
Schoolweging
De schoolweging van De Boomgaard Breda is 30,66 , met een spreiding van 7,54 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
93,6% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, wat ruim boven de landelijke norm van 85% ligt. Dit onderstreept een stevige basiskwaliteit, ondanks de complexe leerlingenpopulatie. Het percentage ligt wel 2,1%-punt onder het gemiddelde van vergelijkbare scholen (95,7%).
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
52,6% van de leerlingen behaalt het streefniveau, wat ruim boven de signaleringswaarde van 45,5% ligt maar iets onder het vergelijkingsgemiddelde (57,3%). De school scoort hiermee in lijn met vergelijkbare scholen in stedelijke gebieden, waarbij de focus op differentiatie in het onderwijsaanhoud zichtbaar is.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Het adviesprofiel vertoont een focus op havo en vmbo-(g)t: 20,6% havo en 20,6% vmbo-(g)t. Opvallend is het beperkte percentage vwo-adviezen (3,2% vs 18,6% regionaal). De combinatie van praktijkgerichte adviezen (vmbo-b/k: 14,3%) en theoretische richtingen (havo/vwo: 17,5%) sluit aan bij de diverse leerlingenpopulatie. Bij vergelijkbare scholen is de adviesverdeling evenwichtiger.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | De Boomgaard Breda | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Om te weten of je goed onderwijs geeft, kijken we naar de resultaten die de leerlingen op school halen: wat zeggen de cijfers; we kunnen leren van data. Dat doen we niet slechts twee keer per jaar. In de dagelijkse praktijk ‘leren we vaker van data’ en evalueren we ons onderwijs en de ontwikkeling van de groep en het individuele kind. Dat doen we aan de hand van toets-gegevens van Cito en van de methodes die wij inzetten. We gebruiken deze cijfers als input voor reflectie en voor het gesprek over ontwikkelingen op school. Deze gegevens worden besproken met individuele leerkrachten, de directie en het hele team. Op basis van de data en de (analytische) gesprekken worden verbeteractiviteiten opgesteld en uitgevoerd om richting en inhoud te geven aan het onderwijs op de Boomgaard. De resultaten van deze toetsen worden ook besproken met de leerlingen en hun ouders tijdens door middel van de rapporten en de 10-minutengesprekken.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
67,4% van de leerlingen presteert op adviesniveau, wat 4,5%-punt boven het regionaal gemiddelde ligt. Slechts 6,5% zit onder advies (landelijk: 11,8%), wat wijst op realistische advisering. De 26,1% die boven advies presteert, reflecteert een effectieve doorstroombegeleiding zoals beschreven in het zorgplan.
Sociale ontwikkeling
Leerlingen leren en ontwikkelen op De Boomgaard competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen en zelfredzaamheid. Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap.
Veiligheid
Respect
Verantwoordelijk
Wat is de werkwijze van Kbs De Boomgaard voor sociale ontwikkeling?
Kbs De Boomgaard werkt volgens Positive Behaviour Support (PBS), een schoolbrede benadering gericht op gewenst gedrag in een veilige omgeving. Leerlingen leren gedrag herkennen en er op een juiste manier mee omgaan. Daarnaast wordt elke twee weken een les aangeboden vanuit Kwink, een online methode voor sociaal-emotioneel leren, inclusief burgerschap en mediawijsheid voor groep 1 t/m 8. Kwink is praktisch, leuk, actueel, gericht op preventie en de kracht van een veilige groep en sluit aan bij de principes van PBS.
Welke registratievormen gebruikt Kbs De Boomgaard om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Kbs De Boomgaard gebruikt de volgende registratievormen om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Zien en lijsten uit MijnKleuterGroep.