus Bunde is 26,75 , met een spreiding van 6,36 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
93.4% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, significant boven de inspectienorm van 85%. Deze score is consistent hoger dan het landelijk gemiddelde (96.7%), wat duidt op sterke basisvaardigheden.
Fundamenteel niveau
Score: 93.3842%
Streefniveau
55.2% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de signaleringswaarde van 51.8%. Dit toont aan dat de school ondanks complexere omstandigheden (schoolweging 26.75) boven verwachting presteert. Ter vergelijking: vergelijkbare scholen scoren 63.3%.
Streefniveau
Score: 55.2162%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Focus op doorstroom naar hogere niveaus: 18.2% vwo-advies (vergelijkbaar met 18.6% regio) en 11.4% havo/vwo. Opvallend is het relatief hoge aandeel gecombineerde adviezen zoals vmbo-(g)t/havo (15.9%), wat wijst op zorgvuldige doorstroomkeuzes. Praktijkonderwijs komt niet voor, tegen 1.01% regionaal gemiddeld.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyse toont een vooruitgang van 2.1% in rekenvaardigheden tussen groep 7 en 8. De school overtreft regelmatig vergelijkbare scholen in Bunde, mede door het 'ontwerpend leren'-programma sinds 2020.
Toets | Franciscus Bunde | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De leerjaren 1 en 2 maken gebruik van het leerlingvolgsysteem van het Digikeuzebord. De ijkpunten worden door de leerkrachten digitaal verwerkt in het computerprogramma. Tijdens de oudergesprekken wordt de informatie besproken met de ouders. Vanaf leerjaar 3 wordt vanaf schooljaar 2023-2024 gebruik gemaakt van het leerlingvolgsysteem van CITO 'Leerling in Beeld'. Met ingang van 1 februari 2016 beoordeelt de inspectie de tussenresultaten van scholen in het primair onderwijs niet meer. De inspectie blijft het belangrijk vinden dat scholen goede resultaten halen en de ontwikkeling van hun leerlingen volgen. Dat doel, het volgen van de ontwikkeling van de leerlingen en de evaluatie of de ontwikkeling verloopt zoals gepland, blijft centraal staan. De organisatie vraagt van elke leraar om een goed beeld te hebben van de ontwikkeling van de leerlingen, dat beeld te plaatsen in perspectief van de resultaten die vergelijkbare leerlingen halen en adequate actie te ondernemen als dat nodig is. Deze gegevens worden verwerkt in het groepsformulier, waarbij de leerkracht weet wanneer welke leerling welke leerstof nodig heeft. Ook kan het zijn dat leerlingen bepaalde instructies niet hoeven te volgen vanwege de behaalde resultaten. Het betreft dan vaker de herhaalde instructie of de begeleide inoefening. Nieuwe instructie vinden wij voor alle leerlingen belangrijk. Ook voor de hoog- en meerbegaafde leerlingen. De toetsresultaten worden tijdens de unit-/groepsbesprekingen en de periodieke 'middenlusbesprekingen' met de intern begeleider besproken en daar waar nodig volgt een interventie voor een groepje leerlingen of een individuele leerling. Bij deze besprekingen zijn meer leerkrachten uit een unit aanwezig. Op basis van de tussentijdse resultaten formeren wij ook niveaugroepen. Het werken met het CITO-leerlingvolgsysteem (LVS) geeft inzicht in de didactische ontwikkeling van een leerling door de jaren heen met vaste meetmomenten. Door het systeem te volgen kunnen we vroegtijdig afbuigende of stagnerende lijnen signaleren en hier waar mogelijk extra zorg op inzetten. De interne begeleider (IB-er) houdt nauwlettend werkzaamheden rond de extra zorg voor kinderen bij en schakelt waar nodig hulp in (intern of extern). Twee keer per jaar wordt een diepteanalyse ('grote lus'-analyse) van de verzamelde data gemaakt en een groepszorgprofiel opgesteld. Vanuit dit groepszorgprofiel wordt een overzicht gemaakt waarin de concrete doelen en aanpak beschreven staan zoals dit dagelijks in de groepen uitgevoerd wordt. Dit is dan het werkdocument.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Uitzonderlijk lage onderadvisering: slechts 5.9% tegen 11.8% landelijk. Maar liefst 49% presteert boven advies, mogelijk door intensieve begeleiding zoals beschreven in het doorstroomprotocol. Dit overschaduwt het landelijk gemiddelde van 25.3%.
Sociale ontwikkeling
Het doel van basisschool Franciscus Bunde is om het onderwijs gedegen, vernieuwend en uitdagender te maken. De waarden die het doel ondersteunen zijn o.a. de openheid, transparantie, een rijk en gevarieerd leerstof aanbod, verantwoordelijke lesmethodes, zelfstandigheid en samenwerking alsmede ook de onderwijs- en kwaliteitszorg. Dit alles voor een brede en evenwichtige ontwikkeling van het kind. Vanuit de kernwaarden eigenheid (je mag zijn wie je bent), respect en veiligheid bouwen we samen aan de toekomst. Vanuit relatie met elkaar komen tot leren waarbij respect voor ieder mens en dier een belangrijk goed is. Deze kernwaarden zijn binnen en buiten voelbaar op onze school. Veiligheid neemt een belangrijke positie in. Door middel van de 21e-eeuwse vaardigheden leren wij onze leerlingen om voorbereid te zijn op hun toekomst. LEES MINDER
Balans
Respect
Veiligheid
Wat is de werkwijze van Basisschool Franciscus voor sociale ontwikkeling?
De werkgroep Gedrag van Basisschool Franciscus heeft de opdracht om de schoolafspraken (leerlingen en medewerkers) voortdurend onder de aandacht te brengen. Elke maand staat een andere regel centraal. Structureel wordt aandacht besteed aan samenwerken, samen spelen, veiligheid, een opgeruimd gebouw, respect, pesten en ICT-gebruik. Borging geschiedt door middel van de Pedagogische Klapper. Er zijn gouden, zilveren en bronzen weken waarin groepsvorming centraal staat. Leerkrachten krijgen zicht op de behoeften van leerlingen door middel van een inventarisatie van de kenmerken van de leerlingenpopulatie. Een sociogram en de veiligheidsmeter brengen de sociale competenties in de groep in beeld. De benodigde interventies vinden vervolgens plaats met begeleiding en ondersteuning van de intern begeleider. Uitgebreide informatie over actief burgerschap en sociale integratie is te vinden op de website van INNOVO.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool Franciscus om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool Franciscus gebruikt het Digikeuzebord (unit 1-2) om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool Franciscus?
Basisschool Franciscus gebruikt de volgende methoden voor sociaal-emotioneel leren: Kinderen en… hun sociale talenten, Rots en Water (groep 5 t/m 8), Goed gedrag, elke dag / Meiden Venijn (groep 3 t/m 6), Digikeuzebord - Blue - Kleurenemotiemonsters.